Helyes táplálkozással a betegségek egyharmada megelőzhető lenne
Hazánkban a halálozási statisztikát a szív- és érrendszeri betegségek vezetik, a betegségek többségének kialakulásáért pedig mi magunk vagyunk a felelősek. Egészséges táplálkozással és életmóddal a betegségek egyharmada megelőzhető lenne.
Hazánkban a halálozási statisztikát a szív- és érrendszeri betegségek vezetik, a betegségek többségének kialakulásáért pedig mi magunk vagyunk a felelősek életmódunk és táplálkozásunk által. Rizikófaktorai a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás. Egészséges táplálkozással és életmóddal – melynek célja a keringés tehermentesítése, és az érelmeszesedés folyamatának lassítása – a betegségek egyharmada megelőzhető lenne.
A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők közül sokan azt talán már tudják, hogy azzal jót tesznek egészségi állapotuknak, ha csökkentik só bevitelüket, az élelmiszerek közül az alacsonyabb zsír- és koleszterintartalmúakat választják, vagy több rostot esznek. Az azonban kevésbé ismert, hogy étrendjük összeállításakor figyelniük kellene a magnézium, a kalcium és a kálium megfelelő bevitelének biztosítására. Ennek érdekében javasolt naponta sovány tejet, tejtermékeket és friss zöldségeket, gyümölcsöket és natúr olajos magvakat fogyasztaniuk.
Tej, tejtermékek közül javasoltak az alacsony zsírtartalmúak: 1,5% zsírtartalmú tej (napi minimum fél liter), kefir, joghurt, félzsíros vagy sovány túró, sajt, ezek fogyasztása javasolt még az egészséges emberek számára is.
Tippek az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek fogyasztásának növeléséhez: |
|
|
Zöldségekből és gyümölcsökből javasolt naponta minimum 400g-ot fogyasztani (egy közepes alma kb. 150g, egy közepes paradicsom kb. 100g), melynek egy része nyers formában történjen. A száraz hüvelyesek, bab, lencse, sárgaborsó fogyasztása kerülendő, amennyiben puffadást okoznak, azonban magnézium tartalmuk magasabb, mit a többi zöldségfélének, így jó hatásúak lehetnek.
|
|
Magas magnézium tartalmú olajos magvak:
|
Magas kálium tartalmú zöldség/gyümölcs:
|
Néhány tipp a zöldség/gyümölcs/olajos magvak fogyasztásának növeléséhez: |
|
|
A fent leírt étrendi tanácsok betartásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért! Ne feledje: a leggyakoribb betegségek harmada a megfelelő táplálkozással megelőzhető!