2024. május 03. péntek
Tímea és Irma napja

Egységes logó jelzi, ha egy webpatika biztonságos

Idén júliustól egy logó segítségével lehet majd beazonosítani a biztonságosan működő online gyógyszertárakat az unió tagállamaiban, így Magyarországon is.

Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója elmondta, a világban nő a hamisított és az illegális hatóanyagot tartalmazó készítmények száma, a gyógyszerhatóság ez ellen próbálja felvenni a harcot.

 2502.jpg

A hamis gyógyszer veszélyes!

Egy 2013-as adat szerint az Európai Unióban tízmillió olyan készítményt foglaltak le, amelyek hamis vagy illegális gyógyszerek voltak, és a tapasztalat az, hogy az emberek nincsenek tisztában ezen készítmények veszélyeivel - hívta fel a figyelmet a főigazgató. Ezek a gyógyszerek súlyos mellékhatást, egészségkárosodást, végső esetben halált is okozhatnak, a "legkedvezőbb" esetben pedig "csak nem hatnak".

 

A készítmények gyártói nehezen vagy nem beazonosíthatók, és nincs mögöttük az orvosi, patikusi szaktudás, így a készítmény hatását senki nem tudja garantálni. Magyarországon eddig szerencsére nem került hamis gyógyszer a legális gyártási-forgalmazási láncon keresztül patikákba, azonban fel kell lépni az interneten forgalmazott illegális, hamis készítmények ellen.

 

Frissül a lista

2500.jpgAnnak érdekében, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy csak biztonságos helyről vásároljanak gyógyszert, az OGYÉI adatbázisokat fejleszt, telefonos applikációkat alakít ki. Pozsgay Csilla elmondta, a hatóságnak idén januártól már lehetősége van arra, hogy elérhetetlenné tegye azokat a honlapokat, amelyeken hamis vagy nem engedélyezett gyógyszereket forgalmaznak. Továbbá az OGYÉI honlapján rendszeresen frissíti a listáját azoknak a hamis készítményeknek, amelyekkel piacfelügyeleti tevékenysége során találkozik. Ezen a listán közzéteszik a készítmények nevét, hatóanyagát és azt is, miért veszélyes az adott terméket illegális csatornán keresztül megvásárolniuk a fogyasztóknak.

 

Évi 17 milliárd doboz gyógyszer

Az unió területére csak speciális igazolással lehet gyógyszerhatóanyagot behozni, és Magyarországon jogszabály szerint csak közforgalmú patikák végezhetnek internetes gyógyszerforgalmazást, és csak a vény nélküli gyógyszerek értékesíthetők a világhálón.

 

Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője kiemelte: a gyógyszerbiztonság területén tett következő lépés az lesz, hogy biztonsági elemekkel kell ellátni az összes vényköteles gyógyszert, ami az uniós forgalmazást tekintve 17 milliárd doboz gyógyszert jelent évente.
    

Fittler András, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökségi tagja szerint a gyógyszer egy bizalmi termék, ami mögött ott a szakértelem, ez viszont az illegálisan forgalmazott termékekről nem mondható el. Laikusként az emberek nem tudják eldönteni, hogy a megvásárolni kívánt termékben milyen hatóanyag, milyen mennyiségben található, illetve milyen más anyagokat használnak fel az illegális gyártás során. További veszélyt rejt magában, hogy a lakosság nem feltétlenül tudja megít2503.jpgélni, hogy egy internetes gyógyszerforgalmazó legálisan vagy illegálisan végzi-e tevékenységét.


A bevezetni tervezett szürke-zöld csíkos, fehér keresztet tartalmazó logó alatt annak a tagállamnak a zászlaja lesz látható, ahol a gyógyszertárat bejegyezték, valamint egy felirat, hogy "kattintson ide, és ellenőrizze, hogy a gyógyszertár legálisan működik-e". A vásárlók a logóra kattintva a gyógyszerészeti államigazgatási szerv honlapján közzétett, a magyarországi előírások szerint működő legális patikák listájához jutnak.