2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Kullancs invázió – nincs védelem?

Folyamatosan emelkedik a kullancs terjesztette Lyme-fertőzések száma Magyarországon. A szakemberek védelemként az oltást ajánlják, már ha van vakcina. Ha a kullancs mégis ránk talál, a kullancskanál és a gyorsteszt segít megelőzni az esetleges szövődményeket.

Bárhol előfordulnak644.jpg

A kullancstámadások legintenzívebb időszaka április-május, illetve augusztus-szeptember. Nem is kell rendkívüli helyszíneken járnunk ahhoz, hogy találkozzunk a kis ízeltlábúakkal, a városi parkok vagy a kiskertek is veszélyzónák, de Magyarországon Somogy, Zala és Vas megyében, a Balaton-felvidéken, a Budai-hegységben és a Börzsönyben vannak a legfertőzöttebb területek. Sajnos az állatok riasztó hányada agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozó vírussal fertőzött, majdnem minden ötödik vérszívóban megtalálható a Lyme-kór baktériuma is. Ezért kell minél gyorsabban eltávolítani az állatot, ha testünkön, vagy gyermekünkben kullancsot találunk, ezzel ugyanis csökkenthető a fertőzés esélye. A szakszerű eltávolításnál (legjobb kullancskiszedő kanállal, de, ha nincs körömmel vagy csipesszel is lehet), kerüljük a potroh szétnyomását, vagy az állat beolajozását (nem fullad meg, ahogyan azt sokan hiszik). A bőrhöz közel megfogva, könnyen kiemelhető a kullancs. Az sem baj, ha a szájszerv beleszakad a bőrbe, mert az idővel kilökődik a bőrből.

 

Agyhártyagyulladás

Érzéstelenít, szúr, fertőz…

 

Mivel a kullancsok szívesen tanyáznak a magas fűben, a gyerekek még inkább ki vannak téve a csípésveszélynek. A várakozó kullancs az áldozat melegét és szagát érzékelve támad. Nem szereti a fényt, ezért a ruha alá próbál bebújni. Leginkább a lágyabb bőrrészeket kedveli, mint az ágyék, hónalj, térdhajlat, törzs, vagy a hajas fejbőr.

A kullancs előzetes „érzéstelenítést” követően szúr, általában csak később jelentkező viszketés utal a csípésre. Ezért kell minden kirándulás és szabadban töltött nap után alaposan átvizsgálni a testet.

A Lyme-kór ellen nincs védőoltás: a betegség lappangási ideje több év is lehet, következményei antibiotikumos kezelés nélkül végzetesek. Az agyhártyagyulladás ellen viszont van vakcina, Ausztriában a lakosság csaknem 90 százaléka oltatja magát, nálunk ez az arány a 10 százalékot sem éri el.

 

Az alapoltás három részből áll, s 3-5 évenként emlékeztető injekció szükséges. Gyerekeknek az első oltást karácsony táján kellene beadatni, a másodikat 3-5 hónap múlva, hogy a harmadik a tavaszi, nyár eleji időszakra essen.

 

Kiránduláskor alap a zárt öltözet, gyerekeknél a könnyen ellenőrizhető (pl. világos színű, egyszerű) ruházat, valamint a kullancs- és szúnyogellenes készítmények használata. Csípés esetén a kiszedett állatot érdemes szakemberhez vinni, aki megállapítja, fertőzött kullancsról van-e szó.

 645.jpg

Lyme-kór

Lyme-kórnak nincs speciális tünete, kezdetben sok betegségre emlékeztet. Antibiotikummal gyógyítható, de minél később derül ki a fertőzés, annál nehezebben. A kórokozója a kullancs nyálával jut az ember szervezetébe. A legjellegzetesebb tünet a vándorló bőrpír a csípés körül, amely hetek múlva is jelentkezhet, a széli részek felé növekvő, 3-5 centiméternél nagyobb bőrpír formájában, s kezelés nélkül hetekig fennáll. Korai tünet lehet még a fülcimpán kialakuló nyiroksejtes bőrcsomó, az ízületi gyulladás, ritkán idegrendszeri panaszok. Utóbbinál a szellemi funkciók csökkenése, a fáradékonyság a figyelmeztető jel. A leghosszabb lappangási idejű tünet (akár 10 év) a végtagokon kialakuló bőrsorvadás.