2024. május 02. csütörtök
Zsigmond és Zoé napja

Paripaháton

Az egész nap számítógép előtt ülő, a napi sétától elszokott, gépkocsiba szorult társadalmunkban talán minden eddiginél nagyobb szerepe van a szabadidő egészséges eltöltésének. A lovaglás a jó levegőt, a különböző izmokat megmozgató mozgást valamint az állat és ember különleges kapcsolatát jelenti.

A lovaglás, mint intenzív fizikai és lelki élmény, erős tudat és jellemformáló hatással is rendelkezik, írja cikkében Dr. Ungvári Zsigmond lovaskultúra oktató. Szerinte, amennyiben az egészséget az emberi szervezet hármas egységeként, vagyis a test, a szellem és a lélek harmonikus működéseként értelmezzük, a lovas élet számos meghibásodásra gyógyír lehet. A természetben végzett bármilyen rendszeres mozgás fontos a testi egészségünk és a szellemi teljesítőképességünk megőrzése érdekében, a lovaglásnak azonban konkrét terápiás hatása is lehet.2157.jpg

 

Segít a hatékony munkában

A lovon kialakított helyes testtartás a földön járáshoz hasonlítható, amely kíméli az izületeket, optimálissá teszi a terhelést, egyenletessé a kopást, könnyíti a légzést, összehangolja a különböző testrészek mozgását, vallja a szakember.


A testünkre gyakorolt hatás mellett azonban a lóval való kapcsolatnak vannak pszichés hozadékai is: javítja a stressztűrő-képességet, segíti a koncentrációt, hozzájárul ahhoz, hogy határozottá és magabiztossá váljunk, türelemre és alázatra nevel, fejleszti a pozitív gondolkodást.


A lovaglás során ló és lovasa szoros együttműködésbe kerül, kizárólag egymásra összpontosítanak. Megfelelő fokú empátia nélkül azonban senki sem válik jó lovassá. Ungvári Zsigmond még egy nagyon fontos dologra felhívja a figyelmet: akár vezetőként, akár beosztottként munkánk során elhasználjuk szervezetünk energiakészletét és gondoskodnunk kell a pótlásáról is. A szakember úgy véli, az aktív pihenési formák közül a lovaglás a rekreáció és feltöltődés egyik leghatékonyabb módja, hiszen egyszerre mozgatja testünket és szellemünket így fizikálisan, pszichésen és mentálisan is regenerál, oldja a stresszt, pozitív érzésekkel tölt el.

 

Szaporodó lovardák

2154.jpgEgyre több és színvonalasabb lovarda várja a lovagolni vágyókat kezdve a gyerekektől a felnőttekig.
Magyarország földrajzi adottságai egyedülállóan jók ehhez a sporthoz. A homokos vagy agyagos talaj kiválóan lovagolható, az éghajlatunkból adódóan pedig viszonylag kevés csapadék esik a lovas szezonban, kora tavasztól késő őszig, bár erre a tavalyi nyár némileg rácáfolt. A főleg az Alföldet jellemző sík, dombos területek is kedvezőek a lónak és a lovasának is.

 

A lovardák száma és kihasználtsága azt mutatja, hogy ismét egyre többen érdeklődének a hagyományos lovassportok, a díjugratás, a díjlovaglás, a lovastusa (military), a fogathajtás, a lovastorna, a távlovaglás iránt, valamint reneszánszát éli az angol lovaglástól eltérő western reining is.

 

Az utóbbi évek népszerűsítő kampányainak következtében pedig a szabadidős lovaglás is divattá vált: egyre többen járnak rendszeresen lovagolni, vagy töltik vakációjukat lóháton. Nem olcsó sport, de nem megfizethetetlen. Fontos, hogy olyan helyen üljünk először lóra, ahol mind a lovak, mind az oktatók megfelelően felkészítettek. Egy átlagos ritmusérzékkel rendelkező személy, aki hetente rendszeresen vesz órákat körülbelül egy év alatt jut el oda, hogy mindhárom járásmódban – lépés, ügetés, vágta – biztosan üljön a nyeregben és a szárat is jól kezelje. Ekkor pedig már nyugodtan mehetünk terepre, sőt befizethetünk akár a több napos romantikus lovastúrákra is.

 

Miben lovagoljunk?2156.jpg

Cipő: A sima vékony talpú, masszív felsőrészű és magas szárú lábbelik alkalmasak lovaglásra, a sportcipők zöme nem. A kengyel miatt jó, ha a cipőnknek néhány centis sarka is van, de ne legyen vastag a nyelve. A költséges lovascipők mellett akár egy olcsóbb műbőr cipő is megfelelhet az elején.

 

Nadrág: A lovaglónadrágok természetes anyagból készülnek, a fazonjuk szűk. Az első próbálkozásoknál azonban még nem feltétlenül kell beruházni, a puha anyagú és varrású szabadidőnadrágok is alkalmasak lehetnek.


Felsőruházat: nyáron póló, télen rétegesen pulóverek, mellény, vagy rövid fazonú kabát. Lényeg, hogy a kar szabadon mozogjon. Kerüljük a bő, lebegő darabokat, ezek megijeszthetik a lovat vagy megakadhatnak egy faágban mint ahogyan a hosszú hajat is fel kell fogni a veszélyhelyzetek elkerülése érdekében.


Fejvédő (kobak): a három ponton rögzíthető kivitel elengedhetetlen része a lovas ruházatának. Néhány lovardában lehet kölcsönözni többféle méretben. Fontos, hogy a kobak megfelelően feküdjön fel a fejre.

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban