2024. május 03. péntek
Tímea és Irma napja

Megúszható a műtét méhmióma esetén

Az Európai Bizottság most kiadott engedélyével lehetővé vált a méhmiómák hosszú távú gyógyszeres kezelése. A jövőben nők százezrei úszhatják meg a műtétet, miközben életminőségük jelentősen javul.

A méh fibroid tumorai, a miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú, szolid daganatok, amelyek a fogamzóképes korú nők mintegy 20-40 százalékát érintik. A betegség jellemző tünetei a fokozott méhvérzés, vérszegénység, fájdalom, gyakori vizelési inger, vizelet visszatartási nehézség és meddőség, és ezek megszüntetésére mostanáig gyakran csak műtéttel volt esély.

 

Az Európai Bizottság azonban engedélyezte a Richter Gedeon Nyrt. által kibocsátott 5 mg-os Esmya® tablettát méhmiómák szakaszos, hosszú távú kezelésére, ami az orvosok és a betegek számára egyaránt több választási lehetőséget teremt a méhmiómában szenvedő nők magas hatékonyságú és egyszerűen alkalmazható kezelésére.

 2593.jpg

Több mint 200 ezer méheltávolítás

A méheltávolító műtétek vezető oka a tüneteket mutató méhmióma. Évente az EU-ban körülbelül 300 000 sebészeti beavatkozás történik a miómákkal kapcsolatban, ezek közül megközelítőleg 230 000 a méh eltávolításával jár. A miómákat korábban csak a műtétek előtt rövid távon alkalmazható ulipristal acetate (Esmya) vagy gondadotropin felszabadító hormon (GnRH) agonisták adagolásával lehetett kezelni.

 

A műtéti beavatkozás nem minden beteg számára megfelelő kezelési lehetőség, pl. orvosi vagy személyes okokból vagy ha a nőbeteg inkább kivárja, amíg menopauza hatására a mióma tünetei csökkennek. Ezért volt szükség a miómák hosszú távú gyógyszeres kezelési lehetőségének biztosítására.

 

A bizonyító vizsgálatok

 

A PEARL III és IV vizsgálat során 132, illetve 451 beteg részvételével vizsgálták az ulipristal acetate hatásosságát és biztonságosságát a méhmiómák hosszú távú kezelésében. 

Mindkét vizsgálat bizonyította a szakaszos ulipristal acetate kezelés hatásosságát és biztonságosságát a tüneteket mutató méhmiómában szenvedő nők vérzésének, a mióma kiterjedésének, a fájdalomnak a csökkentésében, valamint a betegek általános életminőségének javításában. 

Engedélyezte a bizottság

A New England Journal of Medicine keretében megjelent publikációk szerint a rövid távú kezelés hatásosan megakadályozza a méhvérzést, mérsékli a vérszegénység tüneteit, csökkenti a mióma méretét. Így hozzájárul a betegek életminőségének javulásához. 

 

A közelmúltban publikált adatok viszont bizonyították az ismételt, szakaszos ulipristal acetate kezelés hatásosságát és biztonságosságát a méhmiómák hosszú távú gyógyszeres kezelésében is. 

 

"Az Esmya® eredeti forgalomba hozatali engedélye fogamzóképes korú felnőtt nőknél kialakult méhmióma enyhe és középsúlyos tüneteinek műtét előtti kezelésére vonatkozott. A szakaszos kezelésekre most kiadott indikációbővítés lehetőséget teremt a méhmiómák hosszú távú gyógyszeres kezelésére, valamint a műtéti beavatkozás esetleges elkerülésére." - mutatott rá Dr. Dace Matule, a vizsgálatokban résztvevő nőgyógyász szakorvos.2594.jpg

 

Az utolsó klinikai vizsgálat (PEARL IV) végeredményei szerint az 5 mg ulipristal acetate kezelésben részesült betegek 70%-ánál a méhvérzés csökkent, vagy teljesen megszűnt a negyedik három hónapos kezelési ciklust követően. Emellett a méhmióma kiterjedése a kezdeti állapothoz viszonyítva átlagosan 71,8%-os csökkenést mutatott, a teljes méhméret szintén jelentősen csökkent a vizsgálat ideje.