Tények, amiket sokan nem tudnak az élet vizéről
Az élet vize néven kezdte pályafutását, idővel azonban nem csak James Bond egyik, de a fél világ kedvenc alkoholos itala lett. A vodkáról van szó, amely ma már a bulik egyik legnépszerűbb nedűje, de vajon mennyire ismerjük valójában ezt az italt?
Eredetileg a vodka orosz és lengyel területekről származik, ahol a ’voda’ szó vizet jelent, így nem meglepő, hogy a népszerű ital legfőbb alapanyaga a víz. Az italt kezdetben orvosi célokra használták, így terjedt el az élet vize kifejezés is. A vodkák, csak úgy, mint a borok, ízükben eltérnek egymástól, részben az előállításának köszönhetően. Az ital ugyanis számos folyamaton megy keresztül, míg eléri végső állapotát. A legtöbb esetben a vodkát desztillálást követően még szükséges szűrni, de a víz is különféle kezelésre szorulhat. Persze akadnak kivételek, mint például a Finlandia, ami gleccserolvadásból származó forrásvízből készül.
Kik a legnagyobb fogyasztók?
A 15. századra a vodka átlépte a lengyel, valamint orosz határokat és Európa északi országai felé vette az irányt, ahol rövidesen az egyik legkedveltebb ital lett. Napjainkban az eurázsiai szuperkontinens túlnyomó része beleesik abba a sávba, ahol a legtöbb vodka fogy. Ez a sáv Oroszországtól a balti államokon át a skandináv országokig terjed, de Magyarország és Szlovákia Ukrajnával határos részeit is magába foglalja. Így a vodkát legfőbb alapanyagán kívül, földrajzi hely szerint is csoportosíthatjuk.
Finnország vs. Oroszország: A nagy különbségek
Bár az ital szeretete mindkét országban közös, a finnek és az oroszok is más-más kultúrát párosítanak fogyasztásukhoz. Finnországban fontos szempont, a mértékletes fogyasztás, nem illik a vodkát fenékig inni, inkább kortyolgatják és élvezik az ízeket. Oroszországban többnyire a baráti összejövetelek nélkülözhetetlen itala a vodka, amely mellé enni is szokás. Az ital töltését mindkét államban fontos procedúra kíséri, a finneknél kizárólag a házigazda önthet, de az oroszoknál is egy kijelölt személy végzi ezt a feladatot. Utóbbi helyen az is lényeges, hogy kitöltésnél a pohár mindig az asztalon álljon és azt sose hagyják üresen, hiszen az rossz szerencsét hoz.
De vigyázat! A mérsékelt szeszesital-fogyasztás is roncsolja az agyat, nemcsak a mértéktelen alkoholizálás. Angliai köztisztviselők egészségét és italozási szokásait vizsgálták 30 éven át. Az eredmények meglepték a szakembereket is.
A sok pub hátránya
Egy felmérés szerint a londoni pénzügyi szektorban a legnagyobb az ittasan dolgozók aránya. Többet isznak a yuppie-k, mint a melósok. A patinás biztosítótársaság, a Lloyd's of London vezetősége úgy döntött, az alkalmazottak sörrel kísért ebédjei nem tesz jót a cég teljesítményének, ezért betiltották az alkoholfogyasztást munkaidőben.
Egészségedre!
Idegennyelvek tanulásakor az egészségedre kifejezést emeljük be talán leghamarabb a szókincsünkbe, ezek a kulturális ismeretek pedig csak a hasznunkra válhatnak. Érdekesség, hogy szinte minden nyelven Jó szerencsét! vagy Jó egészéget! kívánunk egymásnak koccintáskor. A Finlandia összegyűjtötte, hol mit mondanak az emberek, amikor emelik a poharukat:
Olaszország: „Salute”
Finnország: „Kippis”
Oroszország: „Na zdorovie”
Németország: „Prosit”
Spanyolország: „Salud”
Románia: „Noroc”
Franciaország: „Santé” vagy „Tchin tchin”