2018. június 23. szombat
Zoltán és Édua napja

Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Leírás

A húsz év óta - két évente - megrendezett fesztiválra ez alkalommal 13 országból érkeznek produkciók, hogy megmérettessék magukat a szakma legnagyobbjai előtt. A fesztiválon a tradicionális cirkuszművészeti produkciók mellett megjelennek az új, kortárs irányzatok is.

2016. január 7. - január 11.


Program

Fekete Péter, a MACIVA igazgatója az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: céljuk a világ különleges cirkuszművészeti produkcióival megismertetni a hazai közönséget és a legsikeresebb magyar csapatokat bemutatni a világnak.

 

A rendezvényen Németország, Spanyolország, Ghána, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok, Ukrajna, Mongólia, Kolumbia, Olaszország, Portugália, Románia, Franciaország és Magyarország artistái is fellépnek. A versenyprogramon kívül megrendezik a magyar műsort is, amelyen hazai előadók és az utánpótlás is bemutatkozik.


Fekete Péter kiemelte: a budapesti fesztivál a világ első öt fesztiválja között van, ez a rangos zsűrinek köszönhető. A zsűribe a cirkuszművészeti szakma legjobbjait várják, többek között Charile Chaplin fiát, Eugene Chaplint; Peter Dubinskyt, a Firebird Production elnökét; Helmuth Grosscurthot, az Európai Cirkusz Szövetség (ECA) igazgatóját, de jelen lesz az eseményen a Pueblai Egyetem cirkuszi tanszéke, a Krone Cirkusz, a Rigas Cirks, valamint a Royal Theatre Carré igazgatója is.


Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte: a MACIVA vezetősége azon dolgozik, hogy olyan helyre pozícionálja a cirkuszművészetet Magyarországon, amit valóban megérdemel ez a művészeti ág.


"Nagyon örülünk neki, hogy egy ilyen rangos és nagy múltú eseményt a főváros kulturális kínálatában tudhatunk" - mondta a fesztiválról, kiemelve: az elmúlt 20 év a bizonyítéka annak a minőségnek, amelyet ez az esemény mindig képviselt.


Elmondta: a rendezvényen, amelynek fővédnöke Tarlós István főpolgármester, 2012 óta a Fővárosi Önkormányzat is átad egy Budapest-díjat. "Ez mind bizonyítja azt, hogy a főváros számára is milyen fontos ez a rendezvény" - tette hozzá.


A fesztiválhoz kapcsolódóan január 11-én rendezik meg az ECA-konferenciát, amelyen a cirkuszművészet presztízsének növeléséről, társadalmi üzenetéről és a modern cirkuszi technikáról tanácskoznak a szakma képviselői. Emellett szintén a fesztivál ideje alatt rendezik meg a Tihanyi 100 kiállítást, amellyel a Los Angelesben élő világhírű bűvészt, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijének tiszteletbeli állandó tagját, Czeisler Ferencet köszöntik 100. születésnapja alkalmából.

 

"Új cirkuszról álmodunk" - fogalmazott, hozzátéve: jelenleg a világ cirkuszairól gyűjtenek információkat, és január 1-jétől a Fővárosi Nagycirkuszba érkezők láthatják majd, hogy hol tart a munkafolyamat. Ha megtalálják az új helyszínt, elkezdődhet a tervezési munka.


Mint mondta, a 40 éves épület helyett újra van szükség, mivel a régire sok pénzt kellene költeni ahhoz, hogy a 21. századi elvárásoknak megfelelő legyen, emellett ezen a helyszínen nincs fejlesztésre lehetőség. Olyan helyet keresnek, ahol együtt tud működni a klasszikus cirkusz, a modern cirkusz, az artistaképző iskola, ahol múzeumot, tudományos tárat tudnak létrehozni - sorolta, hozzátéve, az új cirkusz elsősorban központi állami forrásból valósulhat meg.