2024. május 09. csütörtök
Gergely napja

Harkány, ahol még az élmények is gyógyítanak

Budapestről két óra, Pécsről húsz perc autózással Harkányban van az utazó. Az Európában egyedülálló és méltán híres harkányi gyógyfürdő az elérhető legtöbb, vagyis öt csillagot kapott a Magyar Fürdőszövetség minősítésén. Ráadásul egy kedves kisváros és egy gyönyörű környék vár azokra, akik ellátogatnak oda.

A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő 200 éves múltra tekint vissza. Alkáli- hidrogén karbonátos- kénes gyógyvíz összetételével, 13,5 hektáros ősparkjával, hatalmas víz és pihenőterületével, az egyik legnagyobb fürdő hazánkban.

 

Magyar Holt-tenger2828.jpg

Az itteni gyógyvizet az 1800-as években fedezték fel, amikor a lápos terület lecsapolása során meggyógyultak a mesteremberek köszvényes, reumás lábai. A hasznosítást a tudományos vizsgálatok is követték, melyek során bebizonyosodott, hogy a forrásból feltörő víz hatása nagyban hasonlít a holt-tengeréhez, ezenfelül nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz. Az ionokban gazdag termálvízben rengeteg oldott karbonil-szulfid és kén található, amelyek a magas hőmérsékletű vízben görcsoldó, izomlazító hatásúak. A harkányi gyógyvíz ráadásul könnyen felszívódik az emberi testben, hatékonyan csökkenti a gyulladást, gyorsítja a sejtek regenerálódását. A hatóanyagai képesek meggyógyítani illetve tünetmentesíteni a legtöbb mozgásszervi-, reumatikus- és ízületi betegséget. Ám Harkány gyógyító ereje nem csak erre képes. A psoriasis, azaz a pikkelysömör tüneteit is hatékonyan és hosszú távon csökkenti, ez a tulajdonsága nemzetközi szinten elismert. Ez azért fontos, mert egyelőre nincs gyógyír a bőrbetegségre, kezelése ideiglenesen lehetséges, állandó visszatérésével megkeseríti a páciensek életét, viszont a gyógyvíz tartósan megszünteti a tüneteket.

 

Aktív pihenés

2825.jpgNem elhanyagolható az a tény sem, hogy aki elutazik Harkányba, az Magyarország egyik legszebb vidékén gyógyulhat. A Dráva folyó völgyében, történelmi emlékektől körülvéve, napról-napra megfeledkezhet a nehézségekről, miközben szervezete megszabadul a méreganyagoktól, energiaraktárai feltöltődhetnek és kiváló kikapcsolódásban, felejthetetlen élményekben lehet része.

 

Pécs is csupán 25 kilométerre található, így bármikor kivitelezhető egy városnéző kirándulás, s a baranyai székhely kulturális kínálatát is érdemes figyelemmel kísérni. Mindig történik valami izgalmas, hiszen a város a magyar kerámiaipar, a kortárs képzőművészetek és a klasszikus zene fellegvára is.

 

Harkány és környéke ideális kiindulópontja a gyalogos és kerékpáros túráknak is. A Tourinform irodában lehet biciklit bérelni, ahogy a célpontokról is szakavatott segítséghez lehet jutni.

 

A kínálat pazar. A Villányi hegység lábánál elterülő sík vidék, a vadregényes Dráva-part, a Szársomlyó védett természeti kincsei, a Siklósi Vár a Tenkesalján, mind kalandra hívnak. A villányi borvidék pincéi és borgasztronómiai programjai a magyar csúcsborászat és a jellegzetes helyi konyha titkaiba nyújtanak betekintést, ráadásul innen a szekszárdi borvidéket is fel lehet fedezni, egy hosszabb kirándulással.

 

A gasztronómiai élmények szerelmesei számára kihagyhatatlan lehetőség a csarnótai Tenkes csárda, ahova egy közepes biciklitúrával is el lehet jutni Harkányból. A csárda a szezonális alapanyagokat és a helyi értékeket tartja a legtöbbre, így a környék hagyományos ízeit és a friss alapanyagokat egyszerre lehet megkóstolni náluk. Ráadásul kivételes kivitelezésben. A Tenkes csárdában ugyanis csak a receptek tradicionálisak és csak az ízekben őrzik a hagyományokat, a tudás és a technológia naprakész.

 

A csárdától indul a Kéktúra villányi állomása, ahol egészségesen el lehet fáradni, de a túrázó ezt alig veszi majd észre, olyan csodás kilátásban lesz része az út során.

