2017. május 29. hétfő
Magdolna, Magdaléna és Léna napja

Nem minden joghurt jó a fogyókúrához

A joghurt számos hasznos élettani hatással rendelkezik, és még finom is! Igazi kalcium és fehérje bomba, tele tápanyaggal. Ám ha gyümölcs van az alján vagy édesítőszert tartalmaz, akkor aligha felel meg a fogyókúra céljaira.

Lehet natúr, görög, ízesített vagy alacsony zsírtartalmú, a joghurtnak helye van az egészséges táplálkozás repertoárjában. Fehérjét, kalciumot, B-vitaminokat, káliumot, foszfort és magnéziumot vehetünk általa magunkhoz. Csak egy 2,36 deciliteres kiszerelésű joghurt helyből 400 milligramm kalciumot visz be a szervezetünkbe.

8515.jpg


A joghurtot a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus baktériumok segítségével hozzák létre tejből. Ezeket a baktériumokat probiotikumoknak nevezik és segítenek megemészteni a tejcukrot (laktóz), így a joghurtot azok is fogyaszthatják, akiknek a teste egyébként nem bírja rendesen feldolgozni a tejtermékeket.


Egyes kutatások kimutatták, hogy a probiotikumok az immunrendszer működését is erősítik.
Ha a leginkább tápanyagdúsabb joghurtot kell választanunk étrendünk egészségesebbé tételéhez, akkor érdemes a görög joghurtért nyúlni - állítja Lisa Drayer dietetikus. Ez a napi fehérjeszükséglet felét tudja adni, ami annak köszönhető, hogy előállítása során kivonják belőle a folyékony savót és a cukrok egy részét.

 

Egy 1,77 deciliteres görög joghurt 8 gramm fehérjét és 12 gramm cukrot tartalmaz, a másfél decis 15 gramm fehérjét és 6 gramm cukrot. A görög joghurt a napi nátrium-mennyiség felével is elláthat minket (60 és 115 milligrammal a két említett kiszerelésben).
A "teljes tejből", vagyis a 3,5 %-ot meghaladó zsírtartalmú tejből készült joghurt telített zsírokban gazdag, de új kutatások azt mutatják, hogy ez nem feltétlenül kedvezőtlen dolog az egészségünkre nézve. Az egyik kísérletben arról számoltak be, hogy az ilyen zsír nagyobb mennyiségű bevitele csökkentette az érrendszeri betegségek kockázatát. Ugyanakkor ha ezeket a telített zsírokat húsból szerezte be az ember, az növelte az érrendszeri betegségek előfordulásának esélyét.


Ugyanakkor aranyszabály, hogy a zsír kalóriát tartalmaz. Ezért meggondolandó, milyen joghurtot akarunk enni, ha fogyókúrázunk. A görög joghurtból a zéró zsírtartalmú verziótól a 100 kalóriásig többféle változat kapható, a teljes tejből például az, amelyikben 7 gramm zsír van, 190 kalóriát tartalmaz.


Akármilyen joghurtot is vásároljunk, ha le akarunk adni kilókat, érdemes a boltok polcán hagyni azokat, amelyeknek az alján gyümölcsdarabok vannak vagy édesítőanyagokat nyomtak beléjük, mert ezek megduplázhatják, sőt megháromszorozhatják a termék cukortartalmát. Vagyis az elvileg fogyást segítő célzattal megvett joghurt így magas kalóriatartalmú desszertté válik az étrendünkben.

Ha gyümölcsöt akarunk, mert a növényi rostok egészségesek, érdemes önállóan beszerezni azokat és rárakni a joghurtra.

 

Forrás: CNN