2024. április 27. szombat
Zita és Mariann napja

Tudja mi az a barramundi?

Kevesen ismerik, pedig a barramundi akár „hazai” halnak is nevezhető. A jászkiséri tenyésztésnek köszönhetően az Ausztráliában őshonos fajta nagyon frissen kerül az asztalunkra. Ráadásul ez a hal kimondottan egészséges: omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a tápértéke, alacsony a kalóriatartalma és még ízletes is. Bemutatkozik a barramundi!

1432.jpgA magyarországi halfogyasztás ösztönzésére létrejött Kapj rá! kampány kóstolót tartott, amelyen az érdeklődők megízlelhették ezt a különleges halfajtát. Az Ausztráliában őshonos halat Magyarországon is tenyésztik - évente 30-40 tonna kerül belőle a piacokra. A hazai tenyésztés – és az ebből adódó rövid szállítási távolság – garantálja, hogy a barramundi valóban frissen kerüljön a pultokra, majd onnan a tányérokba.

 


„A barramundi egy süllőhöz hasonlító halfajta, amely a sós és az édes vízben egyaránt jól érzi magát. A húsa jó minőségű, szálkamentes és könnyen lehet ízletes leveseket, sülteket, szusit, vagy bármilyen más fogást készíteni belőle” – magyarázta Áman Attila séf, a Kapj rá! kampány állandó szakértője.

 

Barramundi ceviche

(perui halsaláta)

 

Hozzávalók 2 személyre:

• 10 dkg lime

• 1 g aji amarillo krém
• 6 dkg édes hagyma
• 16 dkg barramundi filé (bőr nélkül)
• 10 dkg mangó
• 6 szál koriander
• só

Elkészítés:
A halfilét apró kockákra vágjuk (kb. 5×5 mm) és megsózzuk. A mangót és az édes hagymát meghámozzuk, szintén apró kockákra vágjuk, a koriandert felaprítjuk. A lime levét kifacsarjuk és bele keverjük az aji amarillo krémet. Egy keverőtálban keverjük össze az összes hozzávalót, hagyjuk állni pár percig, majd tálalhatjuk. Fontos, hogy tálaláskor salátalevet is tegyünk bőségesen.

 


A barramundit nemcsak a séfek és az amatőr szakácsok zárhatják a szívükbe, hanem mindenki, aki odafigyel az egészséges táplálkozásra. Tápanyag tartalma miatt a barramundi az egyik legegészségesebb hal a világon. Száz gramm hús nagyjából 500 mg omega-3 telítetlen zsírsavat tartalmaz, amellyel megelőzi a hasznos zsírsavakban szintén gazdag tőkehalat és tilápiát is. A barramundit a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 137 kalóriát tartalmaz, míg értékes fehérjetartalma eléri a 25 grammot.

„Egy kimondottan könnyed, nem túl karakteres ízű halról beszélünk. Kétfajta fogást készítettem belőle, az első egy igazán különleges saláta, amelyben keveredik a gyümölcs és a hal zamata, a másik pedig egy könnyed sült egyedi ízvilággal. Természetesen hagyományos, egyszerűen megfőzhető ételeket is készíthetünk a barramundiból. Fontos, hogy minél többen megismerjék ezt a halat, mert egészségüknek és érzékeiknek is szívességet tesznek vele” – tette hozzá a nap mint nap halakkal foglalkozó séf.

 

További receptek: www.kapjra.hu

 

 

 

 

1431.jpg

Barramundi saikyo miso, quinoával és karalábéval

 

Hozzávalók 2 személyre:

  •  40 dkg barramundi filé
  • 100 ml szaké (japán rizsbor)
  • 100 ml mirin (japán rizsbor)
  • 150 g kristálycukor
  •   300 g fehér misópaszta (érlelt, sózott szójapüré)

 

Elkészítés:

A szakét és a mirint egy lábasba öntjük, felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, 10 percig lassan forraljuk, belekeverjük a misopasztát, lehűtjük. Az így kapott pác felét dobozba kanalazzuk, ráfektetjük a halszeleteket, majd befedjük a másik felével. 1-2 napig pácoljuk, majd a pácból kivéve, a pácot letörölve, 200°C-os sütőben, vastagságától függően 8-12 percig sütjük.