2024. május 03. péntek
Tímea és Irma napja

Örülne, ha az egészségügyi járulékát magánszolgáltatásokra költhetné?

Egy felmérés szerint az emberek nagy része szeretné, ha az egészségbiztosítási járulékért cserébe magánszolgáltatást is igénybe vehetne. A megkérdezett járulékfizetők csupán 9 százaléka gondolja azt, hogy a járulék mértéke megfelelő és az állami szolgáltatásért méltányos a befizetett összeg.

Egy március-áprilisban elvégzett kutatás szerint a Budapesten és Pest megyében élő járulékfizetők méltányosnak tartanák, ha az egészségbiztosítónak befizetett összegeket felhasználhatnák, amikor magán-egészségügyi szolgáltatást vesznek igénybe. A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. egy magánkórház megrendelésére készítette el reprezentatív közvélemény-kutatását ezer ember megkérdezésével.

 2485.jpg

Sokan mennek magánrendelőbe 

A jövedelmi viszonyokat tekintve nincs eltérés a magánellátást igénybe vevők között. Az alacsonyabb és a magasabb jövedelműek körében a megkérdezettek 22, illetve 21 százaléka mondta azt, hogy igénybe vesz magánszolgáltatást, az előbbi csoportban a válaszadóknak 90 és 150 ezer forint közötti, míg az utóbbiban 250 ezer forint feletti jövedelmük van.


A kisebb jövedelmi kategóriába tartozók számára különösen megterhelő, hogy az igénybe vett szolgáltatásért másodszor is fizetniük kell. Ezért azt találnák méltányosnak, ha a befizetéseikért cserébe magánszolgáltatást is igénybe vehetnének. A többség szerint az lenne a járható út, ha a magán-egészségügyi szolgáltatásokra fordított összeg egy részét adójóváírásként vagy járulékkedvezményként visszaigényelhetnék. A járulékfizetők további 42 százaléka pedig azt szeretné, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár eljuttatná a magánszolgáltatókhoz az állami kasszába általuk befizetett összeget, ha magánellátást vesznek igénybe, és páciensként csak az e feletti részt kellene kifizetniük.

 

Nem elég színvonalas az állami ellátás

A befizetések és a szolgáltatás minőségének kérdéskörét vizsgálva a járulékfizetők csupán 9 százaléka gondolja azt, hogy a járulék összege és a szolgáltatás minősége is megfelelő. A többiek úgy vélik, nincs szinkronban a befizetett összeg és a szolgáltatás minősége. 


Meglepően sokan, a megkérdezettek 31 százaléka - ha lehetősége nyílna erre - az egészségbiztosítási járulék helyett magán-egészségbiztosítást kötne. Tizenhét százalékuk gondolja azt, hogy a jelenlegi járulék összege magas, ezért a színvonalért nem érdemes ennyit fizetni.

 

Ám a válaszadók 13 százaléka, ha az állami egészségügyi szolgáltatások jobb minőségűek lennének, akkor hajlandó lenne magasabb járulékot fizetni. Harminc százalék úgy véli, hogy a járulék összege megfelelő, viszont az nem megfelelően használja fel az állam.

2484.jpg
A kutatásból kiderült az is, a magánszolgáltatóhoz forduló páciensek első helyen értékelték, hogy többet és alaposabban foglalkozik velük az orvos, illetve, hogy nem kell várni a rendelőben az ellátásra. A személyre szabott bánásmód mellett nincs várólista, több információt kapnak, figyelmes és szakszerű ellátásban részesülnek, jól megszervezett betegút segíti a gyógyulást, illetve tudják, hogy mennyit, miért és hogyan kell mindezért fizetniük. 

 

A sor végén vannak az állami kórházak

Így alakultak a bizalmi indexek is, az ötfokozatú skálán mért eredmény szerint a magánszolgáltatók iránti bizalom sokkal magasabb, mint az állami intézmények iránti. A legnagyobb elfogadottságuk a magánszakorvosoknak van, majd a magánklinikák következnek. Az állami ellátásban a legmagasabb bizalmi indexük a háziorvosoknak van, őket az állami járóbeteg-rendelők követik, a sor végén az állami kórházak szerepelnek.

 

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban