2024. április 29. hétfő
Péter napja

Gyakrabban utaztunk 2014-ben

Tavaly inkább többször utaztunk el rövidebb időre, mint 2013-ban. Az évértékeléséből az is kiderült, hogy augusztus 11. volt az a nap, amikor Magyarország nyaralni ment. A szallas.hu adatai szerint 2014-ben tizedével bővült a belföldi vendégforgalom, és 2015-ben is 9 százalékos növekedés várható.

Tavaly tíz százalékkal nőtt a belföldi vendégforgalom, az eltöltött éjszakák számában ugyanakkor nem volt jelentős változás, inkább többször utaztunk el rövidebb időre: a foglalások közel kétharmada a tavalyi évben is 1, illetve 2 éjszakára szólt.

 

1351.jpgA csúcson

A szálláshelyek júliusban és augusztusban voltak csúcsra járatva, ez a két hónap a teljes belföldi forgalom 45 százalékát adta, de nagyon erős volt még az októberi időszak is. A szálláshelytípusok tekintetében 2014-ben tovább nőtt az apartmanok és vendégházak népszerűsége, a hotelek körében viszont csak a 4-5 csillagos szállodák tudták növelni részesedésüket a teljes forgalomból. Az apartmanok között erősödik a verseny, ami a színvonalat is emeli, s ezzel egyre vonzóbbá válnak a családos, kisgyermekes utazók körében. A hotelek pedig egyre szélesebb körű szolgáltatásokat, programokat kínálnak, nem pusztán szálláshelyet.

 

Magyarország útra kelt

1352.jpgKét év után először nem Siófok, hanem Budapest végzett a legnépszerűbb belföldi utazási célpontok toplistájának élén. Az ezüstérmes Siófok után Hajdúszoboszló, Eger, illetve Balatonfüred következik. „A régiók tekintetében a Tisza-tó fejlődése jól kimutatható, de minden település vonzó, ha történik valami, egy fesztivál például könnyen telt házat okozhat a szállásokon” – mondta a portál ügyvezetője. A legtöbb szálláshelyet tavaly Pest megyében adták ki, a második helyen Somogy megye, a harmadikon pedig Heves megye végzett. „A szállásadók és a magyar úthálózat számára a legnagyobb kihívást egyébként augusztus 11. hozta, adataink szerint a legtöbben ezen a napon kezdték meg nyaralásukat.

 

Top 10 belföldi utazási célpont 2014-ben

(Zárójelben a 2013-as helyezések)


1. Budapest (3.)
2. Siófok (1.)
3. Hajdúszoboszló (2.)
4. Eger (4.)
5. Balatonfüred (5.)
6. Pécs (-)
7. Szeged (8.)
8. Gyula (6.)
9. Sopron (10.)
10. Miskolctapolca (-)

Irány a virtuális!

1353.jpgIdén az online foglalások aránya elérheti a 60 százalékot, amelyből egyre inkább kiveszi a részét az idősebb korosztály is. Ezen belül a mobileszközök további előretörése várható, 2014-ben a mobilról, illetve tabletről foglalt szálláshelyek aránya közel 500 százalékkal nőtt.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban