2024. április 26. péntek
Ervin napja

Otthon is figyeljünk a víz kezelésére

A magyarok többsége szívesen iszik csapvizet, de a háztartási vízkezeléssel kapcsolatos tudatosság terén még van hová fejlődni. Egy kutatás szerint otthon is érdemes odafigyelni az ivóvíz és a főzéshez, teához, kávéhoz használt víz megfelelő kezelésére.

9493.jpgAz ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben annak kalcium-karbonát (CaCO3) tartalma, magyarul keménysége határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy minél keményebb a víz, annál zamatosabb, de annál kevésbé hatékony mosáskor, hiszen a vízkőlerakódás károsíthatja a mosó- és mosogatógépet és több mosószerre van szükségünk a megfelelő eredmény eléréséhez. A védekezési lehetőségekről, vagyis a központilag beépített vízlágyító berendezésekről a válaszadók több mint harmada hallott, de a megkérdeztettek csekély százaléka a rendelkezik ilyen eszközzel - mutat rá  a BWT megbízásából készített kutatás.

 

„A nemzetközi Vízminőségi Szövetség (Water Quality Association) kutatásai is alátámasztják, hogy a keményvíz csökkenti a vízzel érintkező háztartási berendezések (kazánok, bojlerek, vízforralók, mosógépek, mosógatógépek) hatékonyságát ­– azaz működtetésük többletenergiát igényelhet, és így nagyobb összegű kiadást is. Ezt elkerülendő érdemes háztartási vízlágyítót beépíttetni, amely egyszeri beruházás, és hosszú távon elősegíti a háztartási gépek hatékony, energiatakarékos és gazdaságos működését. Használatával nem csak a lágyvíz előnyeit élvezhetjük, de akár otthonunk fenntartási költségeit is csökkenthetjük” – hívja fel a figyelmet Petró Vera, a BWT értékesítési igazgatója.

 

Ha a víz kemény...

A Magyar Víziközmű Szövetség adatai szerint  hazánkban a csapvíz általában kemény vagy közepesen kemény. A BWT kutatásában megkérdezettek nagyrészt reálisan látják lakhelyük vízminőségét, hiszen több mint felük, 61%-uk gondolja úgy, hogy otthonában kemény a csapvíz. A válaszadók tisztában vannak azzal is, hogy a kemény víz milyen károsodást tud okozni a háztartási gépekben, de maga a károsodás mint következmény kevésbé zavarja őket. A megkérdezettek több mint háromnegyede attól tart, hogy a vízkő tönkre teheti a kazánját és mosógépét, 41%-uk pedig a magas fűtési számla miatt aggódik. A mosás kapcsán a ruhák puhasága, a tisztálkodás esetében pedig a kellemes bőrérzet azok a szempontok, amelyeket a lakosság megemlített a kemény-lágy víz kapcsán

Ha vízlágyító berendezést használunk otthonunkban, nemcsak megóvjuk a mosógépet a vízkövesedéstől, de mosószerből is kevesebbre van szükség. Sőt, ha lágy vízzel fürdünk, az bőrünket és hajunkat is kíméli, nem beszélve arról, hogy a fürdőszobai takarítás jelentősen lerövidül, hiszen nincs szükség a felületek idő- és költségigényes takarítására.

 

Nemcsak lágyítani, szűrni is érdemes

A háztartásokban használatos másik vízkezelő megoldással, a lebegő anyagok ellen védelmet nyújtó vízszűrővel a megkérdezettek mindössze 6%-a rendelkezik. A vízszűrő berendezések a víz tisztításán túl segítenek megelőzni a „csöpögő csap” problémát is, ami a konyhai és fürdőszobai szaniterek károsodásának egyik jele.

„Magyarországon a vezetékes víz szigorú minőségellenőrzésen megy keresztül, és biztonsággal fogyasztható. A tisztítási és szűrési eljárások következtében nem vagy csak rendkívül elenyésző mértékben tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek nem kívánatosak az ivóvízben.  fogyasztása ‒ életkortól függetlenül ‒ semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent. Míg azonban ez az ivóvíz eljut a háztartásokig, hosszú és néhol igencsak elöregedett, lebegőszennyeződéseket is tartalmazó (homok, apró vízkődarabkák, rozsda) - csővezetéken áramlik keresztül, amit a felújítási, javítási munkálatok során rendszeresen megbolygatnak.” – folytatta Petró Vera. „Érdemes olyan egyszeri, gyorsan megtérülő ráfordítás igénylő központi vízszűrő és vízlágyító berendezéseket vásárolni, amelyek magas higiéniai biztonság mellett, gazdaságos és egyszerű fenntartásuk mellett azonnali vízminőség-változást hoznak otthonunkban.”

 

Mit igyunk?

Minden felnőtt ember elfogyaszt naponta több liter vizet, valamint tisztálkodásra, és környezetünk tisztán tartására is tetemes mennyiséget használunk. Egyre többekben felmerül a kérdés, hogy vajon csapvizet, palackozott vizet fogyasszunk, vagy vásároljunk valamilyen víztisztító berendezést. Különböző szakemberek érvek és ellenérvek sokaságát sorolják fel, hogy milyen vizet fogyasszunk, vagy ne fogyasszunk. Vannak, akik azt állítják, hogy a csapvízben számos egészségünkre káros anyag – klór, gyógyszermaradványok, vegyszerek, kozmetikumok és nehézfém – is előfordulhat, mások szerint viszont a palackozott víz vásárlása kidobott pénz. A különböző víztisztítók és a mögöttük álló technológiákról szintén megoszlanak a vélemények.

Csapvíz: sokan isszuk, de kevesen szűrjük

A kutatás kitért a magyarok vízivási szokásaira is, akiknek közel fele, mintegy 46%-a szívesen fogyasztja a csapvizet, de nem foglalkozik annak minőségével. Kevesen, csupán 3% iszik tisztított, szűrt vizet, vagyis ma még kevesen tudják, hogy ha vízszűrő kancsót használunk, nemcsak kevesebb PET palackkal szennyezzük környezetünket, hanem a víz élvezeti és egészségmegőrző értékét is növelhetjük a magnéziummal való dúsítás révén.

A felnőtt ember napi alap folyadékigénye testsúlytól függően átlagosan 2,5 – 3 liter, melynek kétharmadát folyadékok formájában pl. víz, ásványvíz, üdítők, levesek, egyharmadát pedig az élelmiszerekben kötött víz formájában fogyasztjuk el (a zöldségek, gyümölcsök 75-95 %-a víz, húsok kb. 70 %-a, sajtok és sütőipari termékeknek kb. 30%-a víz). A bevitt folyadék egy része később a verejtékkel, vizelettel, széklettel és a légzéskor kibocsájtott párával távozik a szervezetből. Nyári melegben, vagy fokozott fizikai aktivitáskor a verejtékezés egyénenként változó mértékben fokozódik. De különösen egy forró nyári napon még jobban oda kell figyelnünk az ivásra. Mit és mennyit igyunk általában, illetve kánikula esetén? – erről kérdeztük dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus (testsúlygyógyász) szakorvost.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban