B-vitaminnal a városi szmog ellen

Ijesztő mértéket ölt a Földön a légszennyezettség. Sok nagyvárosban gyakori vagy állandó a szmog, ez pedig egyszerre akár több millió ember egészségére káros. A B-vitamin segíthet a kedvezőtlen élettani hatásainak csökkentésében.
A levegőben lévő szennyező részecskék akkor válnak különösen veszélyessé az emberi szervezet számára, ha átmérőjük kisebb, mint 2,5 mikrométer, ami nagyjából harmincszor kisebb, mint az emberi hajszál átmérője. Ezek a részecskék olyan kicsik, hogy bejutnak a légutakba, és ott lerakódnak. Egészen mélyre jutnak a tüdőnkben. Ekkor már "rendszerszintű" gyulladást is okozhat.
Sőt a szakemberek úgy vélik, hogy az ilyen apró anyagokat lerakódása a szervezetünkben, "epigenetikus" változást is eredményezhet, vagy mutációkat indíthat el sejtszinten. Az orvosok mégis hangsúlyozzák, hogy még nem ismeretes pontosan, hogyan károsítják a szervezetet az apró szennyező részecskék. Ebből következően nincsenek preventív, megelőző gyógymódok sem.
A Világegészségügyi Szervezet (WHO) adatai szerint az emberiség 92 %-a olyan környezetben él, ahol a légszennyezettség már káros az egészségre.
Tudósok vizsgálják, milyen hatóanyagokkal lehet felvenni a harcot a szmog ellen. A kutatás még kezdeti fázisban tart, mert viszonylag kis létszámú fókuszcsoporton vizsgálták a hatásokat.
A Harvard University kísérletében az emberek tiszta levegőt szívtak a 4 hétig, majd arcra helyezett maszkokon keresztül kaptak Toronto belvárosából hozott szmogos levegőt. Ezt a mintát onnan vették, ahol óránként 1000 autó halad el.
Később megismételték ezt a kísérletet, de ezúttal már úgy, hogy az alanyok B-vitaminkészítményt is kaptak (ami 2,5 mg. folsavat, 50 mg. B6-vitamint és 1 mg. B12-vitamint tartalmaz). E módszerel 28-67 %-kal sikerült csökkenteni a szervezetükbe került 2,5 mikrométeres szennyező anyagok mennyiségét.
A tudósok úgy vélik, hogy a B-vitamin bevitelével preventív módon csökkenthetjük a szmog kedvezőtlen élettani hatását. B6-vitamin vehetünk magunkhoz a csirkehússal, magvakkal, májjal, B12-t a halhússal, tojással.
(A CNN cikke alapján.)