2024. április 23. kedd
Béla napja

Egészséges életmóddal a demencia ellen

 A demencia világszerte súlyos népegészségügyi probléma, Magyarországon legalább 160 ezer embert érint. Az angliai Cardiff University 2 235 résztvevő segítségével 35 éven keresztül végzett vizsgálatot, amely kimutatta, hogy a rendszeresen végzett testmozgás csökkenti a demencia kockázatát.

A demencia, vagy ahogyan a hétköznapokban gyakran nevezzük - elbutulás - viszonylag gyakori jelenség, orvosilag a szellemi képességek hanyatlását, csökkenését jelenti.

 

A Cardiff Egyetem 35 éven keresztül végzett kutatása egyedülálló a maga nemében, hiszen ilyen hosszú ideig még nem vizsgálták a krónikus betegségnek számító demencia kialakulására ható környezeti hatásokat.

 

A tanulmány a betegség kialakulásának kockázatát csökkentő öt faktor hatását vizsgálta 35 éven keresztül.

Azoknál a kutatásban résztvevőknél, akik a fent említett öt faktorból legalább négyet vagy ötöt tudatosan betartottak, 60%-ban egyáltalán nem merült fel a demencia, ráadásul a saját – erre az öt egészségfaktorra nem figyelő - korosztályukhoz képest 70%-kal kisebb arányban tapasztaltak náluk cukorbetegséget, szívbetegséget, és store-t.

  

Az öt csökkentő faktor:

  1. rendszeres testmozgás
  2. nemdohányzás
  3. átlagos testzsírtömeg
  4. egészséges táplálkozás
  5. alacsony alkoholfogyasztás

„Igazán lenyűgözött bennünket az eredmény, ennek az öt faktornak az egészségre gyakorolt pozitív hatása. A kutatás megállapítása azért is különösen figyelemre méltóak, mert nő az átlagos életkor és elöregszik a társadalom.” – mondta professzor Peter Elwood, a Cardiff Egyetem Orvostudományi Karának (Cardiff University School of Medicine) professzora.

A kutatások rámutatnak arra, hogy ennek az öt faktornak a betartása nagy mértékben hozzájárul az egészség megtartásához, sokkal nagyobb mértékben, mint az orvosi kezelések vagy az egészségmegőrző vizsgálatok.

 

 

1264.jpgA professzor hozzátette:”Mindenkor az egyén felelőssége, hogy eldöntse, egészségesen él. Sajnos, a kutatás azt is mutatja, hogy nagyon kevés ember konzekvens ebben a kérdésben, és él valóban egészségesen, betartva ezeket az egyszerű elveket.

Eredményeink továbbá arra is rámutattak, hogy ugyan csökkent a vizsgálatban részt vevő dohányzók száma, azonban az egészséges életmódot folytatók száma nem változott.

  

 

 

A kutatásról

Az angliai Medical Research Council, az Alzheimer-kór Társaság és a Brit Szív Alapítvány kezdeményezésére készült vizsgálatot Caerphilly városban (Dél-Wales) végezték 45-59 éves korcsoportba tartozó 2 235 fő körében.

A kutatás egyik legfontosabb célja az volt, hogy  vizsgálja az egészséges életmód és a demencia, ,mint krónikus betegség kapcsolatát és nyomon kövesse az egészséges életmódra való áttérés következményeit. A vizsgálat sikerét az is mutatja, hogy a kutatás eredményeiről több mint 400 orvosi szakcikk került publikálásra.

Érdemes eljátszani a gondolattal: ha már 35 évvel ezelőtt a megfigyelésben résztvevők nem egészségesen élők felét sikerült volna arról meggyőzni, hogy vegyék fel az egészséges életmód ritmusát, további 13%-kal csökkent volna a demenciában érintett betegek száma, 12%-kal csökkent vona a cukorbetegségben, 6%-kal az érrendszeri betegségségben szenvedők száma, és 5%-kal kevesebben haltak volna meg.” – zárta gondolatait Elwood professzor.

 1263.jpg