2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Íme, egy sikeres olasz-magyar onkológiai kutatói összefogás

A nemzetközi onkológiai kutatások kiemelt feladata, hogy olyan terápiát nyújtsanak a daganatos betegeknek, amely  a kezelés maximális hatékonysága mellett a fájdalmas mellékhatásokat  is mérsékli. Arómai HC Welth és a Kaposvári Egyetem onkológiai centrumának kutatási eredményeit hozták nyilvánosságra március 25-én a pesti Vigadóban.

 

A betegség, a szenvedés és a fájdalom elfogadása vagy elutasítása minden ember legszemélyesebb ügye és az ember méltóságának alapvető követelménye, hogy a választásban senki sem korlátozza. A beteg elsődleges joga, hogy betegségéből meggyógyulhasson, ha pedig ez nem lehetséges, ne kelljen több rosszat elviselnie, mint ami a betegségéből kényszerűen és elháríthatatlanul következik. 

 

A WHO  1986-ban dolgozta ki az erre vonatkozó terápiás ajánlását. „A sugárterápia és a kemoterápia fájdalmas mellékhatásainak mérséklése az elvégzett klinikain tesztek alapján eredményes megoldás lehet a gyógyításban” – hangsúlyozta az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE-Agenzia), az Olasz Nagykövetség kereskedelemfejlesztési szekciójának támogatásával megvalósuló  konferenciájának díszvendége, dr. Gaetano Lanzetta, az Olasz Neurotraumatológiai Intézet professzora. Ezt erősítik a magyar klinikai kutatási eredmények, amelyeket a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetében végeztek, dr. Hadjiev Janaki igazgató főorvos vezetésével.

„Az olasz és a magyar orvosi intézmények közötti tudományos együttműködésnek már most is jól érzékelhető eredményei vannak” – mondta dr. Alessandro Sacchini, a kutatásokat koordináló HC Welth igazgatója.  

 2029.jpg

A fájdalom ellen

A konferencián szóba került Albert Schweitzer gyakran idézett mondata: a fájdalom rettenetesebb ura az emberiségnek, mint maga a halál. Sok beteg már a diagnózis pillanatában úgy érzi, hogy komoly fájdalmai vannak, vagyis maga a félelem válik tünetté. A magyar Egészségügyi Törvény  hangsúlyozza: minden betegnek joga van sürgős szükség esetén az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz, valamint fájdalmának csillapításához és szenvedéseinek csökkentéséhez.

 

"A fájdalom a daganatos betegséghez kapcsolódó leggyakoribb tünet, enyhítésére minden betegnek elemi joga van" (WHO, Egészségügyi Világszervezet.)

 

A HC Welth Budapesten bemutatásra került kutatásai és tevékenysége a kemoterápia és sugárkezelés által kiváltott mellékhatások megelőzésére és kezelésére szolgál. A nemzetközi kutatóközpont 2013-tól az  Aniba-Net cégen keresztül van jelen a közép-kelet-európai régió öt országában (Magyarország, Horvátország, Románia, Szlovákia, Cseh Köztársaság). Magyarországon a megbetegedések magas száma miatt jelentős változást hozhat, ha sikerül javítani a betegek közérzetét, ezáltal segítve a betegséggel való küzdelmet.

 

Az ember a fontos2028.jpg

A kutatók hangsúlyozzák: a modern onkoterápia egyre elfogadottabb alapelve: a beteg a fontos, nem a betegség, vagyis minden orvosi tevékenység során az embert kell a gyógyítói tevékenység középpontjának tekinteni. A tudományos kutatások – nem kis részben a fájdalom enyhítésére való sikeres törekvésnek köszönhetően – a korábban 2-6 hónap túlélési esélyeit akár 30 hónapra is növelhetik. Az intelligens megoldások és az okos gyógyszerek alkalmazásával az onkológiai terápia új útjai épülnek – többek között a HC Welth olasz és magyar kutatási eredményeinek a felhasználásával.   

 

A HC Welth és magyarországi partnere  szoros együttműködést kíván kiépíteni a magyarországi egyetemekkel és onkológiai szakemberekkel. 2015 elején zárult le az első  kutatási fázis, melynek során az ország egyik legjelentősebb és legjobban felszerelt onkológiai központja, a Kaposvári Egyetem pozitív eredménnyel tesztelte a sugárterápiával kezelt betegeken a mellékhatások megelőzésének lehetőségeit.

 

A konferenciát követően ünnepi koncertet adott Gianni Maria Ferrini zongoraművész, aki számos jótékonysági eseményt támogatott fellépéseivel. Magyarországon a legutóbb a Rák Világnapján adott konceretet az Olasz Kultúrintézetben, a mellrák elleni küzdelem jegyében.

 

Ingyenesen hívható onkológiai zöld szám: 06 80 296 800.