2024. április 20. szombat
Tivadar és Odett napja

Kávéivással az egészséges DNS-ért

A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a DNS száltörések előfordulási gyakoriságát állapította meg a kaiserslauterni egyetem élelmiszerkémiai tanszékének kutatása.

A kávé élénkítő hatása köztudott és nem is vitatott. A koffein stimulálólag hat a központi idegrendszerre, és emeli mind a pulzusszámot és a vérnyomást is. A fogyasztók kevésbé érzik magukat fáradtnak egy-egy csésze kávé felhörpintése után.

1568.jpgKorábban az orvosok általában óvtak a rendszeres kávéivástól, mondván: a benne lévő koffein emeli a vérnyomást, gyorsítja a szívműködést. Mára azonban számtalan előnyét is ismerjük a kávéfogyasztásnak. Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti például a szélütés kockázatát.

A koffein jótékony hatását egyre gyakrabban használja az orvostudomány is. A koffein megtalálható a Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerekben, illetve az asztma és fejfájás elleni pirulák egy részében is. Míg egy csésze kávé körülbelül 85 mg koffeint tartalmaz, ezekben a gyógyszerekben akár 120 mg is megtalálható tablettánként.

 

Most a kaiserslauterni egyetem élelmiszerkémiai tanszékének kutatói a kávéfogyasztásnak a DNS száltörések előfordulási gyakoriságára való hatását vizsgálták. A kutatás során megállapították, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a DNS száltörések előfordulási gyakoriságát.

 

1566.jpg

 

További meglepő eredmények:

  • A rendszeres kávéfogyasztók között 80 százalékkal kisebb a Parkinson-kór előfordulási aránya, mint a nem kávézók körében.
  • Már napi két csésze kávé elfogyasztásával 25 százalékkal csökkenthető a vastagbélrák, 80 százalékkal a májzsugor és majdnem felével az epekő kialakulásának kockázata.
  • Azoknál a dohányosoknál, akik sok alkoholt is fogyasztanak, kisebb a májkárosodás mértéke, ha rendszeresen, nagy mennyiségben isznak kávét.
  • Segít az asztmás tünetek enyhítésében, elmulasztja a fejfájást, csökkenti a fogszuvasodás esélyét, továbbá hangulatjavító is.

A kutatásban résztvevő nyolcvannégy egészséges férfi közül véletlenszerű kiválasztással a fele napi 750 milliliter kávét kapott négy héten keresztül, míg a másik fele ugyanennyi vizet. A résztvevőktől rendszeresen, két órával a kávé vagy víz elfogyasztása után vért vettek és vizsgálták a spontán DNS száltöréseket. A kísérlet kezdetén mindkét csoport azonos értékeket mutatott, később azonban a száltörések a kávéivóknál huszonhét százalékkal csökkentek a kontroll csoporthoz képest.

A kérdőívek igazolták, hogy a csoportok étrendjében más szignifikáns eltérés nem volt a csoportok között, és egyéb fiziológiai eltérés sem volt kimutatható, amely a kimutatott eltérést okozhatta volna

 

 

A teljes publikációt az European Journal of Nutrition című szaklapban lehet elolvasni.