2024. április 29. hétfő
Péter napja

Egy babának mostantól három genetikai szülője is lehet

Az Egyesült Királyság a világon az első ország, ahol a törvény megengedi, hogy a lombikeljárásban az embriót három különálló ember genetikai állományának felhasználásával hozzák létre, így egy babának genetikailag három szülője is lehet.

Az IVF-eljárás módosítását nagy többséggel szavazta meg a Lordok Háza idén februárban. A most engedélyezett módosított lombik-eljárás lényege, hogy alkalmazásával megakadályozzák a halálos genetikai betegségek öröklődését. Akár 2016-ban már meg is születhet az első ilyen baba.

 

Mi az eljárás lényege?

A mitokondriumok szinte minden sejt belsejében megtalálhatóak, és az a dolguk, hogy az ételt a sejtek számára hasznosítható energiává alakítsák. Azonban a mitokondrium genetikai sérülése azt okozza, hogy a test nem kap elegendő energiát például a szívműködéshez vagy az agyműködéshez.

 

Az új eljárásnak  a lényege az, hogy az anya beteg DNS-ét kiiktatja oly módon, hogy nem változtatja meg a DNS többi részét (például a fenotípust, azaz a külső megjelenést meghatározó részt).

 

A Newcastle-ben kifejlesztett módosított IVF-eljárás a donor nő egészséges mitokondriumát kapcsolja össze a két szülő DNS-ével. Ennek eredménye a csecsemők a donor nő DNS-ének csak 0,1% -át örökli, amelyet majd generációkon keresztül örökít tovább.

 

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban