2024. április 26. péntek
Ervin napja

Kreatív ötletek a húsvéti asztalra

A hagyományos fonott kalács, füstölt sonka és torma mellett jól mutatnak a színes, kreatív fogások is az ünnepi asztalon. Szabadjára engedtük a fantáziánkat és összegyűjtöttünk pár receptet. Hiszen mikor legyen vidámabb az étkezés, ha nem húsvétkor?

Répatorta muffin1916.jpg

Hozzávalók

a tésztához:

8 evőkanál finomliszt

2 db tojás

6 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor

100 g vaj

                                                4 evőkanál tej

1 evőkanál narancslé1919.jpg

1 citrom reszelt héja

1 teáskanál fahéj

2 db lereszelt sárgarépa

1 csomag sütőpor

késhegynyi szódabikarbóna

csipetnyi só

a krémhez:

10 dkg mascarpone

 3 dkg cukor

 fél narancs leve

Elkészítés

A cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, a narancslevet, a tejet, a citrom héját és az enyhén felvert tojásokat elkeverjük. Egy másik tálba beletesszük a lisztet és összekeverjük a fahéjjal, a szódabikarbónával, a sóval és a sütőporral. A cukros masszához óvatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd alaposan összedolgozzuk és belekeverjük a lereszelt sárgarépát. A muffin sütőformát kibéleljük papírokkal és belekanalazzuk a tésztát. 180 fokos sütőben körülbelül 20–25 percig sütjük. A krém elkészítéséhez keverjük össze a hozzávalókat és kenjük a kihűlt muffinok tetejére. Díszítésképpen akár a tetejére marcipánból készített répadíszt is tehetünk.

 

Narancsos húsvéti kuglóf1918.jpg

Hozzávalók

a tésztához:

25 dkg finomliszt

25 dkg vaj

1 db narancs héja és leve

1 db citrom héja és leve

3 db tojás

15 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

pár csepp mandulaaroma

késhegynyi szerecsendió

csipetnyi só

a mázhoz:

10 dkg porcukor

1 evőkanál citromlé

                                            1 evőkanál narancslé

                                 1 evőkanál kandírozott narancshéj

 

Elkészítés

A narancs és citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk az enyhén felvert tojást és a reszelt héjakat, a mandulaaromát, majd alaposan összekeverjük. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a csipet sót, a szerecsendiót, és óvatosan a cukros masszához adjuk. Végül beletesszük a citrom- és narancslevet és összekeverjük. A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük és beletesszük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 160 fokra és körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. A mázhoz összekeverjük a porcukrot a citrom- és narancslével, majd belekeverjük az apróra felvágott kandírozott narancshéjat és végül ráöntjük óvatosan a kuglóf tetejére.

 

1914.jpgCsibetojás majonézes–mustáros töltelékkel

Hozzávalók

5 db tojás

1 evőkanál mustár

1 evőkanál majonéz

1 evőkanál teavaj

bors

a díszítéshez:

10 db fekete bors

1 db sárgarépa

 

Elkészítés

A tojásokat keményre főzzük. Ha kihűltek egy hegyes kés segítségével kettévágjuk és a sárgájukat egy tálba tesszük. Villa segítségével a sárgáját összetörjük és hozzáadjuk a vajat, sót, borsot, majonézt és a mustárt, majd alaposan összekeverjük. A képen látható módon megtöltjük a tojásokat. Végül a sárgarépából megcsináljuk a csőrt és a borsból pedig a szemeket.

 

 

1915.jpgFőtt tojás kicsit másképp

Hozzávalók

5 db tojás

1 db piros és zöld paprika

fekete olívabogyó

 

 

Elkészítés

A tojásokat keményre főzzük. Majd mikor kihűltek hozzáfoghatunk a díszítéshez. A csőrökhöz és a tollakhoz kellenek a zöld és piros paprikacsíkok, amiket a képen látható módon felvágunk és elhelyezünk a tojásokon. A szemekhez pedig felvágjuk az olívabogyót, majd ezeket beleszúrjuk a tojásokba.