2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Pulzusproblémával pszichiáterhez?

Csilla arra ébredt, hogy nem kap levegőt. A szíve zakatolt, mintha ki akarna ugrani a helyéről, hányingere volt, azt hitte meg fog halni. Levegőért kapkodva kabátot húzott a pizsamájára, rettegve autóba ült, és az éjszakai ügyeletre rohant. Mire odaért, a rosszullét csökkent, csak a páni félelem maradt. Az ügyeleten az EKG nem mutatott kóros elváltozást, így a 38 éves nő kapott egy nyugtatót, és hazaküldték aludni.

1904.jpgA kivizsgálás után Csilla megtudta, hogy pánikbeteg, amitől jobban megijedt, mintha azt mondták volna, hogy enyhe infarktusa volt. Eluralkodott rajta a félelem, hogy megismétlődhet a roham, s a következő rosszabb lesz, esetleg nem lesz a közelben segítség.

 

„Az ügyeletes doktornő úgy nézett rám, mint egy ostoba gyerekre, hogy ilyen semmiség miatt felkeltettem hajnalban. Másnap elrohantam egy kardiológiára, ahol kivizsgáltak, és igyekeztek megnyugtatni, hogy tökéletesen egészséges vagyok. Este azonban már a lefekvéstől is rettegtem, hajnalig dolgoztam, hogy ne kelljen aludnom. Már-már kezdtem megnyugodni, hogy ez egy különleges alkalom volt, amikor néhány hét múlva megismétlődött. Olyan ideges voltam, hogy nem találtam a »vészhelyzet esetére« kapott antidepresszáns gyógyszeremet, kínomban egy fájdalomcsillapítót kaptam be. Alig nyeltem le, máris éreztem a hatását, hogy rendeződik a légzésem, a pulzusom. Akkor jöttem rá, hogy ennyi idő alatt fel sem oldódhatott a tabletta, s tényleg az agyam szórakozik velem.”

 

Roham vagy betegség?

1902.jpg„Ma már egyáltalán nem olyan meglepő a pánikroham diagnózisa, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt – mondja dr. Lukács Hedvig az Állami Egészségügyi Központ pszichiáter főorvosa. – A végzetesnek tűnő roham idején a percek csigalassúsággal telnek, de tudni kell, hogy általában néhány perc alatt vége van az egésznek. Bár a tünetek hasonlíthatnak számos szív-, tüdő-, ideg- és emésztőszervi megbetegedéséhez, nem erről van szó.”

 

A pánikroham tünetei a légszomj, a fulladás érzés, a szapora légzés, a szédülés és gyengeség, a heves szívdobogás, a remegés, a bizsergés, a mellkasi fájdalom, továbbá a halálfélelem, az önkontroll elvesztésétől való félelem, a verejtékezés és hidegrázás, az émelygés és hányinger, valamint a nyugtalanság.

 

Ha a rohamok váratlanul és ismétlődően jelennek meg, illetve ha az újabb rohamtól való félelem egy hónapig is eltart, pánikbetegségről beszélünk. Gyakran nyilvános helyen (tömegközlekedés, vásárlás, sorban állás, mozi) tör fel a pánik, ezért a betegséghez sokszor társul tömegiszony. A beteg nem mer nyilvános helyre menni, fél, hogy társaságban lesz rosszul, az otthon biztonságából legszívesebben ki se mozdulna. A pánikbetegség bármelyik életkorban kialakulhat, de legtöbbször fiatal felnőttkorban illetve serdülőkorban kezdődik.

 

Híres pánikbetegek

 

• Goethe

• Abraham Lincoln

• Kate Moss

• Adele

• Scarlett Johansson

• Malacka a Micimackóból

• Charles Darwin

 

Pánik pirulák

A betegek gyakran csak annyit mondanak el a háziorvosnak, hogy hirtelen ugrál a pulzusszámuk, ezért csupán erre a tünetre kapnak gyógyszert. Lukács doktornő azonban arra figyelmeztet, hogy a pánikbetegségre nem tud megoldást adni a kardiológus, mert ez nem szív-és érrendszeri probléma. De a megfelelő pszichiátriai gyógyszeres kezelés sem jelent azonnali gyógyulást. „A gyógyszerek nem varázsszerek, hetekre van szükség ahhoz, hogy elérjék a megfelelő hatást. Sajnos sok beteg abbahagyja, már az első kedvező időszak után, ami visszaeséshez vezethet. Fontos tudni, hogy az antidepresszánsok, szorongásoldó gyógyszereket akár évekig is lehet szedni, de hirtelen abbahagyni nem szabad.”

 

Természetesen

1905.jpgA gyógyszerek és a pszichoterápia mellett az életmódváltás is segít a pánikbetegség leküzdésében. A koffeintartalmú italok (tea, kávé, kóla), és az alkohol például előidézhetik a pánikroham kialakulását, így ezek fogyasztása kerülendő.

 

A B-vitamin viszont kedvezően hat az idegrendszerre, stressz esetén ezt a vitamint használja fel a szervezet. És bár ebből bőven akad a sörben, mégis inkább a rizs, a köles, a tojás, a káposzta, a spenót és a halak legyenek a B-vitamin forrásaink. Érdemes továbbá cinkben gazdag, teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint tejtermékeket fogyasztani. A szerotonin (boldogság hormon) előállításához szükséges aminosav pedig a banánban, a sárgabarackban, a dióban és a napraforgómagban található meg. S mert a pánikroham a szerotoninszint csökkenéséhez köthető, kitűnő ellenszere a testmozgás: ötven percig intenzív sport boldogságtengerrel árasztja el a szervezetet. S bár ez önmagában nem elegendő gyógymód a meglévő betegséggel szemben, de a kezelés mellett sokat segíthet, a megelőzésben pedig ez a járható út.