A gyümölcslé vagy a gyümölcsturmix az egészségesebb?
A dietetikusoknál sokszor fölmerül a kérdés, melyik az egészségesebb? A szakértők a gyümölcsturmixot ajánlják. Persze nem azt a fajta pancsot, amit össze-vissza édesítenek és alig van benne gyümölcs. A magas gyümölcstartalmú turmix a király, mert tele van növényi rosttal. A gyümölcslevek azért kevésbé egészségesek, mert az elkészítésükhöz kifacsarják a gyümölcsöt, a húsa pedig kimarad. Vagyis a rostok ritkán kerülnek bele az italba.
Hiába hívják ezeket rostos gyümölcslének. A növény rostjai azok, amik sokat érnének a testünknek. Kutatások igazolták, hogy a rostokat hosszabb ideig emészti meg a szervezet, és ez segít szabályozni a vércukorszintet, gátját állva, hogy hirtelen megugorjon, például egy nagy pohár narancslétől, aminek kiemelkedően magas a cukortartalma.
Az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője, Robin Foroutan azt mondta, mindkét ital megemeli a vércukorszint, de a turmix (smoothie) sokkal "gyengédebben" teszi ezt.
A rost a növény héjában, kérgében és húsában található.
Egy 2,36 deciliteres pohárban lévő narancslében ezt találjuk:
18 gramm cukor
0,5 gramm rost, ami a napi ajánlott adag 1,6 %-a
Egy turmixban, amit 1 pohárnyi (2,5 dl.) áfonyából és 1 pohárnyi (2,5 dl.) málnából készítettek, a következőt találjuk:
20 gramm cukor
11,6 gramm rost, ami a napi ajánlott adag 39 %-a
Naponta legalább 30 gramm növényi rostot ajánlott elfogyasztani. A legjobb persze az lenne, ha magát a gyümölcsöt ennénk meg a maga természetes valójában.
Forrás: Business Insider