2024. április 18. csütörtök
Andrea és Ilma napja

7 jó tanács befőzéskor

Hőkezeléssel nem csak zöldséget és gyümölcsöt, hanem akár készételeket is tartósíthatunk. Nagyon kell figyelni azonban arra, hogy megfelelő módon rakjuk el az ételeket, ellenkező esetben ugyanis az egészségünkre veszélyes mikroorganizmusok szaporodhatnak el az üvegben.

Nyilvánvalónak tűnik, de nem az! Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, hogy igazi finomságok készülhessenek a konyhában tartósító nélkül, mégis sokáig eltarthatóan.

 

1. A magas savtartalmú ételeket (pl. a gyümölcsöket) forralással és dunsztolással megfelelő mértékben csírátlaníthatjuk, ne sajnáljuk rá az időt és az energiát.

 

2. Mindig tartsuk be az előírt forralási időt, és figyeljünk arra, hogy a víz, a szirup vagy a készülőben levő lekvár valóban elérje a megfelelő hőmérsékletet!

 

3. Alaposan vizsgáljuk meg mind az üveget, mind a tetőt a befőzés előtt! A legkisebb repedés vagy lyuk már elég ahhoz, hogy egyrészt levegő, másrészt baktériumok kerüljenek az üvegbe.6769.jpg

 

4. Ne siessünk a dunsztolással, alaposan csomagoljuk be minden oldalról az üvegeket, hogy azok minél tovább forrók maradhassanak! Hagyjuk addig a dunsztban a befőttet, amíg teljesen ki nem hűlnek!

 

5. Ügyeljünk arra, hogy a szirup vagy szósz mindig lefedje a gyümölcsöket, zöldségeket!

 

6. A befőző edény megvásárlásához érdemes összefogni más családokkal, így jobban kihasználható ez a hasznos szerkezet.

 

7. Az elkészült befőtteket tároljuk száraz, hűvös helyen, és mindegyikre írjuk rá, hogy mikor készítettük!

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban