2024. május 03. péntek
Tímea és Irma napja

Gombamentes nyár

Kánikulában legjobb a strandolás. De ilyenkor lazábban vesszük a szabályokat, egyszerűbbnek és szebbnek tűnik a világ. Mégis érdemes betartani az alapvető higiéniás szabályokat, hogy a kellemetlen fertőzések ne rontsák el a kedvünket.

„Könnyebb elkerülni a gombás fertőzéseket, mint kezelni, ezért a legjobb, ha mindenki arra ügyel, hogy ne adjon lehetőséget a fertőződésnek – javasolta dr. Gódor Zsófia bőrgyógyász, kozmetológus és venerológus szakorvos. – Nem kell nagy dolgokra gondolni, csupán néhány hétköznapi szabályra.”

 

Például a lábujjközök ellenőrzésekor a bőr berepedezése, a hámlás és a piros foltok megjelenése utalhat arra, hogy ott esetleg gomba szaporodik el. A viszketés is figyelmeztető jel, de ez ö2936.jpgnmagában már attól is jelentkezhet, hogy izzad a lábunk. Lényegesek a gyanús, a szokásostól eltérő bőrtünetek is.

 

Néha elég a gondos tusolás

Ha ilyen tüneteket veszünk észre magunkon – ezek nem csak a lábon, hanem a test más részein is előfordulhatnak – akkor érdemes nagyon enyhe antibakteriális tusfürdővel lemosakodni – ez segít a bőrön túlszaporodó kórokozók csökkentésében –, valamint izzadásgátlókat használni, a jobban izzadó területekre.

A „normális” életet élőknek, akik nem fertőző helyen dolgoznak – például a hulladék-feldolgozóban vagy szennyvíztelepen – nincs szükségük arra, hogy napi szinten antibakteriális tisztálkodási szereket használjon.

 

Harc a lábszag ellen

 

Ha nem szellőzik, izzad a láb a cipőben, a baktériumok elszaporodnak, ami az erős szagok megjelenésével fokozza a kellemetlen érzést.

A pamut zoknik és a rendszeresen cserélt, mosható talpbetét használatával, vagy szandál viselésével megelőzhető a baj. A teafaolajos, vagy egyéb antibakteriális szappan használata is enyhíti a tüneteket, és bár első hallásra mosolyra késztet a gondolat, jó megoldás lehet, ha izzadásgátló dezodort fújunk a talpra is.

Fertőtlenítsük a borotvát is

„A nőknél gyakran problémás összefekvő terület a mell alatti rész – mondja a bőrgyógyász. – Ilyenkor nyáron különösen célszerű pamutmelltartót viselni, a csipkés csodákat csak különleges alkalmakra tartogatni.”

 

Akiknek van egy kis túlsúlyuk, azok nagyon figyeljenek a hasredő szárazon tartására. Ugyanez vonatkozik a combhajlatra is.

 

„Azoknál, akik rendszeresen borotválják a hónaljukat, ritkán fordul elő, hogy elszaporodna ezen a területen valamilyen baktérium, de még így is szükséges időnként ellenőrizni a bőrt. A borotválkozáshoz, szőrtelenítéshez használt borotvát időnként fertőtleníteni kell, mert ha saját magunktól nem is kaphatunk gombás fertőzést, az eszközeinken a baktériumok elszaporodhatnak. Családon belül marad ugyan, de ne használjuk más törülközőjét, borotváját, s ne legyen közös a szőrtelenítő készülék sem” – tanácsolja a doktornő.

 

Dr. Google nagyon népszerű

„Gyakran listával jönnek a betegek a rendelésre, ahol fel vannak sorolva az általuk diagnosztizált betegségek, sőt a lehetséges gyógymódok is – mondja Gódor Zsófia. – Van, aki gyógyszerlistával érkezik, és megdöbben, ha a vizsgálat során kiderül, hogy nem is az a baja, amit a google segítségével megállapított.

 2934.jpg

Néha előfordul, hogy az öngyógyítók félrekezelik magukat, például úgy vélik, hogy ekcémájuk van, ezért szereznek valami gyulladáscsökkentő krémet, aztán kiderül, hogy baktériumfertőzés okozza a bajt. De szerencsére, amikor rosszabbodnak a tünetek, gyorsan jelentkeznek az orvosnál az emberek. Mások a lábujjközi gombás fertőzésre megveszik az egyik igen népszerű, vény nélkül kapható krémet, felkenik, és legtöbbször használ is. Velük mi nem is találkozunk.”

 

Egy hét után irány az orvos!

„Feltétlenül javasolt orvoshoz fordulni, ha sárga, gennyes pattanások alakulnak ki a bőrön, vagy hólyagok jönnek létre – mint a vízhólyagok –, ha mélyebb berepedezések alakulnak ki, például az ujjak között illetve a körmök mellett, vagy nagyobb piros foltok jelennek meg, amelyek az házi praktikák hatására nem múlnak el egy hét alatt – figyelmeztet a szakorvos. – A gombás megbetegedés ugyanis egészen addig fertőző, amíg vannak tünetek. Nem kell, hogy undorító legyen a látvány ahhoz, hogy átadjuk a betegséget másoknak is. Ha már nincsenek berepedések, piros foltok, nem hámlik a bőr, akkor mehetünk strandra is, addig nem. A napozás viszont ajánlott is, mert a legtöbb bőrbetegséget enyhíti a fény, de csupán ettől nem fog meggyógyulni a beteg.”

 

Napgomba: ki a hunyó?

2937.jpgA napgombának nevezett fertőzés latin neve a pytiriasis versicolor. Ahogy a nevében is benne van, a tünetek színe változik. „Nem a nap okozza a betegséget, amelynek az a jellegzetessége, hogy télen a fehér bőrön barna foltokként jelentkeznek a bőrelváltozások, nyáron pedig, amikor a bőr lebarnul, a gombával fertőzött bőrfelszín fehérré válik – mondja Gódor doktornő. – Főként a vállon, a háton, a mellkason jelenik meg. Gyógysampon használata általában segíteni szokott, de nagyon kiterjedt esetekben gyógyszeres kezelést is kell. A gombát a gyógyszer egy hét alatt teljesen megöli, utána csak vissza kell barnítani a bőrt néhány hónap alatt.”

 

TIPP!

-Mindig fürödjön le a közös medence használata előtt és után.

 

-Az összefekvő területeket, hajlatokat törölje teljesen szárazra.

 

-Fürdőzés után, ha hosszabb ideig a parton lesz, vegyen száraz fürdőruhát.

 

-Aki hajlamosabb a fertőzésekre, például a cukorbetegek a gombás fertőzésekre, jobban figyeljen a napi higiéniára, a bőr egészségére.2933.jpg

 

-Fogamzásgátló vagy antibiotikum szedése hajlamosít gombafertőzésre, ezért a cukorbetegekhez hasonlóan ilyenkor is fokozott figyelem szükséges.

 

-Ha olyan helyre megy, ahol könnyebben elkaphat valamilyen fertőzést, érdemes fertőtlenítő hintőporokat, lemosókat használni a fürdőzés után.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban