2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Tippek, amelyekkel megóvhatod bőrödet az öregedéstől

Akkor is gondoljunk nyáron a bőrünk védelmére, ha épp nem a standra indulunk napozni. Ha megfelelően védekezünk a káros napsugarak ellen, akkor elkerülhetjük a leégést, az idő előtti ráncosodást és bőrünk korai öregedését.

A következő tippekkel, a megfelelő és gondos ápolással könnyedén megőrizhetjük bőrünk szépségét és egészséges barnaságát egész nyáron.

 

1 . Válasszunk megfelelő fényvédő krémet!

3073.jpgSzerezzünk be a bőrtípusunknak és az alkalomnak megfelelő fényvédő készítményeket. A nagy melegben, ha nem strandolni készülünk, akkor is kenjük be a ruhából szabadon maradt bőrfelületeket napvédővel, mert olyankor lehet a legkönnyebben leégni, amikor nem is számítunk rá!

 

Aki nagyon fehér,  először próbáljon a korai vagy a késő délutáni órákban napozni és használjon legalább SPF 50 faktoros, nagyon erős fényvédő krémet. Az első néhány nap után elegendő lehet már az erős fényvédő kategóriájú SPF 30 feletti fényvédő krém is.

 

Lehetőleg napozás előtt legalább néhány perccel kenjük be magunkat, mivel ennyi idő kell ahhoz, hogy a hatóanyagok aktivizálódjanak. Érdemes természetes összetevőjű krémeket választani, amilyen például a dermatológiailag tesztelt Homoktövis, a Bíbor kasvirág vagy az Orvosi somkóró fényvédő krém.

 3070.jpg

2. Vízhiány

Ha órákig fekszünk a napon, akkor megnő a napi folyadékszükségletünk, így azt időben és folyamatosan pótolni kell. Hogy ne száradjon ki szervezetünk és a bőrünk, mindig legyen nálunk víz, tea vagy alacsony cukortartalmú gyümölcslé.


3. Napozási utáni védelem

Hiába kenjük rendszeresen, egész nap magunkat a standon, napozás után is gondoskodni kell a hidratálásról. A napozás utáni krémek pótolják a bőr elvesztett nedvességtartalmát, kellemesen hűsítenek, nyugtatnak. Olyan összetevőket tartalmazó krémet vagy gélt válasszunk, amely segít hosszabban megőrizni a barnaságunkat és előkészíti a bőrünket a további napozásra.


A napfény okozta úgynevezett bőröregedési folyamatokat mérsékli a kurkuma, a homoktövis, a körömvirág, a gránátalmamag és a ligetszépe olaja a bársonyos, üde bőrérzetet segíti elő.


Bőrirritáció és öregedés: csak hidratálj!3072.jpg

Napozáskor felejtsük el az erős sminket, hiszen az könnyen” beleéghet” a bőrbe, így ráncosodást és foltosodást okozhat. Ezt egyszerűbb megelőzni, mint utána kezelni. Gondosan tisztítsuk meg az arcbőrünket mielőtt kifekszünk a napra és maximum csak vízálló szempillaspirált, valamint egy jó ajakírt használjunk. Utóbbi például különböző növényi olajokat tartalmazhat, mint például a shea- kakaóvaj és jojoba olaj, amely óvja az ajkat.