2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Tippek a szív- és érrendszeri betegségek étrendi kezelésére

Hazánkban magas a szív- és érrendszeri betegek száma, pedig ez megfelelő étrenddel akár megelőzhető is lehet.

A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők közül sokan azt talán már tudják, hogy azzal jót tesznek egészségi állapotuknak, ha csökkentik só bevitelüket, az élelmiszerek közül az alacsonyabb zsír- és koleszterintartalmúakat választják, vagy több rostot esznek. Az azonban kevésbé ismert, hogy étrendjük összeállításakor figyelniük kellene a magnézium, a kalcium és a kálium megfelelő bevitelének biztosítására. Ennek érdekében javasolt naponta sovány tejet, tejtermékeket és friss zöldségeket, gyümölcsöket és natúr olajos magvakat fogyasztaniuk.

 

Tej, tejtermékek közül javasoltak az alacsony zsírtartalmúak: 1,5% zsírtartalmú tej (napi minimum fél liter), kefir, joghurt, félzsíros vagy sovány túró, sajt, ezek fogyasztása javasolt még az egészséges emberek számára is.

 

Együnk alacsony zsírtartalmú ételeket2583.jpg

  • Próbálja ki tejföl helyett habaráshoz a joghurtot vagy a kefirt,
  • Vigyen magával tízóraira, uzsonnára joghurtot, kefirt, kaukázusi kefirt vagy készítsen friss gyümölcsökkel tejes turmixot (cukor hozzáadása nélkül!),
  • Esti nassolásként készítsen zöldség hasábokat és csináljon hozzá joghurtos vagy túrókrémes mártogatóst pl. joghurthoz, vagy túróhoz zöldfűszerek, fokhagyma hozzáadásával, ez a reggeli szendvics készítésekor is jól jöhet,
  • Készítsen egészséges desszertet pl. házi gyümölcsös túrókrém (sovány túrót keverjen össze natúr joghurttal, majd gazdagítsa friss gyümölcsökkel),
  • Tésztafélék készítésénél a liszt egy része helyett használjon túrót a lazításhoz.

Zöldségekből és gyümölcsökből javasolt naponta minimum 400g-ot fogyasztani (egy közepes alma kb. 150g, egy közepes paradicsom kb. 100g), melynek egy része nyers formában történjen. A száraz hüvelyesek, bab, lencse, sárgaborsó fogyasztása kerülendő, amennyiben puffadást okoznak, azonban magnézium tartalmuk magasabb, mit a többi zöldségfélének, így jó hatásúak lehetnek.

 

Néhány tipp a zöldség, gyümölcs, olajos magvak fogyasztásához2586.jpg

  • Tűzzük ki célul, hogy tavasztól, őszig minden héten fogyasszunk el egy addig mellőzött zöldséget/gyümölcsöt vagy próbáljunk ki egy új zöldséges/gyümölcsös receptet,
  • A nap elején készítsünk egy adag feldarabolt gyümölcs vagy zöldségtálat és tegyük a látóterünkbe, így könnyebben nyúlunk utána napközben,
  • Legyen a tányérunk egy harmada mindig valamilyen saláta, nyers vagy párolt zöldség,
  • Naponta fogyasszunk el egy zárt marék natúr olajos magot,
  • A száraz hüvelyesekből készítsünk reggelire pástétomot.

 

Magas magnézium tartalmú olajos magvak

Magas kálium tartalmú zöldség/gyümölcs

pörkölt tökmag (970 mg/100g)

mák (506 mg/100g)

napraforgó mag (420 mg/100g)

brazildió (376 mg/100g)

szezámmag (370 mg/100g)

mandula (368 mg/100g)

avokádó (599 mg/100g)

spenót (526 mg/100g)

banán (500 mg/100g)

csicsóka (478 mg/100g)

paszternák (469 mg/100g)

galambbegy saláta (459 mg/100g)

metélőhagyma (434 mg/100g)

ribizli (316 mg/100g)

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban