2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti és Kata napja

A magyarok a legkövérebbek

A magyarok a legkövérebbek a gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezet az OECD országai közül az éves egészségügyi jelentés szerint. Az országban élők egyharmada cipel magán az egészségére veszélyes mértékű súlyfelesleget. 

A jelentés szerint hazánkban jelentős a kardio-metabolikus szindróma kialakulásának kockázata, ami népbetegségek kialakulásához, az egészségben eltöltött életévek számának csökkenéséhez és végső soron a várható élettartam csökkenéséhez vezet.

 

A vaskos, másfél száz oldalas tanulmány bevezetőjében leszögezi: az európai országok az elmúlt években jelentős javulást értek el, azonban továbbra is jelentős az egyenlőtlenség az egyes országok között.

 

A születéskor várható élettartam az európai Unió (EU) tagállamaiban 1990-hez viszonyítva öt évvel nőtt, azonban a szakadék itt is jelentős – nyolc év - a legmagasabb és legalacsonyabb várható élettartammal rendelkező országok között.

 

Ezen felül az egyes országokon belül is megfigyelhetőek tartósan magas egyenlőtlenségek az egyének társadalmi-gazdasági helyzete, iskolai végzettsége és jövedelmi pozíciója szerint. Az egyenlőtlenségeket ezen felül olyan tényezők is okozzák, mint az egészséget közvetve meghatározó egyéni rizikófaktorok, mint az életmód és szokások, de fontos szerepet kap a hozzáférhető egészségügyi szolgáltatások minősége, színvonala.

 

A teljes tanulmányt ide kattintva olvashatja el.