2024. április 18. csütörtök
Andrea és Ilma napja

Különleges húsvéti megoldások – allergiásoknak

Húsvétkor barkával, virágokkal díszítjük a lakást, sonka, hímes tojás, kalács kerül az asztalra, a lányokat kölnivel locsolják. Akinek nincs semmiféle túlérzékenysége, észre sem veszi, hogy az ünnepi szertartás hozzávalói között megannyi allergén van. De mit csináljunk, ha allergiás van a családban?

Balogh Norbert szakács segítségével olyan húsvéti menüt állítottunk össze, amelyet nyugodtan fogyaszthatnak a laktóz-, glutén- és tojás allergiások is.

 

Egyszerű római köményes cékla leves (4 főre)1819.jpg

Végy két ökölnyi céklát, szúrd bele a körmöd! Ha belemegy könnyen, akkor a mosogatóban a vízben le lehet kefélni a piszkot. Héja alatt a vitamin, ezért érdemes kefélni, amit csak lehet! A cékla két vége lenyisszant, majd lehet fele hosszra és fele szélesre vagdosni.

 

Kisebb fazék mehet a tűzre, had fertőtlenítődjön, majd láng vissza és mehet bele fél deci olívaolaj, vagy hidegen sajtolt napraforgó olaj, s a forró olajba mehetnek is a cékla darabkák. Úgy 8-10 percet dinszteljük közepesen erős lángon. Sistergő hangot hallva, fél-egy percenként keverünk rajta. Igyekszünk a zöldséget nem szétfőzni, vagy agyon sütni.

 

Mikor kellően érezzük, a cékla sültebb illatát, 1 csapott mokkáskanálnyi római köményt hintünk rá, ki kedveli, kedvére tehet többet is. Fél evőkanálnyi sóval megadjuk az ízét, kavarintunk egyet, majd egy deka rizslisztet öntünk hozzá. Áthevítjük a római köményes céklával, és felöntjük 3 deciliter előmelegített vízzel. Rottyanás után hozzá öntünk még 4 deci előmelegített, vagy forralt vizet. Még egy rottyanás, és miután fél evőkanálnyi petrezselyem és ugyanennyi citromlé is került bele, kész az enyhén sűrű leves.

 

Szezámos szalmazeller ragu - almás párolt lila káposztával és tárkonyos kölessel (4 főre)

1820.jpgKét, lehetőleg még enyhe zöldes színeiben pompázó, ököl méretű zellert lereszelünk, hogy szalmaszálakat kapjunk.

 

Tegyük áthevített lábosba, amelyben már 50 gramm teavaj, vagy kókuszolaj várja, s pirítsuk 8-10 percet. Miközben a dinsztelődés sistergését hallgatjuk, szezámmaggal teletöltjük a kávédarálót, teszünk hozzá egy mokkáskanálnyi sót, és beindítjuk a masinát. Amikor elkezdjük érezni a szalmazellernek pirultabb illatait, hozzátesszük a már előre összeaprított zellerzöldet, amely az egyik gumótól származik. Hagyjuk kicsit összesisteregni, aztán a szezámmagos sót és fél evőkanálnyi kurkumát is beletesszük. 2 deci vízbe három evőkanál kukoricalisztet teszünk, csomómentesre keverjük, s ráöntjük a lábosban összeért ételre. Lassú kevergetés mellet hagyjuk összerottyanni. Néhány csipet sóval és egy evőkanálnyi friss citromlével bolondíthatjuk.

 

Egy megmosdatott fél lila káposztát vágódeszkán, méretétől függően (kb. fél kg) 4-5 gerezdre vágunk hosszában, majd keresztben 3-4 milliméteres csíkocskákra szabdaljuk. A lábosban 50 gramm vaj várja a lila káposztát, hogy együtt süljenek. Fedjük le, és 2-3 percenként kavargassuk. 3-4 almát félbe vágva, kimagozva, cikkezést követve mokkás cukorka méretűre vagdosunk. A maradék zellergumótól származó apróra vágott zöldet és az almát a lila káposztához adjuk a párolódás nyolcadik perce tájékán, megszórjuk 3/4 evőkanál sóval, 1/4-fél evőkanálnyi őrölt köménnyel, bátrabbak egy evőkanálnyi egész köménnyel, s két-három kevergetés mellett hagyjuk összeérni őket úgy 4-5 percen át.

