2018. április 26. csütörtök
Ervin napja

Programsorozat az Európa Pontban

Leírás

Új oldaláról mutatkozik be Mautner Zsófia gasztroblogger az Európa Pontban február elején. A hónapban szó lesz mobilitási lehetőségekről és a Mary Popkids zenéjét is élvezhetjük a Millenáris parkban. 

2016. február 9.- február 23.


Program

Február 9. - Mautner Zsófi

Hogyan érkeznek Magyarországra az agrártámogatások, amelyek a hazai fejlesztések mellett segítenek a termelőknek bekapcsolódni az európai mezőgazdaság vérkeringésébe, legyen szó kézműves termékek exportjáról, üzemfejlesztésről vagy a legfrissebb kutatási eredmények beszerzéséről? Milyen lehetőségei vannak egy kézműves termelőnek, sajtkészítőnek?

 

A témát egészen új szemszögből mutatja be Mautner Zsófi gasztroblogger és Dóra Melinda Tünde kertész az Európa Pontban, február 9-én. Zsófi 2009-ig Brüsszelben dolgozott, diplomatakarrierjét hagyta ott, hogy hobbija a hivatása is legyen: főzzön. Magyarország legismertebb gasztrobloggere, TV műsorok vendége és vezetője lett. Melinda a Budapest Business Journal volt főszerkesztője, aki néhány évvel ezelőtt fordult a kertészkedés felé. Ma Budapest legfelkapottabb éttermeit látja el kiváló minőségű zöldségekkel, és nem is olyan régen szenvedélyéről könyvet is írt.

 

Február 12. - Az admirális

A legendás hírű holland tengernagy, Michiel de Ruyter (1607–1676) azzal vívta ki elismerését Magyarországon, hogy 1676-ban Nápolyban 26 gályarabságra ítélt magyar református prédikátort szabadított ki spanyol fogságból.

 

A tengernagy életéről szóló Michiel de Ruyter (Admiral) című film vetítésén ott lesz Frits de Ruyter de Wildt, az admirális leszármazottja, aki előadást tart De Ruyter innovatív szemléletéről és a holland aranykorban betöltött nemzetközi szerepéről.

 

(A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítik, holland-magyar szinkrontolmácsolást biztosít az Európa Pont.)

 

Február 18. - Fiatalok lendületben

Európában a fiatalok gyakran nincsenek tisztában jogaikkal és kötelezettségeikkel, emellett természetesnek vesznek olyan jogokat, amelyeket az Európai Uniónak köszönhetünk: a mozgás szabadságát, az ösztöndíj-lehetőségeket. Ezek a programok segítenek a fiataloknak új kultúrák megismerésében, megtanítják őket a toleranciára és a kulturális sokszínűség tiszteletére, emellett pedig elősegítik a munkaerőpiaci elhelyezkedésüket is. Ezekről a lehetőségekről rengeteg szó esik, és az egyetemeknek, oktatási intézményeknek, civil szervezeteknek köszönhetően rengetegen ismerik a programokat.

 

A február 18-i est első felében az Erasmus+-ról, az Európai Önkéntes Szolgálatról és egyéb mobilitási programokról lesz szó meghívott vendégekkel. Majd a magát future pop kategóriába soroló Mary Popkids zenekar fellépése következik. A soul, funky és elektronikus elemeket is felvonultató indie zenekar első nagylemeze nemrég jelent meg, de népszerűségüket mutatja, hogy idén nyáron majdnem mindegyik zenei fesztiválon fellépnek.

 

Február 23. - Tititá

Február 23-án a hónap zárásaként Lumière Filmklubunkban a Tititá című filmet vetítjük. Főszereplő a 18 éves Kuru Anti, aki az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él. Szenvedélye a gitározás, és madarat lehetne vele fogatni, amikor kiderül, bekerült a Snétberger Zenei Tehetség Központ programjába. Azonban hamar kiderül, hogy hatalmas hátránya van a többiekkel szemben – még roma társaihoz képest is, hiszen teljesen képzetlen.

 

Az őszinte fiú történetét a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Almási Tamás örökíti meg, vele beszélgethetünk a film után.

 

Az Európa Pont februári programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható.

 

Valamennyi program ingyenes!