2024. április 26. péntek
Ervin napja

Bogárgasztronómia lehet az új divat

Szárított tücskök árusításába kezd egy amerikai vállalkozás Texasban. A cégvezető azt reméli, hogy a fehérjében gazdag "eledel" olyan divatossá válik, mint manapság a sushi. Detroitban konferenciáztak a biznisz érdekeltjei. Jön a tücsökpalacsinta és a kukacfalafel.

6860.jpgA bogarak elfogyasztása nem új dolog a keleti országokban. Afrikában rutinosan megeszik a helyiek a bogárlárvákat és a hangyákat. Thaiföldön szárított sáskát fogyasztanak szívesen az emberek.

Világszerte közel 2000 rovart tartanak számon, mint eledelt. Az ENSZ adatai szerint 2 milliárd ember oldja meg táplálkozása egy részét bogarakkal.

A nyugati világban azonban finoman szólva még némi propagandát és lelkesítést kíván ez a fajta menü. 

A téma szakértői - közel 150-en - Detroitban üléseztek a Wayne State University által rendezett konferencián és olyan ötleteket dobtak a levegőbe, mint a tücsökpalacsinta vagy a kukacfalafel. Ez az első tanácskozás, amit a témában tartanak az USA-ban.

A Little Herds nevű nonprofit cég vezetőjének, Robert Allennek feltett szándéka, hogy népművelő programjával megkedveltesse a bogárevést az amerikai közönséggel. A rovarok és bogarak tápértékéről tart előadásokat. 

 

6861.jpgTücsköt-bogarat összeesznek majd

Kezdeményezése mellett szól, hogy az emberiség növekvő létszáma (már 7,3 milliárdnál tartunk) és az agrárium által a természeti környezetre rótt terhek (nagy vízlábnyom, ökolábnyom, üvegházgáz-emisszió) szükségessé teszik, hogy alternatív tápanyagforrások után nézzünk. A bogarak tenyésztése lényegesen kevesebb víz- és termőföld-ráfordítással jár, mint a szarvasmarha vagy csirketenyésztés.

2050-re meg kell duplázni az élelmiszertermelést, hogy el tudjuk látni a gyarapodó globális lakosságot. 

Allen felhívta a figyelmet rá, hogy 30-40 éve a sushitól is idegenkedtek a nyugati emberek. A fodros kel fogyasztása is csak 5 éve lett nagy divat. "Pedig az nem is ízletes", nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek. 

Nem egyszerű azonban átléptetni az emberekkel azt, amit úgy hívnak: "Pfúj"-tényező. Vagyis az undor-faktor.

Van aki úgy látja, az ízeltlábú ételek nagy üzletággá nőhetik ki magukat. Mivel sokan egészségügyi okokból gluténmentes étrendet igényelnek, az ízeltlábúak tölthetik be a piaci rést. A torontói C-fu Foods bogaras bolognai szószt dobott piacra május végén. Tücskök pótolják benne a marhahúst.

Figyelembe véve, hogy a bogarak azonos genetikai jellemzőkkel bírnak, mint a kagylók, a Szövetségi Gyógyszer és Élelmiszerhivatal (FDA) az Egyesült Államokban megköveteli a "gyártóktól", hogy az allergiára vonatkozó információkat is feltüntessék a csomagoláson. A hivatal azt is elvárja, hogy ne a szabadból befogott rovarokat dobják piacra a cégek, hanem saját maguk tenyésszék őket, szabályozott körülmények közepette.

A "szektor", ha lehet így hívni, egyelőre kicsi, csak pár millió dollárnyi tőke áramlott bele és csak néhány "állatfarm" működik egyelőre Amerikában.  

 

Forrás: Reuters