2024. július 27. szombat
Olga és Liliána napja

5 tévhit a sportolásról

Igaz, hogy a január a nagy fogadalmak időszaka, sokan mégis csak a tavasz közeledtével húznak tornacipőt, hogy formába hozzák magukat a nyárra. Összeállítottunk egy listát a a hobbisportolók és a diétázók leggyakoribb tévhiteiről, valamint a legkedveltebb női sportokról, amelyek nem csak energikussá teszik, de hosszú távon is kedvelhetők.

A nyár közeledtével egyre többen gondolnak arra, hogy formába hozzák magukat a fürdőruha szezon kezdetér. A tanácstalanok belevágnak a kocogásba, mondván az biztosan hatékony lesz, de gyakori, hogy néhány hét múlva kifullad a lelkesedésük. Az elszántabbak lemerészkednek egy konditerembe, ahonnan vagy azonnal kimenekülnek, vagy az edzőjük unszolására legalább a bérletüket lejárják – aztán vissza se néznek.Öt pontban összeszedtük a leggyakoribb tévhiteket.


1846.jpg

1. A reggeli előtti edzés sokkal hatékonyabb

Annak ellenére, hogy vizsgálatokkal kimutatták, hogy a reggeli, éhgyomorra történt edzés hatékonyabb zsírégetést eredményez, hosszú távon ez mégsem hatékony. Az így végzett munka ugyanis kisebb intenzitású, a mérsékeltebb energiabefektetés pedig összességében alacsonyabb zsírégetést eredményez. Ráadásul éhgyomorra edzeni fokozza a hirtelen leeső vércukorszint (hipoglikémia) esélyét.

 

2.A célzott zsírégetés működik

Sajnos, valójában nem annyira – állítja dr. Winfried Banzer, a frankfurti Goethe Egyetem sportorvosa. A valódi zsírégetéshez célszerű rendszeresen nagy izomcsoportokat megmozgatni, s közben fontos a helyes mozdulatsorokra összpontosítani.

 

3.A rendszeres futás rossz a térdnek

Ez nem igaz, a térdízület rendkívül rugalmas és dinamikus. Sőt, egyes tanulmányok szerint a kocogás erősíti is a térdeket. Amennyiben a futás alatt és után térdfájdalom jelentkezik, annak többnyire valamilyen más szervi oka van, amelyet feltétlenül ki kell deríteni.

 

1848.jpg4. Izomlázra mozgás: kutyaharapást szőrével

Józan ésszel belegondolva: mit kíván az ember, amikor izomláza van? Pihenést, és nem további mozgást. Mindezt azért, mert az izomláz a sejtek mikrosérüléseit jelenti, amelyet ki kell pihenni – mondja szintén Banzer doktor. Jobb tehát ilyenkor megvárni, amíg enyhülnek a tünetek.

 

5. Edzés előtt is kell nyújtani

A bemelegedett izmok nyújtásával kapcsolatban senkinek nincsenek kétségei, az edzés előtti nyújtás azonban vitatott. A szakember szerint semmilyen értékelhető bizonyíték nincs az edzés előtti nyújtás előnyeivel kapcsolatban. Ellenben sokkal kellemetlenebb a hideg izmok sanyargatása, mint a levezető mozdulatok edzés után. Bemelegítésre természetesen szükség van!

 

A legkedveltebb női sportok

Az aerob-alapú tornaórák a kezdeti nehézségek után (hamar kifárad, nem ismeri még a mozdulatokat) kiválóan növelik az állóképességet, ezért néhány hét alatt látványos közérzetjavulás érhető el velük. Erősítik a szív- és érrendszert, beindítják a zsírégetést, idővel pedig szálkásítják az izmokat.

 

A gyaloglás legnagyobb ütőkártyája, hogy bárki végezheti. Hatékonyságának kulcsa a megfelelő tempóban és időtávban rejlik, ráadásul minden előképzettség nélkül elkezdhető.

 1847.jpg

A jóga és pilates nem csak a testre, hanem a lélekre is üdítő hatással van. Azoknak érdemes kipróbálni, akiknek a zaklatott hétköznapokban szükségük van egy kis megnyugvásra, elmélyülésre. A gyakorlatok ellazítanak, hajlékonyabbá tesznek, csökken az időskori izomsérülések száma.

 

Az úszás az egyik legkíméletesebb mozgásforma. Védi az ízületeket, javítja a keringést, erősíti az immunrendszert, és az izomtónusokat.