Tippek a szív- és érrendszeri betegségek étrendi kezelésére
Hazánkban magas a szív- és érrendszeri betegek száma, pedig ez megfelelő étrenddel akár megelőzhető is lehet.
A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők közül sokan azt talán már tudják, hogy azzal jót tesznek egészségi állapotuknak, ha csökkentik só bevitelüket, az élelmiszerek közül az alacsonyabb zsír- és koleszterintartalmúakat választják, vagy több rostot esznek. Az azonban kevésbé ismert, hogy étrendjük összeállításakor figyelniük kellene a magnézium, a kalcium és a kálium megfelelő bevitelének biztosítására. Ennek érdekében javasolt naponta sovány tejet, tejtermékeket és friss zöldségeket, gyümölcsöket és natúr olajos magvakat fogyasztaniuk.
Tej, tejtermékek közül javasoltak az alacsony zsírtartalmúak: 1,5% zsírtartalmú tej (napi minimum fél liter), kefir, joghurt, félzsíros vagy sovány túró, sajt, ezek fogyasztása javasolt még az egészséges emberek számára is.
Együnk alacsony zsírtartalmú ételeket
- Próbálja ki tejföl helyett habaráshoz a joghurtot vagy a kefirt,
- Vigyen magával tízóraira, uzsonnára joghurtot, kefirt, kaukázusi kefirt vagy készítsen friss gyümölcsökkel tejes turmixot (cukor hozzáadása nélkül!),
- Esti nassolásként készítsen zöldség hasábokat és csináljon hozzá joghurtos vagy túrókrémes mártogatóst pl. joghurthoz, vagy túróhoz zöldfűszerek, fokhagyma hozzáadásával, ez a reggeli szendvics készítésekor is jól jöhet,
- Készítsen egészséges desszertet pl. házi gyümölcsös túrókrém (sovány túrót keverjen össze natúr joghurttal, majd gazdagítsa friss gyümölcsökkel),
- Tésztafélék készítésénél a liszt egy része helyett használjon túrót a lazításhoz.
Zöldségekből és gyümölcsökből javasolt naponta minimum 400g-ot fogyasztani (egy közepes alma kb. 150g, egy közepes paradicsom kb. 100g), melynek egy része nyers formában történjen. A száraz hüvelyesek, bab, lencse, sárgaborsó fogyasztása kerülendő, amennyiben puffadást okoznak, azonban magnézium tartalmuk magasabb, mit a többi zöldségfélének, így jó hatásúak lehetnek.
Néhány tipp a zöldség, gyümölcs, olajos magvak fogyasztásához
- Tűzzük ki célul, hogy tavasztól, őszig minden héten fogyasszunk el egy addig mellőzött zöldséget/gyümölcsöt vagy próbáljunk ki egy új zöldséges/gyümölcsös receptet,
- A nap elején készítsünk egy adag feldarabolt gyümölcs vagy zöldségtálat és tegyük a látóterünkbe, így könnyebben nyúlunk utána napközben,
- Legyen a tányérunk egy harmada mindig valamilyen saláta, nyers vagy párolt zöldség,
- Naponta fogyasszunk el egy zárt marék natúr olajos magot,
- A száraz hüvelyesekből készítsünk reggelire pástétomot.
Magas magnézium tartalmú olajos magvak |
Magas kálium tartalmú zöldség/gyümölcs |
pörkölt tökmag (970 mg/100g) mák (506 mg/100g) napraforgó mag (420 mg/100g) brazildió (376 mg/100g) szezámmag (370 mg/100g) mandula (368 mg/100g) |
avokádó (599 mg/100g) spenót (526 mg/100g) banán (500 mg/100g) csicsóka (478 mg/100g) paszternák (469 mg/100g) galambbegy saláta (459 mg/100g) metélőhagyma (434 mg/100g) ribizli (316 mg/100g) |