2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Mit kell tudni…

Tudta, hogy a felnőtt ember bőre 1,5-2 négyzetméter, súlya pedig a testtömeg 16 százaléka is lehet? Összeállítottunk egy listát mit kell tudni bőrünkről.

…a korpáról?1897.jpg

A hajas fejbőr háromhetente megújul. Amikor korpa alakul ki, az a fejbőr gyulladásos állapotát jelzi, melynek két változatát különböztetjük meg: a száraz és a zsíros korpásodást. Előbbi hátterében vitaminhiány, legyengült immunrendszer, srtessz, kevés folyadékfogyasztás, káros környezeti és kozmetikai hatások, vagy akár egy megfázás is állhat. Utóbbi esetén egy, a túltermelődött faggyúban elszaporodott gombás fertőzésről beszélhetünk, amely fokozott hámsejtképződést is előidéz. A korpát sajnos végérvényesen megszűntetni nem lehet, ennek genetikai okai is lehetnek. A tüneteket kezelni viszont lehet. Száraz korpa esetén maximum háromnaponta, de inkább ritkábban érdemes hajat mosni olyan kímélő samponnal, amely nem szárítja tovább a fejbőrt. Zsíros korpa esetén jól használható a kénes sampon és pakolás, illetve a speciális gomba ellenes samponok kúraszerű alkalmazása.

 

…a szőrbenövésről?

„Nem hiszek a szőrbenövést gátló termékekben – mondja Jáni Anikó kozmetikus. – Alkatilag vannak olyanok, akik mindig küzdenek ezzel a problémával (leginkább gyantázás után). Nekik tanácsolhatjuk a borotvát, szappanos-felpuhítás után. A benövések elkerülése érdekében pedig egyszerűen oda kell figyelni a rendszeres radírozásra, testdörzsölésre és a bőr puhán tartására.”

 

…a lábápolásról?

1899.jpg„Egy jó pedikűrös aranyat ér – mondja Jáni Anikó. – De aki mégis az otthoni megoldást választja, annak a tengeri sós vagy szódabikarbónás lábáztatást ajánlom, majd ezután reszelő segítségével a megvastagodott bőrfelületek óvatos ledörzsölését. Végül jó alaposan bekenjük és masszírozzuk a lábfejet. Amennyiben van rá lehetőség, tekerjük be fóliába a lábat, ami éjszaka rajta is maradhat. A bőrpuhítók állandó használata is hatékony, de ezeket a termékeket csak éjszakára kenjük fel.

Lábizzadásra a sok petrezselyem fogyasztása ajánlott, külsőleg pedig a drogériákban, gyógyszertárakban kapható izzadás elleni spray-k, hintőporok. A lábizzadás azonban függ az életmódtól és az adottságoktól is, egyes esetekben pedig valamilyen betegség kísérője lehet!”

 

…a gyakori hajmosásról?

Régen a hetente vagy tíznaponta megejtett hajmosás számított bevett szokásnak, ma sokan akár naponta mossák fejbőrüket. A hajmosások gyakorisága alkattól, frizurától és életmódtól is függ, a szakemberek szerint azonban azt tudomásul kell venni, hogy minél sűrűbben mossa valaki a haját, annál jobban kényszeríti fejbőrét a fokozott faggyútermelésre.

 

…a májfoltokról?

Negyvenéves kor után gyakran jelennek meg a kézfejen, az arcon, az alkaron barnás színű, lencsényi foltok. Ezek a májfoltnak, vagy napfoltnak nevezett foltok orvosilag ártatlanok, pusztán esztétikailag lehetnek zavarók. Kialakulásuk oka a bőr pigmentjeinek elszaporodása, ennél fogva megjelenésüket is a mérsékelt napozással lehet késleltetni. Akit mégis zavarnak a foltok, azok használhatnak olyan halványító krémeket, amelyek csökkentik a melatonin képződést – csodát azonban egyetlen készítmény sem ígér.

 1900.jpg

…a pattanásokról?

A pattanások problémája többnyire a tinédzserkori hormonális változások következményeként jön elő. Amennyiben később jelentkeznek a tünetek, annak mindenképpen meg kell keresni az okát – amely lehet a stressz, valamilyen allergia vagy érzékenység, fogamzásgátló hatása, de akár szervi bajok is. „Az okok tisztázása után a kezeléskor az életkor figyelembe vételével elsőként hidratálni kell, majd a gyulladást csökkenteni – mondja Jáni Anikó. – A hát bőrén jelentkező pattanásokról például tudni kell, hogy ez egy V-alakú gyulladásos (seborrheás) területre koncentrálódik. Itt gyorsan indul be a gyulladásos folyamat az izzadástól, a kapargatástól, ami könnyen elfertőződik – így a bőr szinte magát fertőzi tovább. Súlyosan gyulladt területeknél hatékony a bőrfertőtlenítő VIO kezelés.”

 

…a gombás fertőzésekről?

„Népbetegségről van szó, azonban ma már számos hatásos helyi, és szisztémásan adható szer áll rendelkezésre ezen megbetegedések kezelésére – mondja Holló Péter. – Számos kampánnyal lehet találkozni a médiában, de minden esetben célszerű bőrgyógyászhoz fordulni a végleges gyógyulás érdekében. A nem megfelelően kezelt fertőzések ugyanis krónikussá válnak, és ekkor már nehezebb a végleges gyógyulást elérni.”

 

…a szemölcsről?

A szemölcs egy vírusfertőzés okozta bőrkinövés, amely kezelés hiányában tovább terjedhet. Körülbelül 50 vírustörzset ismernek, amely szemölcsöt okoz. Veszélyességük függ a vírus fajtájától és a feltűnés helyétől, legrosszabb esetben akár rákos elváltozásokat is okozhatnak (pl. HPV)! A kezelésükre alkalmazott legismertebb eljárások a fagyasztás, égetés, ecsetelés, lézeres vagy kaparásos eltávolítás.

 

…a narancsbőrről?

1898.jpg„Igen gyakori kozmetikai probléma a narancsbőr, amelynek kialakulásához a bőr vér és nyirok mikrocirkulációjának zavara vezet – mondja dr. Holló Péter bőrgyógyász, egyetemi docens. – Minden olyan kezelés, ami javítja a bőralja keringését, segít a probléma kezelésében. Érdemes inkább a többféle kezelést kombinálni a tartós eredmény eléréséhez.”

A narancsbőr megelőzésének és csökkentésének elkerülhetetlen része a tudatos életmódváltás, amely napi ötszöri étkezéssel, a cukorfogyasztás drasztikus leredukálásával, napi 2-3 liter folyadék fogyasztással és rendszeres sporttal jár. A már megjelent cellulitisz kezelésében sokat segít a rendszeres szaunázás, a vákuumkezelés, a tekercselős kezelések, az ultrahangos zsírbontás és még sok drágább, de hatékony kezelés.

 

 

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban