2024. április 27. szombat
Zita és Mariann napja

Az 5 legjobb vidéki úti cél húsvétra

Még nincsenek tervei húsvétra? A közelgő ünnep alkalmából a trivago.hu összeállított egy toplistát a legjobb húsvéti úti célokról vidéken. Az 5 város hagyományőrző programjaival, kulturális látnivalóival vívta ki magának az elismerést. Mindegyik tökéletes választás, akár egy családi hosszú hétvégéhez is.

1. Hollókő1826.jpg

Hollókő kicsi, de annál híresebb faluja az egyetlen az országban, amely szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Azt, hogy a trivago.hu listáján első helyen áll, a hagyományőrzés kiemelkedő szerepének köszönheti. A település legnagyobb rendezvénye, a háromnapos Hollókői Húsvéti Fesztivál természetesen ugyancsak a hagyományokra épül; az apró utcák ilyenkor megtelnek népviseletbe öltözött helyiekkel és néptáncosokkal. Az ünnep elmaradhatatlan része a locsolkodás, de felejtsük el a parfümöt; itt a népszokás a kútvizet írja elő. Palóc hagyományok, táncház, tojásdíszítés és fafaragás – ezekkel és még sok mással várja Hollókő a húsvéti látogatókat.

 

2. Szentendre

1823.jpgA szentendrei Skanzen közel 60 hektáros területen fekszik, ezzel az ország legnagyobb Húsvét Fesztiváljának ad otthont. A húsvéti hagyományok, mint a tojásdíszítés, tojáspatkolás, vesszőfonás itt is a programok szerves részét képezik; a látogatók betekintést nyernek a magyarországi svábok, ruszinok, vendek, horvátok szokásaiba. Április 4-től 6-ig a skanzen egésze benépesül. Tavaszi bábelőadás, vándormuzsikusok, gólyalábasok szórakoztatják a közönséget, lesznek társas és más húsvéti játékok és persze a gyomrunk sem marad üresen: érdemes megkóstolni a ruszin pászkát, a mákos, diós bejglit, valamint a vendek hagyományos hajdina- és gombaételét is.

 

 

 

3. Gödöllő1827.jpg

A Budapesttől mindössze 30 km-re fekvő Gödöllő legismertebb nevezetessége a Királyi Kastély, ami egyben kitűnő húsvéti programok helyszínéül is szolgál. Az évente visszatérő, Erzsébet királyné kedvenc virágáról elnevezett Ibolya Nap alkalmával különleges eseménynek lehetnek tanúi az idelátogatók. Húsvét vasárnapján a „királyné” köszönti a vendégeket és tart fogadást a Díszteremben. Kiderül, mi is a virágkonyha, sőt, aki kedvet kap, kóstolhat is.A hagyományos programok, mint tojás-, vagy arcfestés, kézműves vásár, vagy kisállat simogatás mellett ibolyagyűjtés, ibolya kiállítás, játékos tárlatvezetés, mesejáték és zenés gyermekműsor szerepel a húsvéti kínálatban.

 

4. Eger

1824.jpgEger egyik kedveltebb része a Szépasszony-völgy, ami a híres-neves borkínálat mellett családi húsvéttal, színes programokkal és a hazai szokások és hagyományok tömkelegével várja a látogatókat. Lesz tojáskeresés, bárány és nyuszi simogatás, valamint gólyalábas parasztkomédia.

A látogatók felülhetnek a szekérjáratra, megnézhetik a húsvéti bábelőadást, vagy részt vehetnek a kézműves foglalkozásokon. Ha teheti, látogasson el a közeli Noszvajra is, ahol „babakocsis”, komfort, vagy extrém tojásvadászat, kemencében készült sütemények, borkóstolás, népzene és néptánc várja a vendégeket.

 

 

5. Kecsekmét1828.jpg

A Duna-Tisza köze egyik gyöngyszeme, Kecskemét a csodás természeti és kulturális értékek miatt egész tavasszal vonzza a turistákat, a közelgő pár napos ünnep pedig kitűnő alkalmat kínál. A város húsvéti különlegessége a kápolna-réti sárkányeregetés, az ünnepi hétvégén megrendezésre kerülő Sárkányeresztő Találkozó és Húsvéti Játéknap, mely 1995 óta szerves része a kecskeméti tavasz kezdetének. A város azért is tökéletes úti cél, mert innen könnyen kellemes, tavaszi kirándulást tehetünk a Kiskunsági Nemzeti Parkba, vagy meglátogathatjuk a Kecskeméti Vadasparkot, ahol sok más program mellett jó idő esetén tojásvadászatot rendeznek.

 

+1  Hortobágy

1825.jpgA hortobágyi puszta és az alföldi betyár életforma az ország egyik idegenforgalmi vonzereje. A nem túl sűrűn lakott vidék nagy része nemzeti park, aminek a fajai; a szürke marha, rackajuh, mangalica sertés és a nóniusz ló. A terület színes madárvilága is egyedülálló, hiszen 342 madárfaj előfordulását regisztrálták. Húsvét hétvégéjén is tárt kapukkal vár mindenkit a Hortobágy. A néphagyomány különleges húsvéti szokásokról nem ír, mégis a puszta különleges kelléktárat biztosít az ünnepnek.  A gémeskutak vizének tisztító frissessége, idei születésű kecskék, bárányok vidám ugrálása, vadlovak csikóinak nyerítése, hazaérkező madárcsapatok tengernyi sokasága tölti meg élettel a pusztát.

 

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban