2021. október 26. kedd
Dömötör, Amanda és Armand napja

Így teszi tönkre testünket a gyorséttermi kaja

Nemcsak az elhízásról van szó. A junk foodként csúfolt gyorséttermi ételek, s az élelmiszergyárakban előállított nassolnivalók zsírokban, sóban és cukrokban gazdagok, tápanyagban viszont szegények. Rendszeres és mértéktelen fogyasztásuk elősegítheti a 2-es típusú cukorbetegség és a veseproblémák kialakulását.

Az Experimental Physiology nevű szaklapban olyan tanulmány jelent meg, mely patkányokon végzett kísérletet ismertet. Csokikat, mályvacukrot, sütiket és sajtot etettek velük 8 héten át.


A kis négylábúak egy másik csoportjának olyan ételeket adtak 5 hétig, melyekben 60%-os volt a zsírtartalom.

 

Mi történt velük?6671.jpg

Vércukorszintjüket vizsgálták az Anglia Ruskin University tudósai és hogy miként viselkedett a veséjük. Mint kiderült, mindkét csoportnál megnőtt a vércukorszint, ráadásul az egészségtelen étrendre fogott patkányok veséje rövid időn belül "nagyon hasonló" állapotba került, mint a cukorbetegségben szenvedő patkányoké.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy az eredmények nem vonatkoztathatók egyértelműen az emberekre is, de valószínűsíthető, hogy az emberi szervezet sem reagálna az ilyen drasztikusan egészségtelen étrendre másképpen.


Több vizsgálat kimutatta már, hogy a cukor sokkal kedvezőtlenebb hatású szénhidrát, mint a keményítő, mert beleavatkozik a hormonrendszerbe, megváltoztatja az ember ízlését, sőt a mentális egészségünkre is rossz hatással lehet.


2015-ben a Mayo Clinic Proceedings kutatása azt állapította meg, hogy a cukor csökkenti az inzulinszintet, növeli a vércukorszintet, elősegíti a zsírosodást az alsó hastájékon, növeli a gyulladások és a magas vérnyomás előfordulásának esélyét.


Az American Journal of Clinical Nutrition véleménykutatása, melynek keretében 70 000 nőt faggattak ki, arra az eredményre jutott, hogy a cukor és a finomított lisztek (pl. fehér kenyér) jelenléte az étrendben összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával évekkel később. Ha ezekből túl sokat eszik az ember, az szívproblémákhoz is vezethet.


A növényi rostokban gazdag étrend viszont csökkentette a depresszió lehetőségét

6672.jpgEgy 2015 áprilisában kis csoport körében végzett kísérlet kimutatta, hogy már rövid idő alatt is látványosak a negatív hatások. Az alanyokat ugyanis 5 napig etettek junk foodal és már ez az időtartam elég volt ahhoz, hogy az emberek anyagcseréje megváltozzon. Azoknál, akik a bevitt kalóriamennyiségnek legalább 35 %-át szerezték junk foodból, 24 óra múltán 40 %-kal több ftalát (phthalates) volt található a testükben, mint másoknál. A ftalátok olyan vegyi anyagok, ami egyes orvosok szerint a férfiaknál csökkentik az egészséges spermiumok számát és rosszul befolyásolják a hormonrendszert.


Emlékeznek arra, amikor a Supersize Me című filmben Morgan Spurlock elhatározta, hogy egy hónapig csak gyorséttermi kaján élt? Még le sem telt a 4 hét, orvosa máris figyelmeztette, hogy veséje siralmas állapotban van és azonnal fel kell hagynia a kísérleti étrenddel, ha nem akar maradandó károsodást okozni a belső szerveinek.

 

Forrás: Time Magazine

 

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban