Városi gasztro- és életmód dzsungel a Loffice-ban
Hogyan mennek a vegán éttermek? Miként dolgozik a digitális szabadúszó? Ki az a food stylist? Rohamosan alakul át a városi életmód: új szakmák születnek, piaci rések nyílnak. Ebbe a világba ad betekintést közel 20 programmal és 100 előadóval, jó példákkal a Loffice közösségi iroda április 19–20-án a Startup Safary rendezvény keretében.
„Nem túlzás azt állítani, hogy forradalmi változások előtt a munka világa. Már most döbbenetes mértékben növekszik a szellemi projektmunkások száma, akik az USA munkaerőpiacának már 36 százalékát adják. Európában több mint 24 százalékkal nőtt a szabadúszók száma az elmúlt 10 évben, a növekedés pedig gyorsul. Fontos irány a munkaerőpiacon a coworking, azaz a közösségi irodák térnyerése. Számuk globálisan az elmúlt 3 évben megduplázódott - 2018 év végére közel 19 ezer iroda működik világszerte, míg a bérlőik száma háromszorosára nőtt” - vázolja a trendet Filep Szilvia, a Freedom X Fest, az első, helyfüggetlen életmódról szóló, szabadtéri fesztivál projekt managere, aki e témában vezet beszélgetést. Ami minimálisan kell az induláshoz: valamilyen online értékesíthető szaktudás, vagy termék, egy laptop és körülbelül 3 hónapra elég tartalék. Mi még a siker titka? Hogy telik az ilyen munkavállalók egy napja? Bogár Bence designer elmeséli, hogy a kérdései és félelmei összepakolásával hogyan jutott el a nagymamája világatlaszától a Himalájáig.
Gasztro trendek: társadalmi felelősségvállalás, veganizmus, food styling
Mit jelent a fenntartható vendéglátás és miért fontos? Mi van a “zöldségen” túl - milyen további társadalmi értéket tud teremteni a vállalkozás? A hazai gasztronómiai piacról bemutatkozik a Felelős Gasztrohős, a Kiosk Budapest, a HellóAnyu, a Doremi Today és a Budapest Bike Maffia.
A táplálkozásban az utóbbi évek trendje a veganizmus, amelynek része a növényi alapú táplálkozás, az állatvédelem és a környezetvédelem. “Világszerte 98 százalékkal nőtt tavaly a kereslet a vegán termékek iránt, az Egyesült Királyságban már 3,5 millió ember - a lakosság 7 százaléka - vallja magát oda tartozónak” - mondja Varga Balázs vegán sporttáplákozási tanácsadó, aki egy példát is említ: Kapósak a növényi tejek: egy ismert gyártó édesítetlen mandulateje iránt 2015 óta 2300-szoros növekedést mértek világszerte.
A vendéglátóiparban Budapesten sorra nyílnak és jövedelmezőek a vegán éttermek, bisztrók. Az iparágban rejlő lehetőségekről Balázs mellett a VeganLove, a Naspolya Nassolda, a Culinary Institute of Europe és a Great Bistro alapítói beszélnek.
Mi is az a Startup Safary?
Berlinből, 2012-ben indult kezdeményezés, melynek célja a startup világ megismertetése a szélesebb közönséggel illetve a piaci szereplők közötti kapcsolatok bővítése. A cégek egy vagy két napra kinyitják kapuikat az érdeklődők előtt, és programokat szerveznek szakmabelieknek, potenciális befektetőknek, álláskeresőknek, pályaválasztás előtt állóknak. A Startup Safaryt eddig Európa több mint tíz városában rendezték meg Párizstól Athénig. Budapesten tavaly tartották az első ilyen eseményt közel 3 ezer résztvevővel.
Az eseményeken való részvétel a Loffice támogatásával ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Természetesen a hagyományos vendéglátás is terítékre kerül. Elismert és hiteles szereplők árulják el, hogy mi kell egy sikeres gasztro vállalkozáshoz, illetve milyen új kapcsolódó szakmák vannak születőben. A gasztro blokkban bemutatkozik Laki Eszter grafikus, világutazó és a Dobrumba társtulajdonosa, Várvizi Péter a Larus Étterem vezető séfje, Rétfalvi-Kurucz Alexandra gasztro-coach és Beck Márton, a Padron tulajdonosa.
Az új trendek új szakmákat is teremtenek. Ilyen például a rendezvényen is felbukkanó food stylist, vagyis az ételek látványtervezője, aki az alapanyagok beszerzésétől kezdve, a koncepcióalkotáson át, egészen a “terített asztalig” sok mindennel foglalkozik.
A big datára is épít a ruhaipar
A divatiparban egyre több a big datára épülő megoldás. A Loffice-ban bemutatkozik a „wearable”, azaz hordható technológiák piacáról a SneakerTracker alkalmazás, a cipőfetisiszták közösségi média felülete. Megismerhetik a Peak For You-t, amely új pszichológiai módszertan a belső egyensúly megteremtéséért és fenntartásáért.
Milyen a vonzó munkahely - nőknek!
Hazánkban a gazdaságilag aktívak közel fele nő, miközben egyre nehezebb jó munkaerőt találni. Milyenek is a vonzó munkahelyek a női munkavállalók szemében? Hogyan lehet ezt hitelesen bemutatni és erős munkaadói márkát építeni? A kérdéskört olyan elismert, női és férfi vezetők vitatják meg, mint Zolnay Judit, a MetLife vezérigazgatója, Liptay Gabriella, a KPMG Hungary marketing- és kommunikációs igazgatója, Dr. Nagy Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet egyetemi tanára, a BCE-n működő Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központ vezetője, Remete Tibor, a Highlights of Hungary alapítója és az Acivity Group vezetője, valamint Szalay Péter, az IBM Hungary ügyvezetője.
Startup rapid randival Bécsig és akár tovább is
Ausztria fővárosa immár kilencedik alkalommal érdemelte ki a világ legélhetőbb városa címet. A pezsgő kulturális élet, mérsékelt lakhatási költségek, elbűvölő városkép és a kiemelt vállalkozói támogatások mind-mind ezt indokolják. A Bécsben és Budapesten is aktív Loffice ezzel régóta tisztában van, ezért a magyar tech-startupoknak is meg akarja adni a lehetőséget, hogy berobbanhassanak az osztrák piacra. Hiszen Bécsben nem csak élni jó, hanem üzletelni is! A “Vienna WOW 2.0“ speed datingen a mentor csapatot külföldi cégalapításról, fundraisingről, inkubációról, befektetésekről, adózásról és technológiai trendekről is kérdezheti a programra kiválasztott 20 innovatív jelentkező. 15 perc hírnév elegendő, hogy a három legígéretesebb startup bekerüljön a 2500 fő részvételével zajló fesztiválóriás, a Pioneers ‘18 legjobb 500 felfedezettje közé és ingyenes nemzetközi jogi tanácsadásban részesüljön az Oppenheim sztárcsapatától.