2024. április 27. szombat
Zita és Mariann napja

8 ötlet, hogy kirobbanó formában legyünk 2015-ben

Elindult az év, és mostanra már túl vagyunk a fogadalmakon és az új célkitűzések kigondolásán. Ha eddig nem tettük, most már ideje sorra venni, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy javuljon a teljesítményünk, és fejlődjön a személyiségünk annak érdekében, hogy a magunk elé kitűzött célok megvalósuljanak, és ne kelljen jövőre újból megfogadni ugyanazt.

A siker nem a nagy dolgoknál kezdődik, hanem ott, hogy az átlagos mindennapjainkban jól érezzük magunkat. Ahhoz, hogy valóban sikeresek legyünk az életben, elengedhetetlen, hogy azokra az apróságokra időt szakítsunk, amelyek látszólag egyáltalán nem fontosak, de mégis… Ki hinné, hogy ha a napi rutinunkban néhány apróságot megváltoztatunk, hatalmas lépést tehetünk a céljaink felé.

 

Az Entrepreneur magazin összegyűjtötte azt a 8 szokást, amelyekre jó ha rákapunk, ha még nem tettük meg. (Az eredeti cikket itt olvashatja)

 

1. Keljünk korán!

A koránkelés nem egyenlő azzal, hogy időben kimászunk az ágyból. Ha akkor kelünk, amikor a legtöbb ember még az igazak álmát alussza, nyerhetünk egy nyugodt, relaxálós időszakot, amikor átgondolhatjuk az előttünk álló napot, rendezhetjük gondolatainkat, tennivalóinkat. Ez például remek kiragadott óra lehet az e-mailáradat nyugodt végigböngészésére, vagy a napi „to do”- lista megírására anélkül, hogy a telefonunk megszólalna, a főnökünk berontana, vagy a gyerekek felé kéne helyt állnunk.1444.jpg

Ha korán kelünk, azzal nemcsak extra időt nyerünk, hanem extra értékes órákkal ajándékozhatjuk meg magunkat, amelyeknek köszönhetően aznap akár többet is tudunk végezni.


2. Olvassunk!

Minden egyes áldott nap kellene olvasni annak érdekében, hogy ne teljen el úgy egy nap, hogy szellemileg nem töltődünk. Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül el kell olvasni egy kisregényt, de legalább napi 20 – 30 percet fontos lenne, hogy ily módon is kikapcsolódjunk és önmagunkkal törődjünk. AZ olvasás segít az agyunk karbantartásában, a gondolkozás serkentésében. Talán meglepő, de még egy magazin, vagy újság olvasása is ilyen hatással van. Ráadásul ez hozzásegít minket ahhoz is, hogy nyitottak legyünk a minket körülvevő világra és megfelelő módon tájékozódjunk. Ez, függetlenül attól, hogy ki melyik iparágban, milyen beosztásban dolgozik, vagy éppen otthon a gyereket neveli, nagyon fontos.

 

3. Tornázzunk!

Akárcsak napi 30 perc otthoni torna megteszi a hatását. Ennyit pedig mindenki rá tud szánni önmagára, ha akar. A tornagyakoratok hatására endorfin szabadul fel a szervezetben, ami természetes hangulatjavító és növeli a szervezet energiaszintjét is. Nemcsak boldogabbnak és élénkebbnek fogjuk érezni magunkat, hanem azok, akik rendszeresen mozognak, a stresszhelyzeteket is jobban kezelik.

 

4. Legyünk hálásak!

1442.jpgEz néhány embernek nehezére esik, és ez az sajnos, amit legtöbbünknek tudatosan kell gyakorolnia. Amikor a rohanó mindennapokban dolgozunk, eleget teszünk számtalan formában, nehéz kimutatni a hálánkat azoknak, akikkel kapcsolatba kerülünk. De próbáljuk meg! Ahogyan egyre természetesebb szokásunkká fog válni, meglepő módon egyre több ajtó nyílik meg előttünk, és egyre több új kapcsolatot tudunk majd kialakítani azáltal, hogy odafigyelünk a körülöttünk lévőkre.

 

5. Tervezzünk előző nap!

Egy jól átgondolt, részletes menetrend sokat segít abban, hogy minél több mindent tudjunk elvégezni az adott napon. Ez a produktivitás egyik záloga. Hogy időben a legjobbat tudjuk kihozni, érdemes a napirendet még az előző nap megcsinálni. Így már az ébredés pillanatában tisztában leszünk azzal, hogy mi vár ránk aznap.


6. A legfontosabbra koncentráljunk!

1443.jpgSokan inkább hátrább rakják a legnehezebb, legtöbb odafigyelést igénylő feladatokat és addig halasztják, amíg lehet. Talán azért, mert úgy gondolják, ha már csak erre kell koncentrálni, könnyebb lesz. De teljesen mindegy a háttérben meghúzódó indok, próbáljuk meg, hogy a magas prioritású feladattal indítjuk a napot. Ha pedig azzal kész vagyunk, koncentrálhatunk a kisebb feladatokra. Érdemes kipróbálni, a kevésbé húzós feladatokkal így pikk-pakk végezni fogunk. Látszólag kis változtatás, ám a hatékonyságunkat hihetetlen mértékben növeli meg.

 

7. Tegyünk meg extra métereket!

Minden nap toldjuk meg a feltétlen elvégzendő feladatokat néhány értelmes plusszal. Ez jelenthet csupán néhány telefonálást, amit akár másnapra hagyhattunk volna, vagy plusz 30 perc munkát. Azzal, hogy egy kis plusz erőfeszítést teszünk, elégedettebbek és motiváltabbak leszünk. Ráadásul a főnökünk vagy a partnereink elismerését is kivívjuk.

 

8. Minden nap fejlődjünk valamiben!

1441.jpgEz lehet egy jelentős előrelépés, vagy csak egy apróság akár a szakmai, akár a magánéletünkben, de jelöljünk ki minden nap egy célt, amiben jobbítunk magunkon. Mondjuk két perccel rövidebb idő alatt futjuk körbe a Margitszigetet, vagy bizonyos idő alatt több e-mailt dogozunk fel, vagy tökéletesítjük a prezentációnkat. Mindegy mit jelölünk ki, a lényeg, hogy fordítsunk időt arra, hogy valami apróságban javítsuk a teljesítményünket. Meglepően hatékony hosszú távon.