2024. május 21. kedd
Konstantin napja

Egészséges étrenddel romboljuk a fogainkat?

Tudta, hogy az ételeinkben, italainkban jelenlévő savak veszélyt jelentenek a fogainkra? Például amilyen jótékony a balzsamecetes saláta a fogyókúránknak, olyan káros a fogzománcra. De a gyümölcsök és gyümölcslevek, a teák vagy éppen a bor magas savtartalma is a veszélyes kategóriába tartozik.

Étkezéskor a savak átmenetileg „felpuhítják” a fogzománcot, majd – mert minden étkezés után fogat kell mosni –, a felpuhult zománcot jól ledörzsöljük. Hosszú idő szükséges ugyan hozzá, de a hatás nem marad el, a zománc elvékonyodása szemmel láthatóvá válik. Főleg az éleknél van veszélyben a fogsorunk, itt akár apró repedések is megjelenhetnek a fogzománcon.

 5530.jpg

Érzékeny fogak

A saverózió egyik legfőbb korai tünete, hogy fagylalt vagy meleg ital fogyasztásakor fájdalmat érzünk, érzékennyé válnak a fogaink a forró, hideg vagy édes ételekre.


Lehetőség szerint fogaink „javítják” önmagukat, így a nyálból elvont ásványi anyagokkal igyekeznek „megerősíteni” az elvékonyodott zománcot, ám ha túl gyakran, vagy túl sokáig van savas közeg a szánkban, az erózió elkerülhetetlen.


A citrusfélék, a szénsavas üdítők, az energiaitalok mellett elősegíti a fogeróziót a reflux betegség (mert gyomorsav kerül a nyelőcsőbe, esetenként a szájüregbe is), a bulimia (a hányás közben a szájüregbe szintén savas gyomortermék kerül), de bizonyos gyógyszerek is. A környezetünk is hatással lehet fogaink állapotára. A kutatások szerint egyes munkakörökben – ahol sósavas, kénes, salétromsavas anyagokkal dolgoznak – nagyobb a veszély, de az úszók, sőt a borkóstolók sincsenek biztonságban.


A saverózió tünetei közé tartozhat a fogak éleinek legömbölyítettsége; a fogak felszínének kismértékű sárgulása is, amikor a savak a fogzománcot kimarják, és megjelenik az alatta lévő fogállomány. Későbbi szakaszokban a fogak elszíneződése fokozódhat, a rágóélek áttetszővé válhatnak, ilyenkor fokozott túlérzékenység alakul ki, apró bemélyedések jelennek meg a rágófelületeken.


A saverózió hatásai visszafordíthatatlanok, és előrehaladott esetben fogászati kezelésre van szükség a beteg fogak alakjának és megfelelő működésének helyreállítása érdekében. Nagyon súlyos esetekben a károsodás a fog eltávolítását is szükségessé teheti.

 

A nassoló átka

5531.jpgA „nassoló” ritkán ül neki egy rendes ebédnek vagy vacsorának. Inkább mindig csipeget egy keveset, amikor megéhezik. Ez azt jelenti, hogy a fogzománca folyamatosan ki van téve az ételekben és italokban található savak támadásának.


A megoldás, hogy próbáljunk meg ritkábban eszegetni, és a savas harapnivalók helyett lehetőleg a fogzománcra kevésbé ártalmas ételeket, pl. nyers zöldségféléket, joghurtot, dió- és mogyoróféléket vagy sajtot válasszunk. Ha mégis magas savtartalmú ételeket fogyasztunk, ügyeljünk rá, hogy evés után igyunk egy pohár vizet, ezzel a savakat leöblítjük, vagy rágjunk cukormentes rágógumit – ez fokozza a nyáltermelést, a nyál pedig semlegesíti a savakat.


És természetesen rendszeresen keresse fel fogorvosát – a saverózió tüneteit nem könnyű felismerni, ehhez szakemberre van szükség.

 5532.jpg

A fogyókúrázó bajai

Az „állandó fogyókúrázó” gondosan ügyel rá, hogy mit eszik. Mindent a fogyásnak rendel alá. Rendszeresen fogyaszt magas savtartalmú ételeket, pl. gyümölcsöt vagy salátát alacsony zsírtartalmú öntettel. Igyekszik kerülni a tejtermékeket, pedig éppen ezek segítenének semlegesíteni az ételekben található savakat.


Ha gyümölcsöt vagy az egészséges táplálkozás hívei által közkedvelt citromos forró vizet reggelizünk, közvetlenül utána ne mossunk fogat, hiszen ilyenkor a legpuhább a fogzománc. A legjobb legalább egy órát várni, esetleg – rendhagyó módon – reggeli előtt mosni fogat. Mivel a tejtermékeknek a savakkal szemben semlegesítő hatásuk van, az is megoldás, ha ezekkel fejezzük be az étkezést. A tejtermékekről egyébként fogyókúra esetén sem ajánlott lemondanunk – válasszunk inkább alacsony zsírtartalmú készítményeket.

 

Csapás a habzsolóra

5529.jpgA „habzsoló” nem szeret a főzéssel vacakolni. Inkább fogyaszt gyors és egyszerű, előre feldolgozott és cukrozott ételeket, magas savtartalmú italokat. A cukros ételek fogszuvasodást, míg a savtartalmú italok saveróziót idézhetnek elő.


Próbáljuk meg elkerülni, hogy naphosszat savas italokat fogyasszunk (a cukormentes változatokat is beleértve). Az ilyen italokat gyorsan vagy a száj hátsó végébe vezetett szívószállal hajtsuk fel, hogy a folyadék minél rövidebb ideig érintkezzen a fogakkal, s ne tartogassuk a szánkban. A cukormentes rágó – főleg, ha nincs mód a fogmosásra – itt is megoldás.

 

Napi három étkezés

Ha naponta 3-szor étkezünk, és közben sikerül elkerülnünk a nassolást, a fogainknak van idejük regenerálódni két étkezés között, tehát jobb eséllyel kerülhetjük el a saverózió által okozott kellemetlenségeket.


Az étkezések végén fogyasszunk kalciumban gazdag ételeket vagy italokat, pl. sajtot, joghurtot vagy egy pohár tejet. Ezek segítenek helyreállítani a savak és lúgok természetes egyensúlyát a szájüregben, és pótolják a fogak számára szükséges ásványi anyagokat.


A fogmosásra étkezés előtt is sort keríthetünk, de ha ragaszkodunk az étkezés utáni fogmosáshoz, lehetőleg várjunk egy órát, s ilyenkor is finoman, de alaposan mossunk fogat, közepes keménységű fogkefével.

 

Napjainkban is egyre többen vágynak a hollywoodi sztárokéhoz hasonló tökéletesen fehér fogsorra. Maradandó fogkárosodáshoz vezethet azonban a különböző fogfehérítő termékek használata - figyelmeztet egy kanadai szakértő. A témáról bővebben itt olvashatsz.

 

Fogas kockázati tényezők az étkezésben5533.jpg

Citrusfélék fogyasztása, napi két alkalomnál többször.
Üdítőital fogyasztás 4-6 alkalommal hetente.
Sport-, energiaitalok fogyasztása heti egy alkalomnál gyakrabban.
Almaecet heti egy alkalomnál gyakrabban.
Hányni, heti egy alkalomnál gyakrabban.
Refluxbetegség.

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban