2024. április 29. hétfő
Péter napja

5 tech trend, ami megváltoztatja mindennapjainkat 2015-ben

Öt fontos technológiai trend határozza majd meg a mindennapi életünket idén Ran Merkazy, a Samsung Európai Innovációs Központjának munkatársa szerint. Sőt, ezek a modern technológiai vívmányok nemcsak hihetetlen hatással vannak az életünkre, hanem egyenesen felforgatják az eddig megszokott világunkat kezdve a munkánktól, a szórakozásunkon át, a vásárlási szokásainkig.

1. A viselhető technológia az üzleti döntéshozók öltözködésében is divatot teremt

1382.jpgA viselhető technológia 2015-ben egyre jobban elterjed majd az irodai környezetben. Az üzletembereken egyre többször látni majd különböző viselhető mobileszközöket, hiszen ezeknek köszönhetően szervezettebbek, jobban informáltak, sőt hatékonyabbak lehetnek.

Az okosórák segítségével az üzletemberek bármikor elérhetőek lehetnek anélkül, hogy okostelefonjuktól kellene függeniük. A Samsung kutatásából kiderül, hogy a viselhető technológiát használók 47 százaléka sokkal intelligensebbnek érzi magát, sőt 61 százalékuk állította, hogy jobban informáltak a világ dolgait illetően. A válaszadók 37 százaléka szerint a viselhető technológia a karrierjüket is előre lendítette, 61 százalékuk szerint pedig a teljesítményük is javult.

 

2. A munka és a magánélet összemosódik

1385.jpgAz alkalmazások újabb hullámának és a viselhető technológia elterjedésének köszönhetően sokkal jobban rálátunk arra, hogy mikor dolgozunk a leghatékonyabban, mennyi alvásra van szükségünk, és hogy mikor van itt az ideje a pihenésnek. Ennek köszönhetően úgy alakíthatjuk át a munkaidőnket, hogy az a nap leginkább termelékeny időszakára essen, ami viszont nem feltétlenül esik egybe a munkaidővel. Így akár 5 -9 órát is felszabadíthatunk napközben. 2015-ben a munka és a magánélet közötti határ még inkább elmosódik, állítja a Samsung szakértője, aki szerint a haladó gondolkodású vállalatoknál, ahol a távmunka és a rugalmas technológiai háttér is adott, már eszerint dolgoznak. Így a modern munkahely fogalma is új értelmet nyer.

 

3. Jön a digitális üzletek kora

1383.jpgTagadhatatlan, hogy a legforgalmasabb főutcák képét a különböző nemzetközi üzletláncok formálják, azonban a világ vezető pénzügyi tanácsadócége, a PwC szerint az Egyesült Királyságban naponta 16 üzletet zártak be 2014 első felében. A legkiemelkedőbb helyeken található üzlethelyiségek bérleti díja igen magas, arról nem is beszélve, hogy gyakran mindezért nem is kap olyan nagy teret a kereskedő, így elég kreatívnak kell lennie ahhoz, hogy a teljes választékot megmutassa, – amelyhez a falakon elhelyezett interaktív kijelzők és táblagépek nyújtanak ideális megoldást.
Az ideiglenes, pop-up üzletek sem fognak kimenni a divatból, sőt a virtualitással egy modernebb korszakukhoz érkeznek. A virtuális valóságnak köszönhetően átléphetjük a kiskereskedések határait, és akár a nagyobb, értékesebb termékek – autók vagy éppen utazások – között is tehetünk egy virtuális sétát. Sőt az alkalmazottak képzésében is újabb lehetőséget nyit meg a technológia a kiskereskedők számára.

 

4. Sikkes automatizált otthoni rendszerek

1384.jpgÖtből két ember már most is rendelkezik valamilyen automatizált készülékkel az otthonában, ezek közül a fűtés, légkondicionálás (22%) és a szórakoztatóelektronikai készülékek (16%) a legnépszerűbbek. A Samsung előrejelzései szerint, ahogy egyre egyszerűbbé válik az otthonok automatizálása, egyre több ember fogja majd ezt használni. A különböző háztartási eszközök irányítása és beállítása folyamatosan könnyebbé és hatékonyabbá válik.
A cross platform funkciók egyre inkább kifinomultak lesznek, használatuk pedig hihetetlenül egyszerű, így a felhasználók az okostelefonjukra letöltött alkalmazás segítségével otthonukat is okossá tehetik – akár távolról is könnyedén irányítva az otthoni készülékeket.

 

5. Alaptantárgy lesz a programozás, akárcsak a számtan vagy az irodalom

1386.jpgAz Európai Bizottság becslése szerint 2020-ra 900 ezer betöltendő infokommunikációs állás lesz, sőt a munkakörök 90 százalékához is szükség lesz valamilyen számítógépes ismeretre.

Egyre több országban ismerik fel, hogy a számítógépes ismeretek alapvető készségnek számítanak, és a programozás is bekerül a nemzeti alaptantervbe. Az Egyesült Királyságban idén elindult egy új számítógépes tanterv, melynek megfelelően már az ötéves gyerekeknek is elkezdték tanítani a programozás alapjait. Észtországban pedig már évek óta tanítják programozásra a gyerekeket. Az innovatív oktatás fokozatosan általánossá válik majd Európa-szerte, odafigyelve arra, hogy olyan tudást adjanak át, melyet később a munkájukban hasznosíthatnak. 

Hosszabb távon pedig a gyakornoki pozíció is felértékelődik, hiszen a vállalkozások egyre inkább felismerik, hogy a számítógépes tudással rendelkező fiatalok foglalkoztatásával a vállalat is profitálhat. Ráadásul a számítógépes tudással bíró alkalmazottak iránti növekvő igénnyel a gyorstalpaló programozó iskolák száma is megnő, hiszen így a régóta alkalmazásban állók is hihetetlenül gyorsan megtanulhatnak programozni. Már vannak olyan iskolák, mint például a párizsi 42, ahol egy egyhónapos kurzus során is elsajátíthatják a programozást az érdeklődők.