2024. május 09. csütörtök
Gergely napja

Az európaiak szerint az egészséges lakótér fontosabb a testmozgásnál

Otthonunk megfelelő kialakítása az európaiak szerint az egészségmegőrzés szempontjából fontosabb, mint a dohányzás abbahagyása vagy a rendszeres testedzés – derül ki egy az Egészség Világnapja alkalmából 12 000 európai lakos bevonásával készített felmérésből.

A most elkészült Egészséges Otthon Barométer (Healthy Home Barometer) a témában az eddigi legnagyobb volumenű kutatás, amelybe 12 európai ország 12 000 lakosát vonta be a Wilke kutatóintézet. Az Egészség Világnapja alkalmából készült vizsgálat célja az volt, hogy feltárja az európai lakosok egészséges lakóterekkel kapcsolatos vélekedéseit és szokásait.

 

A lakóhely mint az életmód kulcstényezője2101.jpg

Az Egészséges Otthon Barométer az ebből a szempontból ideális lakhatás fontosságát vizsgálta 8 másik tényező mellett, amelyek pozitív vagy negatív hatással lehetnek a fizikai-szellemi állapotra. A pihentető alvás mellett a friss beltéri levegő a közérzetet befolyásoló legfontosabb tényező a válaszadók szerint. Meglepő eredmény továbbá, hogy a megkérdezettek az előbbieknek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint például a dohányzás mellőzésének vagy a rendszeres testmozgásnak.

 

Bár a friss levegőt és minőségi alvást biztosító lakótér az európaiak szerint kiemelt szerepet tölt be életerejük megőrzésében, a Frauenhofer-Institut 2014-ben készített tanulmánya kimutatta, hogy számos család él a fizikai állapotukat közvetlenül károsító lakókörülmények között, anélkül, hogy tudnának róla. A jövőre nézve ezért kiemelt fontosságú, hogy ne csak a lakóházak építésekor kapjon figyelmet a lakók fizikai és mentális jólléte, hanem az épületek minősége és az egészséges életmód közötti összefüggésekről folytatott társadalmi-szakmai párbeszédben is.

 

Épülnek a mintaházak

“Fittségünk és jó közérzetünk megőrzéséhez napközben minél több természetes fényre, míg az esti nyugodt alváshoz teljes sötétségre van szükségünk. A megfelelő fényforrás mellett a friss levegő is a megfelelő életminőség elengedhetetlen feltétele, ahogy az étrend és a rendszeres mozgás is. Amennyiben azt szeretnénk elérni, hogy az európaiak a jó közérzetnek kedvező lakóterekben éljenek, ezt feltétlenül hangsúlyoznunk kell. Még mindig sok a teendő a friss beltéri levegő és nappali fény fontosságát tudatosító szemléletformálás terén” – mondta Michael K. Rasmussen, a VELUX Cégcsoport marketing igazgatója és a kutatás megrendelője.

 

Az Egészséges Otthon Barométer a VELUX Cégcsoport egészséges és fenntartható épületeket vizsgáló kutatássorozatának legújabb eleme. A vállalat a közelmúltban összegezte a 2009-ben elindított Model Home 2020 programjának tudományos eredményeit, amelynek keretében hat mintaházat hozott létre öt országban, dokumentálva a lakók fizikai, szellemi állapotát és épülethasználati szokásait azzal a céllal, hogy bővítse a fenntartható, energiahatékony, ugyanakkor kényelmes lakóterek kialakítására vonatkozó ismereteit.

 2103.jpg

A kutatási eredmények egyértelműen bizonyították, hogy a fenntartható lakóépületeket támogató kezdeményezések, amennyiben széleskörűen alkalmazzák őket, a világ nagyvárosaiban emberek milliónak teremthetnek jobb életkörülményeket. A cégcsoport folyamatosan támogatja a fenntartható, komfortos épületeket vizsgáló kezdeményezéseket, így hamarosan egy szociális lakásfelújítási mintaprojektbe kezd Belgiumban.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban