2024. május 09. csütörtök
Gergely napja

Óriási újdonságok Barcelonából

Az idei Mobile World Congress számos innovatív megoldást adott a világnak, a mobil távközlés legnagyobb horderejű, idén Barcelonában tartott rendezvényén vadonatúj csúcstelefonokat, okosórákat és forradalmi fizetési megoldásokat ismerhetett meg a nagyközönség.

Az idei kongresszuson jelentette be a MasterCard és az egyiptomi kormány, hogy együttműködésük részeként nagyszabású készpénzmentes programot vezetnek be, amely lehetővé teszi, hogy 54 millió egyiptomi polgár a személyigazolványával indítson pénzügyi tranzakciókat. A megállapodásnak köszönhetően a kormány olyan digitális igazolványokat állít ki, amelyekkel a felhasználók számos szolgáltatásért fizethetnek – kiegyenlíthetik a kormányzati díjak vagy a mobiltelefon számlák ellenértékét, kereskedőknél vásárol1745.jpghatnak, valamint belföldi utalásokat is indíthatnak, sőt, a béreket és a szociális ellátásokat is a kártyákra kapják. Minden tranzakció valós időben, szigorú biztonsági előírások mentén valósul meg. A két fél abban is megállapodott, hogy – a MasterCard technológiai újdonságait felhasználva, és azokat a piacon elérhetővé téve – innovációs központot hoznak létre Kairóban.

 

App az étteremben

A barcelonai kiállításon hallhattunk először arról is, hogy az Egyesült Királyságban a wagamama éttermek vendégeinek mostantól nem kell a pincérre várniuk, ha fizetnének, ugyanis egy új, mobileszközökön elérhető applikációval is rendezhetik számláikat. A MasterPass-szal működő Qkr! alkalmazást egyszerű letölteni, és bármilyen fizetési kártyával használható. Az alkalmazás bevezetését hosszú tesztelés előzte meg, hogy az ügyfelek biztonságosan, gyorsabban és kényelmesebben tudjanak fizetni az étteremlánc 112 üzletében.

 

Két afrikai országba, Zimbabwébe és Nigériába is nagy változást hoznak a MasterCard bejelentései. A kártyatársaság és a Steward Bank együttműködésének köszönhetően több mint másfél millió zimbabwei számlatulajdonos először fogadhat pénzt a külföldön tartózkodó családtagjától vagy barátjától közvetlenül a bankszámláján. Az afrikai országban több ezer család megélhetése függ a külföldi rokonoktól: becslések szerint a hivatalos úton,1748.jpg átutalással hazaküldött összegek az ország GDP-jének 13%-át adják, és ebben még nem szerepelnek a készpénzben hazautaztatott gyorssegélyek.

 

A most bejelentett, határokon átnyúló tranzakció egy nemzetközi pénzutalási központon keresztül valósul meg, amely a HomeSend nevet viseli, és a MasterCard, az eServGlobal és a BICS közös vállalata. A MasterCard az eTranzact International plc-vel is megállapodást kötött, így Nigéria több millió felhasználója számára is elérhetővé válnak a nemzetközi átutalási szolgáltatások.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban