2018. június 23. szombat
Zoltán és Édua napja

Ma már egyetlen nőnek sem kell meghalnia méhnyakrákban!

Leírás

A Mályvavirág Alapítvány országos programokat szervez hétfőtől vasárnapig, az Európai Méhnyakrák Megelőzési héten. A dedikált hét kulcsfontosságú üzenete, hogy ma már egyetlen nőnek sem szabadna meghalnia méhnyakrákban, mert

 

• A méhnyakrák olyan gyakori rákos megbetegedés, ami ma már közel 100%-ban megelőzhető!
• A megelőzés két erős lábon áll: a méhnyakszűrés és a HPV elleni védőoltás, melyek együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet.

 

Mégis szedi áldozatait

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében, mintegy 30.000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente, azaz minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, illetve minden esztendőben 60.000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.


Magyarországon európai viszonylatban is súlyos a helyzet: hazánkban évente mintegy 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség, pedig az időben felfedezett kór gyógyítható. A megbetegedések lakosságszámhoz viszonyított aránya Magyarországon az 5. legmagasabb a 28 tagú Európai Unióban, csupán Romániában és a Balti államokban kedvezőtlenebbek a statisztikák.

 

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

 

Az Európai Méhnyakrák Szövetség (European Cervical Cancer Association - ECCA) 2007 óta szervezi meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet.

A nemzetközi kezdeményezés legfőbb célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

Nélkülözhetetlen a lakossági felvilágosítás is

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A HPV-fertőzés nagyon gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80%-a és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik HPV-vel élete során. Mivel a természetes fertőzés után nem alalkul ki tartós immunitás, többször is el lehet kapni a vírust. A fertőzés az esetek többségében elmúlik, azonban minden tizedik fertőzöttnél kialakul valamilyen daganatos elváltozás.


A lakosság ennek ellenére nincs tisztában a HPV veszélyeivel: a magyarok közel harmada nem is hallott még róla, sokan pedig úgy gondolják, felnőtt korban már nem tehetnek semmit a megelőzésért. Bár a nők háromnegyede ismeri a fertőzést és kétharmaduk azzal is tisztában van, hogy méhnyakrákot okozhat, ők sem sokkal tudatosabbak a megelőzésben. Mindezt jól mutatja a lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága is, amely messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente.

 

A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot, és ezáltal megakadályozható a méhnyakrák kialakulása, védőoltással pedig jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata. A védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen.


Program

Megelőzési Hét

Budapesti program

A Mályvavirág Alapítvány az esemény alkalmából 2016. január 23-án Budapesten az Allee Bevásárlóközpontban egész napos programsorozattal várja a látogatókat. Az eseményen Parádi Orsolya grafikus művész óriás kifestőjének színezésével, illetőleg a Csodák Palotája (CSOPA) játékaival a méhnyakrák megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet.

 

A Csopa 20 éves fennállásának ideje alatt mindig is fontosnak tartotta a társadalmi felelősségvállalást, ezért is támogatja az alapítvány rendezvényét. A megelőzési hét alkalmával interaktív játékaikkal igyekeznek felhívni a figyelmet a szűrés és a megelőzés fontosságára, hiszen fontos, hogy tudatosodjon bennünk, hogy felelősséggel tartozunk magunkért, mert vitathatatlanul a leghétköznapibb és a legnagyobb csoda maga az ÉLET.


Novodomszky Éva a Libriben, ismert szakemberekkel és érintettekkel beszélget a méhnyakák megelőzésről, érintve a citológiai vizsgálat és a HPV szűrés ( HPV DNS Teszt) biztonságát, a védőoltás fontosságát. Szó esik a betegségről, milyen lehetőségeink vannak, ha már érintettek vagyunk, a műtétektől kezdve az innovatív terápiás lehetőségekig.

 

Országos programok

Az alapítvány közös akcióra hívta a városokat is. A HPV elleni védelem szimbóluma a gyöngy. A Gyöngyre Fűzve figyelemfelhívó országos akcióhoz eddig közel 70 település, határon innen és túl is (!), csatlakozott. A csatlakozó városokban egy-egy Mályvavirág Nagykövet a helyi szokásoknak, közösségi életnek megfelelően alakítja ki programjait. Pl. a megelőzési hét alatt mályva színű díszkivilágításban pompázik majd a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, a Nagyerdei Stadion és a Víztorony is, hogy e látványelemmel is hangsúlyozzák, mennyire fontos a megelőzési hét üzenete. A Loki (DVSC) focistái is csatlakoztak a helyi programsorozathoz.

 

A méhnyakrák megelőzési kampányt felkarolták az elmúlt évek hazai szépségkirálynői is. A lányok a Mályvavirág kitűzőjét viselve az Instagram és Facebook oldalukon hívják fel a figyelmet a méhnyakszűrés fontosságára.

A programokról további információ a www.facebook.com/malyvavirag és a www.malyvavirag.hu oldalon olvashatóak.

 

Mályvavirág Alapítvány

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában alakult azzal a céllal, hogy minél több ember jusson naprakész szakmai információhoz a méhnyakrák súlyosságáról és a megelőzés fontosságáról.

Az Alapítvány támogatja a méhnyakrákos nők gyógyulását és a megelőzés tudatosításán dolgozik. Rehabilitációs programja segítséget nyújt a méhnyakrák műtéten átesett nőknek, hogy jelentősen javuljon életminőségük. Klubtalálkozói lehetőséget biztosítanak a betegségből gyógyulóknak, hogy erőt meríthessenek egymás pozitív tapasztalataiból. Tájékoztató programjain, rendezvényein a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.