2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Sószoba allergia, bőrbetegség ellen

Alig vagyunk túl az influenzajárványon, máris nyakunkon az allergiaszezon. A sóterápia gyógyszerek nélkül, pusztán a só baktériumölő tulajdonságát kihasználva csökkenti a kellemetlen panaszokat.

Természetes gyógymód1947.jpg

A só váladékfolyósító, nyálkahártya-gyulladást csökkentő hatása és ennek hatásmechanizmusa régóta, a sóbányászat kezdetei óta ismertek és elfogadottak. A minőségi sószobák is a sóbányák mikroklímáját tükrözik.

 

„A sószobákban használt só gyártónként és terápiánként különböző – mondja Marosi Móni, a Kucorgó Sószoba ügyvezetője. – Közkedvelt a parajdi bányasó, illetve az úgynevezett „himalája-só”, noha ez utóbbiról sajnos sokszor hallottuk, hogy sosem látta a Himaláját. Az AREC terápiában használt só a kárpátaljai Aknaszlatináról származik, eredeti, természetes bányasó, amit nem tettek ki semmiféle vegyi kezelésnek. Nátrium-klorid tartalma mellett egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz, de étkezési célokra is alkalmas.”

 

Száraz vagy nedves?

1948.jpgJelenleg kétféle sókúrát alkalmaznak, a nedves illetve a száraz terápiát. S bár mindkettőnek van előnye, előbbinek lehetnek kellemetlen mellékhatásai, főleg kicsi babáknál.

 

„Nedves terápia esetén a só vízhez van kötve, oldott állapotban van jelen a légtérben – mondja Marosi Móni. – A vízcseppek relatíve nagy mérete megakadályozza, hogy a hatóanyag lejusson a tüdőhörgőcskékbe. Ráadásul a sós víz kitapad a légutak falán, ami egyes esetekben további problémákhoz vezethet, kruppos gyerekeknél például tovább szűkíti az egyébként is beszűkült légcsövet.”

 

A mai trend a sótéglás sószobák építése, amelyekben sótéglákkal rakják ki a falakat, szép fényekkel világítják meg a szobát, a földre leborítanak némi kristályos sót, s még zene is szól. Mindez látványos, de a légtérben fellelhető só mennyisége meg sem közelíti azt a szintet, ami valódi gyógyhatást jelenthetne.

 

„A száraz sóterápiában a sót egy készülék segítségével, apróra őrölve és kiszárítva juttatják a légtérbe – mondja a szakember. – Ha a készülék megfelelő, akkor a légtérbe jutott só mennyisége és minősége garantálja a biztos gyógyhatást. Az ilyen sószobákban a belélegzett só képes lejutni a légutak mélyére, ahol feloldja a letapadt váladékot, szennyeződést, megszünteti a gyulladt, görcsös nyálkahártya állapotokat. A száraz sóterápia tehát a keletkezésük helyén szünteti meg a légúti panaszokat. Az általunk is alkalmazott AREC terápiát a 80-as évek végén tesztelték a debreceni egyetemen, ahol megdöbbentő eredményre jutottak: két év alatt az asztmás gyerekek 98 százaléka tünetmentessé válhat, a megfelelő mennyiségű és minőségű kúrák hatására!”

 

Mitől jó a barlang?649.jpg

A só tehát fontos, de még fontosabb a só porlasztása, ha tartós és eredményes gyógyulást várunk. Ahol nincs megfelelő sógenerátor, ott a hatás inkább wellness jellegű, valódi terápiás gyógyulásra ne számítsunk.

 

„Nem elég elhinni, hogy valóban száraz porlasztásos technológiát alkalmaznak, meg is kell nézni, mert sokan visszaélnek az interneten található szakszövegekkel – figyelmeztet Marosi Móni. – Egyszerűen lemásolják és felteszik ezeket az ismertetőket a honlapokra, anélkül, hogy sógenerátorral rendelkeznének. De ugyanilyen fontos szempont, hogy van-e a szolgáltatónak ÁNTSZ engedélye, szerződött-e egészségpénztárakkal, azaz a szolgáltatást, mint egészségügyi szolgáltatást értékesíti, vagy »csak« fizikai közérzetjavítást végez?”

 

A vendégbarát helyeken a terápián túl tanácsadással is segítik a betegeket, ami szakértői, orvosi hátteret jelent. Marosi Móni szerint súlyos és bonyolult esetekben erre mindenképpen szükség lehet, felelőtlenség enélkül sószobát üzemeltetni. „Az olcsó húsnak híg a leve közhely itt is igaz, ezért nem érdemes kizárólag az árak alapján választani. A sógenerátorok nem olcsó berendezések: aki ilyenbe invesztál, nem tudja a szolgáltatását párszáz forintos óránkénti áron adni!”

 

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban