2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Böjtre fel!

Húsvét után szervezetünknek szüksége van egy kis regenerálódásra. Már a kutatók is megállapították, hogy testünk állapotát alapvetően három tényező határozza meg: az öröklött genetikai adottságok, az életmódunk és a táplálkozási szokásaink.

Megfelelő életstílussal akár a genetikailag kódolt betegségeket is elkerülhetjük. A helyes életmódnak és táplálkozásnak mindenképpen része kell, hogy legyen a méregtelenítés, amely hozzásegíti szervezetünket a hatékony működéshez. A friss levegőn végzett rendszeres testmozgás is elengedhetetlen, hiszen a sejtek oxigénellátását így tudjuk a leginkább fokozni.1944.jpg

 

Méregtelenítés levekkel

A különböző egészségügyi statisztikák alapján jól látszik, Magyarország lakosságának egészségügyi állapota uniós összehasonlításban is elég rossz. Mindenkinek érdemes elgondolkodnia azon, vajon tényleg mindent megtesz-e azért, hogy egészségesen éljen. Például mikor méregtelenített utoljára?

 

Alapos méregtelenítő kúra után máshogyan tudja feldolgozni szervezetünk a táplálékokat, segít az anyagcserefolyamatok optimalizálásában, aktivizálja az immunrendszert és javítja a test regenerációs folyamatait. Becslések szerint évente négy kilogrammnyi felesleges méreganyag rakódik le szervezetünkben, amelyek nehezítik testünk működését. Az UV-sugárzás, a kipufogógáz, a cigaretta, a gyógyszerek és a tartósítószerrel teli élelmiszerek mind felesleges dolgokkal terhelnek bennünket ezért évente legalább kétszer - általában tavasszal és ősszel - érdemes egy-egy tisztítókúrát beiktatni. Őseink számára sem volt ismeretlen ez a terápia, hisz a böjt fogalma egyidős az emberiséggel: az iszlám, a keresztény, a zsidó és a buddhizmus tanaiban egyaránt megtalálható.

 

Elsősorban a vesét, a májat, a tüdőt, a beleket és a bőrt szokták emlegetni a nagytakarítás céljaként. A bőr szaunázással, a vese fokozott folyadékbevitellel, a máj koplalással, a belek rostanyagokkal, a tüdő pedig a szabadban végzett testmozgással tisztíthatóak. A legszigorúbb méregtelenítés pedig a léböjt kúra, amikor kizárólag folyadékot – vizet, gyümölcs- és zöldségleveket, gyógyteákat – juttatunk be napi öt alkalommal legalább 3 napon keresztül. Ez még nem olyan megterhelő, de a hosszabb 5, 10 vagy akár 21 napos kúráknál már érdemes segítséget kérni dietetikus szakembertől. A megfelelő ásványi anyag és vitaminpótlásra minden esetben ügyelni kell.

 

Homeopátiás megújulás

1946.jpgA léböjtnél kevésbé önsanyargató megoldás a salaktalanító kúra, amikor párolt és nyersen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök segítségével szabadul meg a szervezet a méreganyagoktól. Erre a célra a legjobb az alma, az avokádó, a C-vitaminban gazdag kivi, az antioxidáns áfonya és aszalt szilva, a magnéziumban gazdag brokkoli, a burgonya, a cékla, a káposzta és a karfiol a fokhagyma valamint a sárgarépa. Böjtölni nem csak azért érdemes, mert ennek hatására jobb lesz a közérzetünk és egészségesebb a szervezetünk, hanem azért is, mert erősíti az akaraterőt és fejleszti az önbizalmat, állítják a természetgyógyászok.

 

Homeopátiás orvosok pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy léteznek a méregtelenítő kúrák hatását fokozó homeopátiás gyógyszerek is, amelyek a májat, a vesét és a nyirokrendszert késztetik erőteljesebb működésre. A kúra hatására szebb lesz a bőr, fokozódik a teherbírás, frissül a közérzet. Sőt, a tél során felszedett néhány kiló plusz súlytól is megszabadulhatunk ily módon, ami szintén fontos közérzet és egészségjavító tényező lehet.

 

Mozgás nélkül mit sem ér

A mozgás a testi-lelki megújulásnak is eszköze. Már napi félórányi ütemes séta akár 30-40 százalékkal csökkentheti a krónikus megbetegedések kialakulásának esélyét és csökkenti az öregedési folyamatokat anélkül, hogy túlzottan megerőltető lenne. A sejtek megfelelő szintű oxigénellátásában szintén kulcsszerepe van a mozgásnak.

 1945.jpg

Általában elmondhatjuk, hogy az ember egészségi állapota összefügg a szervezet oxigén szintjével: amennyiben a szervezet elegendő oxigénhez jut, akkor nő a sejtek energia szintje, fokozódik az ember vitalitása, javul a közérzete. Ha viszont nincs elegendő oxigén, a sejt szintű anyagcsere folyamatok hatásfoka romlik, a szervezet energia szintje pedig lecsökken. Segítsünk tehát szervezetünknek egy kellemes sétával a jó levegőn, a tavaszi napsütésben.