2018. január 19. péntek
Sára és Márió napja

Új közösségi tér alakul Budapesten

91-ik évét kezdte meg idén a Városligeti Műjégpálya, mely a főépületben kialakított Városliget Caféval együtt mára a Budapestiek egyik legfontosabb találkozási pontjává és az aktív téli kikapcsolódás otthonává nőtte ki magát. Idén is számos újdonsággal jelentkezik.

Sokan várták már a percet, hogy végre idén is megnyíljon a Városligeti Műjégpálya. A felkészült korcsolyázók pedig már most felkészülhetnek a legújabb trendekre: pihenőplázs, különleges gasztromeglepetések a Hüttében.  A korcsolyázás ugyanis elképzelhetetlen egy finom, forró ital nélkül, melynek minden évben új trendjei alakulnak ki, természetesen a régi klasszikusok mellett. A jégpálya büféje, Hütte, idén két újdonsággal készül a szezonra, nevezetesen a meggyes forralt borral és a Bombardinoval.

Otthoni Bombardino recept:

0,5 dl brandy vagy barna rum

1 dl tojáslikőr vagy 1 tojás sárgája

Vaníliáscukor és fahéj, ízlés szerint

Tejszínhab a díszítéshez

 

Az istenek sportja

A skandináv mondák szerint a korcsolyázás az istenektől származik. Ennél racionálisabb elmélettel találkozhatunk a nemzetközi sporttörténeti írásokban. Ezek arról számolnak be, hogy a korcsolya ősének, a csúszó csontnak télen komoly szerepe volt a közlekedésben. Ennek köszönhető, hogy sokáig inkább a gazdasági életben játszott szerepet semmint a testépítésben. Magyarországon Széchenyi István tette divatossá a korcsolyázást úgy, hogy a sport társasági jellegét hangsúlyozta.

 

A téli sportok közül az egyik legnépszerűbb családi program a korcsolyázás, hiszen könnyen, különösebb anyagi ráfordítás nélkül elérhető és felnőttnek, gyereknek egyaránt remek szórakozást kínál. Sokan akkor fedezik fel újból a siklás örömét, amikor a gyermekük 3-4 évesen megkapja első korcsolyáját. A jégen felhőtlenül száguldozó, játszadozó kamaszok mellett gyakran látni mosolygó családokat és egymásba karoló idősebb párokat, hiszen ez olyan, mint a biciklizés. A korizást sem lehet elfelejteni, sem megunni. (A korcsolyázás történetéről ITT olvashatja cikkünket.)

 

Újkori gardedámoknak

10712.jpgPersze mára nem csak a korcsolyázás, de a hobbi és amatőr sportolók ügyességének vagy éppen ügyetlenkedésének szemmel követése is trendi elfoglaltsággá vált. Ezek a modernkori „gardedámok” már nem is feltétlenül azzal a céllal érkeznek, hogy a fiatalok erkölcsein őrködjenek. Mára a korcsolyázás családi elfoglaltsággá vált, így azok a családtagok is jól szórakoznak barátaikkal, barátnőikkel, akik maguk nem hódolnak a sportnak, csak kellemes beszélgetéssel vagy éppen pletykálással szeretnék eltölteni az időt.

A Városligeti Műjégpálya tehát kezdi visszanyerni régi fényét és – csakúgy mint a múlt században – igazi közösségformáló térré kezd változni, amiről szinte minden Budapestinek van valamilyen kedves sztorija. Ehhez járul hozzá a Hütte és a főépületben kialakított Városliget Café, amely mára a Budapestiek egyik legfontosabb találkozási pontjává és az aktív téli kikapcsolódás otthonává nőtte ki magát.

 

A sípályákról a jégpályára

A Hütte idei újdonsága, a Bombardino az olasz Alpok környékéről származó, alkoholos forró ital, amely egyszerre melengeti a testet, és fel is frissíti azt. Lombardia környékén ez az ital szervesen kapcsolódik a síeléshez, és általában a téli sportokhoz. Ez a finomság a Műjégpályán vaníliás alapízzel és tejszínhabbal készül a gyermekek számára, míg a felnőtteknek hozzáadott barna rummal is kiegészítik a végeredményt.   

Nagy klasszikusnak számít a forralt bor, melyet ennek ellenére még ma is fel lehet frissíteni. Az idei évben a korcsolyázók a meggyes változatot kóstolhatják meg. A Városliget Café receptúrája a minőségi vörösbor mellett citromot, narancsot és szegfűszeget tartalmaz, melyet meggyel bolondítanak meg. Az ételek közül klasszikusnak számítanak a zsíroskenyér és a hot-dog, de a visszatérők már ismerhetik a kontaktgrillben készült, olaszos alapanyagokból összeállított korongot is.

Az említett finomságokat a büfében és az étteremben is meg lehet kóstolni. Ahogy Fejes Gábor étteremvezető fogalmazott: „Mindig törekedtünk arra, hogy a műjégpálya csodás környezetében újjá élesszük a boldog békeidők kávéházainak hangulatát, Budapest romantikáját. Nálunk tökéletesen megfelelő öltözet az is, amit a műjégpályán viseltek a vendégeink, és a korcsolyát sem kell az éttermen kívül hagyni”.

De a vendégeik már nem is csupán az országhatáron belülről érkeznek. Mind többen keresik fel úgy az éttermet, hogy éppen a műjégpálya forgatagát szeretnék megcsodálni a panoráma ablakokon keresztül egy forró csoki vagy kávé társaságában, „száraz lábbal”.