2017. október 22. vasárnap
Előd és Korinna napja

Csodaszer lehet a majomkenyérfa

Afrikában számos betegség ellenszereként használják és nagy mítoszok övezik "varázserejét". A fa különféle részei tele vannak antioxidánsokkal, C-vitaminnal, káliummal, foszforral, vassal, magnéziummal, mangánnal és fehérjékkel. Az elmúlt években kezdték forgalmazni a belőle készült termékeket Európában. 

Magyarul majomkenyérfa, angolul  baobab, mandinka nyelven sito, woloful gwi, botanikai szakemberek pedig Adansonia digitataként ismerik. Egyesek fejjel lefelé fordított fának hívják A nyugati világban először Antoine de Saint-Exupéry tette híressé A kis hercegben. 

 

7419.jpg

Afrikában régi hagyományok és nagy misztikum övezik a majomkenyérfát. A törzsek rangidős tagjai szerint varázserővel bír, ők legalábbis ezt tanulták az őseiktől. A maláriás lázat, a terméketlenséget, az asztmát, a fejfájásokat és a fogfájdalmakat is kezelik vele. Tudományosan nem bizonyított, hogy ilyen esetekben is lenne hatóereje, de tény, hogy a majomkenyérfa sok mindenre jó. Különböző részeit használják emberi élelemként, háziállatok takarmányaként, de kötelet is lehet belőle készíteni. 

Egyre többen gondolják úgy az élelmiszeriparban, hogy a majomkenyérfa a globális piac új "szuper étele" lehet. Miért?

 

Gyümölcs

A fa fehér, porhanyós gyümölcse antioxidánsokban, foszforban és káliumban gazdag. Hatszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, kétszer annyi kalciumot, mint a tej.

 

 

Levelek

A majomkenyérfa levelei tele vannak vassal, káliummal, magnéziummal, mangánnal, molibdénnel, foszforral.

Magjai pedig remek fehérjeforrások.

 

Az uniós piacra 2008-ban engedték be a majomkenyérfát. A fa szárított gyümölcspépjét turmixokban és müzliszeletekben használják, de Angliában például a gyümölcséből készült lekvár is kapható. 

Az angliai Natural Resources Institute 2009-ben úgy kalkulálta, hogy ha felpörög a majomkenyérfa piac, az 2,5 millió afrikai családnak adhatna megélhetést és egymilliárd dolláros forgalmat generálhatna évente. 

A majomkenyérfa sosem volt része az élelmiszeriparnak. Ezért ültetvényeken sem termesztették. A fa máig vadon nő. (Afrikán kívül csak néhány helyen, például Ausztráliában. Afrikában összesen 32 országban található meg.) Az élelmiszeripari multiknak ültetvényeket kellene létesíteniük, hogy a majomkenyérfa kereskedelme beinduljon.

 

Londonban fokozatosan nő a népszerűsége. Az Aduna nevű cég 15 országban árusítja majomkenyérfa-alapú termékeit. A vállalkozás szerint az emberek 95 %-a sosem hallott erről a fáról. (Vélhetően a maradék 5 % is csak A kis hercegből.) A cég Ghanából hozatja az "alapanyagot", ahol a termelők korábban 12 fontot kerestek egy évben ezzel, most viszont a cégnek hála 120 fontot. Igaz, ez is csak 43 ezer forintnak felel meg.

 

Forrás: The New York Times, se100.net