Kreatív ötletek a húsvéti asztalra
A hagyományos fonott kalács, füstölt sonka és torma mellett jól mutatnak a színes, kreatív fogások is az ünnepi asztalon. Szabadjára engedtük a fantáziánkat és összegyűjtöttünk pár receptet. Hiszen mikor legyen vidámabb az étkezés, ha nem húsvétkor?
Répatorta muffin
Hozzávalók
a tésztához:
8 evőkanál finomliszt
2 db tojás
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
100 g vaj
4 evőkanál tej
1 evőkanál narancslé
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál fahéj
2 db lereszelt sárgarépa
1 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi só
a krémhez:
10 dkg mascarpone
3 dkg cukor
fél narancs leve
Elkészítés
A cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, a narancslevet, a tejet, a citrom héját és az enyhén felvert tojásokat elkeverjük. Egy másik tálba beletesszük a lisztet és összekeverjük a fahéjjal, a szódabikarbónával, a sóval és a sütőporral. A cukros masszához óvatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd alaposan összedolgozzuk és belekeverjük a lereszelt sárgarépát. A muffin sütőformát kibéleljük papírokkal és belekanalazzuk a tésztát. 180 fokos sütőben körülbelül 20–25 percig sütjük. A krém elkészítéséhez keverjük össze a hozzávalókat és kenjük a kihűlt muffinok tetejére. Díszítésképpen akár a tetejére marcipánból készített répadíszt is tehetünk.
Narancsos húsvéti kuglóf
Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg finomliszt
25 dkg vaj
1 db narancs héja és leve
1 db citrom héja és leve
3 db tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
pár csepp mandulaaroma
késhegynyi szerecsendió
csipetnyi só
a mázhoz:
10 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál narancslé
1 evőkanál kandírozott narancshéj
Elkészítés
A narancs és citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk az enyhén felvert tojást és a reszelt héjakat, a mandulaaromát, majd alaposan összekeverjük. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a csipet sót, a szerecsendiót, és óvatosan a cukros masszához adjuk. Végül beletesszük a citrom- és narancslevet és összekeverjük. A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük és beletesszük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 160 fokra és körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. A mázhoz összekeverjük a porcukrot a citrom- és narancslével, majd belekeverjük az apróra felvágott kandírozott narancshéjat és végül ráöntjük óvatosan a kuglóf tetejére.
Csibetojás majonézes–mustáros töltelékkel
Hozzávalók
5 db tojás
1 evőkanál mustár
1 evőkanál majonéz
1 evőkanál teavaj
só
bors
a díszítéshez:
10 db fekete bors
1 db sárgarépa
Elkészítés
A tojásokat keményre főzzük. Ha kihűltek egy hegyes kés segítségével kettévágjuk és a sárgájukat egy tálba tesszük. Villa segítségével a sárgáját összetörjük és hozzáadjuk a vajat, sót, borsot, majonézt és a mustárt, majd alaposan összekeverjük. A képen látható módon megtöltjük a tojásokat. Végül a sárgarépából megcsináljuk a csőrt és a borsból pedig a szemeket.
Főtt tojás kicsit másképp
Hozzávalók
5 db tojás
1 db piros és zöld paprika
fekete olívabogyó
Elkészítés
A tojásokat keményre főzzük. Majd mikor kihűltek hozzáfoghatunk a díszítéshez. A csőrökhöz és a tollakhoz kellenek a zöld és piros paprikacsíkok, amiket a képen látható módon felvágunk és elhelyezünk a tojásokon. A szemekhez pedig felvágjuk az olívabogyót, majd ezeket beleszúrjuk a tojásokba.