2024. május 03. péntek
Tímea és Irma napja

Tudjuk hogy kéne, mégse úgy csináljuk

Nem sportolunk, de sok alkoholt fogyasztunk, dohányzunk és magas a vérnyomásunk – ez derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Pedig tisztában vagyunk azzal, hogy mindennek milyen egészségügyi hatása van.

3032.jpgA mérésekre és a jó tanácsokra szükség is van, hiszen az Európai lakossági egészségfelmérés 2014-es adatai szerint jelentős a magyar népességen belül azoknak az aránya, akik valamilyen betegséggel küzdenek: krónikus betegségről a felnőttek 55%-a számolt be.

 

Kiemelkedő a magas vérnyomással (31%) és más szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők aránya. A kritikus koleszterinszint pedig a népesség 11%-át érinti.


Az összefüggésekkel tisztában vagyunk, mégis a lakosság csaknem harmada (29%) dohányzik, több mint huszada (5,4%) önbevallás alapján is nagyivónak minősíthető, kétharmada (67%) nem sportol még napi 10 percet sem. Túlsúlyosnak számít a felnőtt lakosság több mint fele, a középkorú férfiaknak pedig a 71%-a.

 

Szaporodó szűrőprogramok

Habár a magyarok tudják, hogy az egészségtudatos életmód, azaz a mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megelőzés fontos, kevesen tartják ezt be. Több cég is ingyenes szűrővizsgálatokkal igyekszik változtatni a helyzeten.

 

A Generali a Biztonságért Alapítvány busza például csak tavaly 24 rendezvényen „parkolt le”, és mintegy 10  000 ingyenes, egészségügyi szűrést végeztek. 1400 férfi és majdnem kétszer annyi nő élt a lehetőséggel, hogy ellenőrizze egészségügyi állapotát. Legtöbben a vérnyomásukra voltak kíváncsiak, de sokan kérték vércukorszint ellenőrzésüket is, és népszerű volt a testtömegindex-számítás is.

 3030.jpg

A Richter Egészségváros keretében a helyszíneken lakók ingyenesen, régóta halogatott vagy éppen nehezen hozzáférhető egészségügyi szűréseken vehetnek részt. Az elérhető vizsgálatok főképp a megbetegedési és halálozási statisztikákat vezető betegségekre kínálnak megelőzési lehetőséget:  prosztata (PSA) szűréssel, csontsűrűség méréssel, koleszterin- és vérnyomásméréssel, szív- és érrendszeri rizikóbecsléssel, asztma szűréssel, bőr- és körömgomba szűréssel és különböző tanácsadásokkal igyekeznek a helyi kórházak szakemberei kiszűrni a figyelmeztető értékeket.