 

Érintetlen természet2827.jpg

Az érintetlen természet és a Duna-Dráva Nemzeti Park védett értékei nem csupán szárazföldön megközelíthetőek. Sétahajózásra, csónakbérlésre is lehetőség nyílik azok számára, akik a vízről szeretnék felfedezni a tájat.

 

Kiváló kirándulás lehet a tenkes-hegyi Rozmaring Fűszerkert is. Már az elképesztő panoráma kedvéért is érdemes felkapaszkodni a hegytetőre, de Nagypálné Hellényi Katalin, a kert tulajdonosa igazi titkokba is beavatja az érdeklődőket. Mindent tud a természet erejéről. A Tenkes-hegy völgyében meghúzódó kertjében csodájára lehet járni a szépen gondozott virágok és illatozó gyógynövények sokaságának. A gazdaság vegyszermentesen működik, a növények begyűjtését kézzel végzik, gondosan válogatják és hagyományosan, természetes szellőzésű padláson szárítják. A termesztett növények sorát pedig kiegészítik a környékbeli erdőkben és tisztásokon vadon termő, teának való bio-gyógynövényekkel: mint a csalán, a cickafark vagy a bodzavirág. A gyógy- és fűszernövényekről Hellényi Katalin, akár pár óra alatt megtanítja az érdeklődőknek, melyik mit gyógyít, melyik fűszer mihez jó, s azokat is ellátja jó tanáccsal, akik kedvet kapnak az otthoni füvészkedéshez.

 

Kitűnő szállások

1137.jpgA kirándulások fáradalmait nagyszerű szálláshelyeken lehet kipihenni. Az újonnan felépített négycsillagos szálloda, a Dráva Hotel Thermal Resort a gyógyfürdő közvetlen szomszédságában, csendes, zöld környezetben várja vendégeit. Gasztronómiai és wellness kínálatuk is kiváló, kiegészítve egy nagy szálloda minden kényelmével, miközben mégis családias hangulat várja a vendégeket.

 

A Dél-Dunántúl egyetlen gyógyszállodája, a Thermal Hotel Harkány megújult formában, de régi vendégszeretettel várja a feltöltődni, pihenni, kikapcsolódni és gyógyulni vágyó vendégeit. Mediterrán jellegű, kellemes környezetben kínálja kényeztető szolgáltatásait és biztosítja a pihentető kikapcsolódást. A szállodában lehetőség van a méltán világhírű harkányi gyógyvizet saját, belső és külső medencékben élvezni. A szálloda 3,5 hektáros parkja pedig valódi nyugalmat és sportolási lehetőségeket kínál.

 

Igazi remény a meddőknek

A harkányi gyógyvíz még egy speciális területen bizonyította pozitív hatását: a gyermekáldást segíti. A meddőség lassan népbetegség: hazánkban minden ötödik pár meddő, azaz természetes úton egy éven belül nem fogan meg a hőn áhított kisbaba. A gyermekáldásra hiába várók bármit megtennének a sikerért, ám egy kézenfekvő, vizsgálatokkal alátámasztott, mellékhatás-mentes módszer sokaknak mégsem jut az eszébe. Az elmúlt időszakban nagyszámú betegen elvégzett kontrollált klinikai vizsgálat igazolta, hogy a harkányi kénes gyógyvíz bizonyos nőgyógyászati problémák kezelésére is alkalmas.

 

Balneoterápiával (gyógyvízterápiával) többféle nőgyógyászati problémát és a meddőség bizonyos formáit is hatékonyan kezelik Harkányban. A kellemesen simogató vízben ülve, iszapnadrággal a derekukon gyógyulhatnak, pihenhetnek és okkal reménykedhetnek babaáldásban a meddő nők.

 

A messze földön ismert, jellegzetes harkányi kénes gyógyvíz ugyanis különleges helyet foglal el a kénes vizek között: elősegíti a petesejt beágyazódását. Kísérletekkel is igazolták, hogy a vízben található kén gyorsabban szívódik fel, erős simaizom és érlazító hatása van, jótékonyan hat az immunrendszerre és krónikus nőgyógyászati gyulladásokban is kiváló eredményekkel alkalmazzák. Mindemellett béta-endorfin – „boldogsághormon” – fokozó, ezáltal közvetve pozitív pszichés stresszoldó is.

 2829.jpg

A több millió éve változatlan összetételű gyógyvizet medencékben és kádfürdőként egyaránt igénybe lehet venni, személyre szabott és diszkrét törődést kaphatnak a gyógyulni vágyók,

 

Természetesen nem csupán gyógyít a harkányi víz. A fiatalabb generációkat és a csobbanni vágyókat strandfürdő várja, különböző feszített víztükrű medencékkel, csúszdákkal és színes programokkal.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban