2017. szeptember 22. péntek
Móric napja

Egy fesztivál, ahol minden kiderül a legújabb táplálkozási szokásokról

Augusztus 26-27. között ismét lesz Vegetáriánus Fesztivál, amely táplálkozási szakemberek előadásait, relaxációs foglalkozásokat, ételkóstolókat, öko- és bio-termékbemutatókat, zenei és tánc-programokat, valamint filmvetítéseket kínál ingyenesen.

9875.jpgA Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban (X. kerület, Szent László tér 7-14.) környezettudatos szemléletű rendezvényen többek között szó lesz a vegán életmódról, a nyers táplálkozásról, a gluténmentes étrendről, a várandósság és az egészséges táplálkozás kérdéseiről, valamint az inzulirezisztenciából és a cukorbetegségből való gyógyulásról is.

 

Világjárvány!

Ahogyan a világ számos országában, Magyarországon is járványszerűen terjed a 2-es típusú diabétesz. A gyógyíthatatlan betegség tünetei és szövődményei a cukorháztartás megfelelő szinten tartásával kezelhetők, de egészséges táplálkozással és mozgásban gazdag életmóddal a betegség kialakulásának kockázata is mérsékelhető lenne. Nem véletlen, hogy az 1997-es megalapítása óta idén először diabetológiai készítmény nyert az „Év Gyógyszere” díj pályázaton.

Mi is az a vega kaja?

A fesztivál célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A két nap alatt a látogatók számára lehetőség nyílik majd természetgyógyászokkal folytatott konzultációra is. A rendezvény többek között táplálkozási szakemberek előadásait, csoportos jógát, relaxációs foglalkozásokat, masszázst, ételkóstolókat, öko- és bio-termékbemutatókat, filmvetítéseket kínál. Lesz „főzőszoba”, ahol a fesztivál teljes ideje alatt ínycsiklandozó ételek elkészítését tanulhatják meg a látogatók. A fesztivál több zenei és tánc-programot is kínál, s amíg a szülők főznek, meditálnak vagy előadást hallgatnak, a kicsik a játszószobában tölthetik az időt.

Az esemény idei arca Hevesi Tamás, aki közel 30 éve maga is vegetáriánus. „Több dolog vezetett oda, hogy végül egyik napról a másikra úgy döntsek, nem eszem többé húst. A legfontosabb tényező talán az volt, hogy rájöttem, az emberiség nem arra lett teremtve, hogy elpusztítsa az állatvilágot. Amióta húsmentesen táplálkozom, focizás közben és a színpadon is azt tapasztalom, hogy megnőtt az energiaszintem” – nyilatkozta az edzőként is dolgozó funky-zenész.

Idén először, a fesztivál keretein belül szervezik meg  az első budapesti szakmai szimpóziumot a növényi alapú táplálkozásról. A rendezvényre a belépés ingyenes! A teljes programért kattintson ide.

 

Műhúshamburger ízfokozó nélkül?

9877.jpgA Föld lakosságának akkora a húsigénye, hogy az állattenyésztés óriási terheket ró a természeti erőforrásokra, a talajra és a vízkészletekre. Az állattenyésztéshez szükséges takarmánytermesztés foglalja el a termőtalajok egyharmadát világszerte, s a mezőgazdaság adja a globális üvegházgáz-kibocsátás 15 %-át. Van aki ezért "gasztropolitikai" és ökológiai, van aki egészségügyi okokból szimpatizál a mesterséges hús koncepciójával.

Egy kaliforniai cég fejlesztette ki a műhús-hamburgert, ami belül puha, kívül ropogós. Amikor beleharapunk, még olyan szaftot is kiereszt, mint a valódi húspogácsa. Bill Gates szerint világmegmentő ötlet, amit Patrick Brown molekuláris biológus, aki a Stanford University-n jól fizető tanári állását adta fel a műhús-kutatásért.