2024. április 29. hétfő
Péter napja

A WADA a Béres cseppet doppingszerré minősítette

A Magyar Atlétikai Szövetség mai közleményében figyelmeztetett: a WADA (World Anti-Doping Agency) legújabb tiltólistájára felkerült a KOBALT (kobalt-klorid-hexahidrát) S2, vagyis a jövőben fogyasztása csoportos tiltott szernek minősül.

Ezek értelmében a széles körben kedvelt, így a sportolók által is rendszeresen fogyasztott Béres Csepp és Béres Csepp Extra készítmények is tiltólistára kerültek.

 

Miért került tiltólistára a kobalt?

 

A 2014-es Szocsi (Oroszország) Téli olimpián több orosz sportolónál is emelkedett EPO szintet talált a WADA, amit az orosz szakemberek azzal indokoltak, hogy sportolóiknál a xenon és argon belélegeztetéses módszert (HIF) használtak az endogén EPO szint növelésére. A módszer akkor még valóban nem volt tiltott, azonban a WADA rövid időn belül mind a módszert, mind a hatóanyagokat is - xenon, argon tiltólistára helyezte. A hatóanyagok körét pedig a kobaltra is kiterjesztette.

A Magyar Atlétikai Szövetség arra kéri minden sportolóját, hogy a jövőben ezen Béres termékek fogyasztását mellőzzék.

 1459.jpg

Tekintettel arra, hogy az Ügynökség intézkedése nagyon friss, jelenleg a kobalt-szint ellenőrzése nem tartozik az általánosan és rutinszerűen végzett doppingvizsgálatok közé, így viszonylag alacsony az esélye annak, hogy sportolóinknál bármilyen fajta kobalt szintet mérjenek doppingvizsgálat keretében.

 

 

Reagált a Béres

A versenysportolókra vonatkozó jelenlegi doppingelőírások más fogyasztóknál semmilyen mértékben nem érintik a Béres Csepp készítmények alkalmazhatóságát – tájékoztatott a Béres Gyógyszergyár.

 

A Béres közleménye szerint a kobalt olyan hatóanyag, amely serkentő hatással lehet a vörösvértest-képzésre, a teljesítőképességre és ezzel előnyhöz juttathatja a versenyzőt. Miután a Béres Csepp gyógyszerek is tartalmaznak kobalt vegyületet, a WADA előírásaiból következően versenysportolók esetében e készítmények fogyasztása mellőzendő – zárja közleményét a Béres Gyógyszergyár Zrt.

 

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban