2024. május 02. csütörtök
Zsigmond és Zoé napja

Kezdje az újévet ezzel a 8 lépéssel!

Az újév a fogadalmak időszaka, ilyenkor minden lehetségesnek tűnik: tervekkel, ígéretekkel várjuk a jövőt. Összeállítottuk az első nyolc lépést, ami segíthet elindulni az egészséges életmód felé vezető úton.

Döntsön Ön is úgy, hogy mától egészségesen él! Azonban már most az elején tudnia kell: az egészséges életmód nem egy múló hóbort, hanem hosszú távú elkötelezettség saját egészsége érdekében. Javaslataink között vannak olyanok, amelyek azonnali egészségjavulást eredményeznek, és olyanok is, amelyek betartásával hosszú távon megalapozhatja jövőbeni egészségét. Itt az idő, hogy kövesse gyakorlati tanácsainkat és javítson egészségi állapotán!

 

1296.jpg

1. lépés: Készítsen leltárt!

Kezdje azzal, hogy néhány egyszerű mutató segítségével felméri saját egészségi állapotát! Mérje meg testmagasságát, súlyát és a derékkörfogatát, ellenőrizze a BMI-indexét. A mutatókból megállapíthatja saját egészségi kockázatait. Vezessen étkezési naplót, és jegyezzen fel mindent, amit megeszik. Ne hagyjon ki egyetlen ételt sem, azokat sem, amelyeket esetleg szégyell, és titokban fogyaszt el.

 

2. lépés: Tűzzön ki célokat!

Ha már eleve tudja, hogy valamilyen krónikus betegségben szenved, mint például szívprobléma, diabétesz, depresszió vagy izületi gyulladás, ezeknek a gyógyítása lesz az elsődleges feladata. Ugyanez vonatkozik a dohányzásra, vagy egyéb a függőséget okozó szerekre is.

Ha ilyen problémákkal küzd, tudnia kell, hogy szakszerű orvosi segítségre van szüksége, egyedül nem fog menni a gyógyulás. Keresse fel orvosát, kérjen még ma időpontot!

 

3. lépés: Mozogjon!

1291.jpgMenjen túrázni, sétálni a barátaival, vagy vegyen hastánc vagy karate órákat, vagy bármit, amihez kedve szottyan. Nem kell ragaszkodni edzőtermi kardio-berendezéshez, ha ezekkel a gépekkel szemben ellenérzése van. Találjon bármi testmozgást, ami szórakoztatja, és ez váljon napi rutinjává. A tíz százalék is jobb, mint a 100% -os semmi, vagyis ha van 10 perce, induljon egy sétára ebéd előtt, vagy akár lépcsőzzön fel-alá otthon vagy az irodába, ha fáradtnak és kifacsartnak érzi magát.

 

4. lépés: Kezdjen el diétázni!1290.jpg

 A diéta nem arról szól, bizonyos ételeket meg lehet enni, másokat meg el kell kerülni, hanem sokkal inkább a tudatosságról és a helyesen megfogalmazott döntésekről. Használja a „kellene” helyett, hogy „úgy döntök” Tehát „a több gyümölcsöt és zöldséget kellene ennem" elhatározás helyesen így hangzik: "úgy döntök, hogy több gyümölcsöt és zöldséget eszem". Ha így fogalmaz, az sokkal erősebben hat az agyra. Töltse fel a hűtőt egészséges ételekkel, hogy ezeket egye meg, ha megéhezik! Ne egyen tévézés, munka vagy vezetés közben! Ehelyett üljön le minden étkezésre, és lassan egyen, élvezzen minden falatot!

 

5. lépés: Uralja a stresszt! 

1293.jpgTalálja meg a módját, hogy könnyedén kelljen át a váratlanul fellépő nehéz helyzeteken!

Például egy stresszes munkahelyi értekezlet után igazán segíthet egy kis lépcsőzés, hogy így fújja ki az ember a mérgét. Elvonulhat a mellékhelyiségbe is, lélegezzen mélyeket és szó szerint fújja ki a mérgét! Az is megoldás, ha mostantól naplót vezet. Vesse papírra pozitív élményeit és írjon azokról a segítőkész emberekről, akiknek hálával tartozik. Ez tényleg segít a pozitív fókuszálásban:"Nézd, mennyi jó dolog történik velem!” Ez azért segít, mert a legtöbb stresszt az okozza, a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan azt korábban elképzeltük. Végül pedig a stresszes helyzetekben sokat segítenek bizonyos légzéstechnikák is. Az egyik ilyen az alábbi: egy percig számolni kell lélegzetvételek számát, majd meg kell próbálni a következő percben a lélegzetvétel számát a felére csökkenteni. 

 

6. lépés: Aludjon jobban!

A hat legfontosabb egészségügyi rizikófaktor:

  1. dohányzás

  2. alkoholfogyasztás

  3. túlzott sóbevitel

  4. magas vérnyomás

  5. elhízás

  6. magas vércukorszint, az inzulinrezisztencia

Két órával a lefekvés előtt ne nézzen TV-t és ne számítógépezzen! Ez nem csak azért káros, mert stimulálja az agyat, hanem a fény miatt is. Az emberek nagyon érzékenyek a fényre, mert ez azt jelzi a szervezet számára, hogy ideje felkelni és csinálni valamit. Ha rosszul alszik, egy forró  fürdő csodát tehet! A kádban töltött idő alatt megnő a test hőmérséklete, ami újra lecsökken, ha kijövünk a kádból, és ez jótékony hatással van az elalvásra. Az is segít, ha az elalváshoz ugyanazt az időpontot tűzzük ki minden nap. A rendszeresség legalább olyan fontos, mint maga a diéta és a testmozgás. A mai pörgő társadalomban megvetjük az alvást, csodáljuk az energiát, a kemény munkát, ezért sokak számára az alvás egy zavaró tényező, ami csak útban van.

 

7. lépés: Javítson kapcsolatain!

1297.jpg

Az egészséges életmódot nem csak a személyes szokások - az étrend és a testmozgás - alakítják, hanem az emberekkel való kapcsolat minősége is. A ma kultúránkban nagy hangsúlyt kap a függetlenség, az egyedül boldogulás képessége, de ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség kapcsolatokra. Ellenkezőleg! Ápolja kapcsolatait virtuálisan és személyesen is! Érdemes tudnia, hogy az egészséges „kapcsolati mix”-ben mindkét forma – a virtuális és a személyes találkozások is helyet kapnak. De van itt más is. Ha egy nagyon közeli kapcsolata fájdalmat okoz Önnek, kérjen segítséget! Ha Ön úgy érzi, hogy valaki elutasítja, arra szervezet fájdalommal válaszol. Tehát, ha egy olyan kapcsolatban vagyok, ami sok fájdalmat okoz nekem, tennem kell valamit, segítséget kell kérnem másoktól.

 

8. lépés: Tornáztassa az elméjét!

1295.jpg

Az agyat serkentő tevékenységekben való részvétel, ezek közül kifejezetten azok, amelyek más emberekkel közösen végzünk, jót tesz az elmének. Az agy fittségét számos tényező alakítja, egészen a gyerekkora visszanyúló oktatástól kezdve a későbbi agytornáig, de jelentős az egyes betegségek, mint pl. a diabétesz, a dohányzás, a magas vérnyomás, vagy a depresszió káros hatása is.

Kutatások igazolják, hogy azoknál embereknél, akik sokat tesznek a mentális egészségük megőrzéséért, kisebb valószínűséggel alakul ki demencia, ami jellemzően időskorban a szellemi teljesítőképesség hanyatlásával és a személyiség változásával jár együtt.