2018. július 19. csütörtök
Emília és Esztella napja

Első nemzetközi aszúnap!

A világ egyik legjobb édes borára kívánja felhívni a figyelmet a nemzetközi aszúnap (International Aszú Day), amelyet idén december 10-én ünnepeltek meg először.

A több szakmai szervezet - például a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Tokaji Bormívelők Társasága - által is támogatott aszúnaphoz egy a karácsonyi ünnepekhez közeli időpontot kerestek, így esett a választás december 10-re - mondta el az MTI-nek a kezdeményezés ötletgazdája, Kézdy Dániel, a Tokaji borvidék szakértője. Kiemelte: a tokaji aszú talán a világ legjobb édes bora; "a termőhely, a több évszázados tradíció, a helyi szőlőfajták és a napjainkban Tokaj-Hegyalján dolgozó borászok egy olyan mátrixot hoztak létre, amely egyszerre döbbenti meg a kezdő borkedvelőt és a profi sommelier-t" - fogalmazott.

 

Speciális mikroklíma, speciális szakértelem

10743.jpgA Tokaji borvidék a Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog és a Tisza folyók mentén helyezkedik el. A világ első zárt borvidéke 1737 óta, ahová más területről származó szőlőt, mustot és bort nem szabad bevinni. A borok ásványos karakteréért és feszes savaiért a vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, kvarc) felel; a régió éghajlata kontinentális, hosszú és száraz ősszel. A borvidék különlegességét a dűlők eltérő mikroklimatikus és talajviszonyai adják, ezek változatos és jól megkülönböztethető borokat eredményeznek.

A speciális tokaji mikroklímának köszönhetően Tokajban évről évre megjelenik az egészséges, érett szőlőszemek aszúsodását előidéző Botrytis cinerea nevű nemespenész. A botritisz által elvékonyított héjon keresztül a bogyó nedvességtartalma elpárolog, a benne levő cukor, sav és aromák pedig koncentrálódnak. Mivel a fürtökön belül ez a folyamat nem egyenletes, ezért az aszús szemeket folyamatosan, kézzel szüretelik.

Miután a szemek nedvességtartalma elpárolgott, az aszúszemeket azonos évjáratú borban vagy erjedésben lévő mustban 1-2 napon át rendszeres keverés mellett ázni hagyják, hogy feltárják a beltartalmat. Az áztatás végén az így kapott aszútésztát leveszik, préselik, majd az ebből kinyert mustot erjesztik aszúborrá. A kierjedés utáni maradékcukor-tartalomnak minimum 120 gramm/liternek kell lennie.

Havi  1300 forintot költünk borra 

2016 első hat hónapja alatt közel minden második magyar háztartás (56%) vásárolt bort otthoni fogyasztásra: egy háztartás átlagosan 14 litert, alkalmanként jellemzően 2 palacknyit (átlagosan 1,7 litert) és a vizsgált fél év alatt 8 alkalommal. A kategória literenkénti átlagára 556 forint volt, így egy átlagos háztartás összesen 7900 forint körüli összeget költött borra ez idő alatt - mutat rá a GfK felmérése. A bort vásárló háztartások körében a vörösbor a legkedveltebb, így nem csoda, hogy a vizsgált hat hónapban négyből három borvásárlónak legalább egyszer erre esett a választása. Ízviláguk szerint a száraz borok a legkedveltebbek, bár a félédes borok is népszerűek. A fehérborok elsősorban a rosé boroktól tudott fogyasztókat hódítani, piaci részesedésüket ezek kárára tudták növelni a vizsgált időszakban.

 

Gasztroélmény

A megfelelő körülmények között tárolt tokaji aszúk évtizedeken keresztül élményt nyújtanak. Egy jól tárolt, húszéves aszút élmény kóstolni, ekkorra már az aromák némileg átalakulnak, újabb rétegekkel gazdagodik a bor, nem csoda, ha a komoly borgyűjtők is kedvelik. Ugyanakkor érdemes fiatalon is fogyasztani az aszúkat, hiszen a friss tételek még teljesen más, könnyed és vibráló arcukat mutatják - emlékeztetett a szakember.
Kézdy Dániel kiemelte, hogy a tokaji aszúk sokszínűsége izgalmas kombinációkra ad lehetőséget az ételpárosítások terén is, az első Aszú Day alkalmából a tokaji aszúk és a kínai konyha jó párosíthatóságára is felhívják a figyelmet.

A kormányzat februárban a furmint évének nyilvánította 2017-et, azzal a céllal, hogy felhívja a nemzetközi és a hazai piac, illetve a fogyasztók figyelmét a Tokajban és az országban is az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára. Az idei esztendőtől ünneplik minden február 1-jén a nemzetközi furmintnapot is.

 

Borban az igazság!

Míg az ezredforduló előtt szinte biztos volt, hogy egy nő a család férfi tagjainak vásárol bort, ma már a gyengébb nem képviselői is egyre jobban kedvelik a szép borokat. Sőt, a szakértők szerint a hölgyek sokkal inkább követik a borászati trendeket, mint a férfiak. A bor egyszerű alkoholos italból élvezeti cikk lett, melynek palackjáért akár többezer forintot is kiadunk.

Mértékletes fogyasztásakor a bor előnyös, de az alkohol lebontása közben keletkezett anyagok egy részét a szervezet zsírok készítésére használja, vagyis hizlal. De mielőtt pánikba esnénk: alkoholtartalma ellenére a bor fogyaszt is.