 

A 25 dekagramm kölest megmosottan fazékba tesszük, majd 3/4 l vízzel, csapott fél evőkanál sóval, egy evőkanál olívaolajjal úgy 10-15 percig forraljuk, míg megdagad. Mokkásnyi kurkumát és fél evőkanálnyi tárkonyt hozzáadva átkeverjük, és kikapcsoljuk a gázt. 

 

A tárkonyos kölest merőkanállal a tányér közepére gombócoljuk, míg a szezámos szalmazellert és a párolt káposztát köré helyezve tálaljuk, s friss aprított petrezselyemmel díszíthetjük.

 

Dermedt mákos puliszka1818.jpg

Míg a mák a kávédarálóban 3/4 részben vesz részt, addig a nádcukor 1/4 részben őrlődik vele. Eközben 500 gramm kukoricadara fő egy fazékban egy mokkáskanálnyi sóval és 50 gramm kókuszzsírral. Egy szép citromot hosszában félbevágunk, és hosszában, vékonyan, 3-4 milliméteresre cikkezzük, majd apró darabokra vágjuk fel. Amikor a kukoricadaránk puliszkásodik, masszásodik, tegyük bele az őrölt 25 dekagramm mákot, egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjat, és keverjük el. Amikor a kóstolás is azt mutatja, hogy nincs több kemény kukoricadara, akkor kapcsoljuk ki a gázt, és kevergetés mellett tegyük a masszába a citromdarabokat is. Ha kóstolásra ízlésünknek kellően édes, akkor öntsük hideg vízzel kiöblített tepsibe, és konyharuhával letakarva rakjuk ki a hűvös levegőre. Mihelyt kihűl és megdermedt, vághatjuk kedvünkre, kockára, karikára.

 

Tojás? Nyuszi? Barka?

A tojásallergiás gyerekekre nem csak az ünnepi menü miatt kell fokozottan ügyelni, hanem a tojásfestést is át kell szervezni. Kun Szilvia két kislány édesanyja, mindkét gyerek allergiás,így van gyakorlata a problémák megelőzésében. „A férjem szerint a gyerekek csak a nyíló ajtóra nem allergiásak... Szóval szerencsére a család igyekszik a dolog humoros oldalát nézni, de emiatt nálunk egy kicsit másképp működik minden. Tojást például azóta nem festünk, mióta Andi kezén is kiütések jelentek meg miatta. Pedig nem evett belőle, csak festette az oviban. Azért mi is festünk, volt, hogy bútorasztalos édesapám csinált a lányoknak fatojásokat, mel1821.jpgyekre apró gyöngyöket ragasztottunk, máskor modellgipszből öntöttünk tojásformát, és azt festettük ki. Tavaly hungarocell tojásokat vettünk, és kő hatású, meg fényes, fémes kinézetet adó festékekkel kentük be. Nagyon tetszett mindenkinek a pillekönnyű, ám óriási kavicsnak tűnő hímes tojás.”

De vigyázat: az asztaldíszként funkcionáló barka, a cuki simogatható nyuszi, sőt, a locsoláskor bevetett olcsó kölni is komoly allergiás tüneteket okozhat!

„A kalcium jó szolgálatot tehet ilyen esetekben, de nem szabad azt gondolni, hogy minden túlérzékenységi reakcióra védelmet ad. Például rovarcsípésnél kialakuló súlyos allergia esetén azonnal mentőt kell hívni” – figyelmeztet dr. Kalcakosz Szófia háziorvos.

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban