2024. április 20. szombat
Tivadar és Odett napja

Ilyen lesz a jövő irodája

Egyre több kutatás erősíti meg, hogy az elkövetkezendő néhány évtizedben gyökeresen megváltozik majd a munkaerőpiac. Ehhez az irodák kialakítása is igazodni fog, különösen, ha a cégvezető számára fontos, hogy cége vonzó legyen a minőségi munkaerő számára.

4620.jpgAsztalokon ugrálni, összevissza rohangálni ezután sem lesz az irodaélet jellemzője, de a nagyobb rugalmasság és a rövidebb meetingek valószínűleg szabállyá válnak, ahogyan az Y-generáció tagjai közül egyre többen elfoglalják helyüket a munka világában.

 

Az egyik legjelentősebb változás, amely már napjainkban is jellemzi a munka világát, hogy a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően bárhonnan, bármikor tudunk dolgozni, így a magánélet és a munkavilága egyre inkább összemosódik és ez csak fokozódni fog. A jól képzett munkaerőért vívott versenyben fontos szerepet játszik a kihívásokkal teli inspiráló és flexibilis munkakörnyezet, amely a munkavégzési módok teljes skáláját kiszolgálja az egyéni fókuszált munkától kezdve a kreatív feladatokon át a csoportmunkáig.

 

A  trend mellett egy másik, hasonlóan fontos átalakulás is látható már most is: minden eddiginél több generáció (Baby boomer, X, Y, Z) dolgozik egy helyen.

 

Csocsó és ping-pong

4619.jpgAz új generációk munkaerőpiacra történő belépése új kihívások elé állítja a munkaadókat, mivel sokkal tudatosabb munkavállalókkal van dolguk, akiknek a fizetés mellett a munkakörülmények minősége is kiemelten fontos faktor. Míg régen motiváció lehetett a jó kávé, nagyobb asztalok vagy, hogy a munkatárs ablak mellé ülhetett, manapság már az sem számít luxusnak, ha az irodában rekreációs részleg, ping-pong terem vagy alvószoba van.

 

Az Y-ok a munkához is másképp állnak. Számukra inkább tevékenység és életmód, mutat rá egy 2010-ben összesen negyven ország 15 ezer különböző generációhoz tartozó munkavállalójának megkérdezésével készült felmérés. Ebből fakad, hogy a munkahelyükön is szeretnék úgy érezni magukat, mint otthon. A fókusz a funkción és a gyakorlatias környezeten van.

 

A millenniumiak számára az iroda nem státuszszimbólum, sokkal inkább az viszont az Iphone 6S, vagy az új iPad-jük, valamint a szabadságérzetük.


„Mai digitális világunkban mindannyian mobilak vagyunk, állandóan elérhetők, “folyamatos készenlétben”-ek és éppen ezért frusztráltak, háborgók. Kutatások sem kellenek ahhoz, hogy tudatában legyünk annak, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, hatékonyabbak vagyunk minden téren. Ez a munkahelyünkön sincs másképp! Olyan irodai terek kialakításával és biztosításával, amely segít kollégáinknak akárcsak néhány percre kikapcsolódni a napi rutinból, jelentős frusztrációtól – és nem kevés fluktuációtól – óv meg minket. Egy boldog munkavállaló egyenlő a sokkal eredményesebb munkavállalóval!” – ismertette a modern irodaterek előnyeit Varga Judit a CBRE Hungary vezetője.

 

Nagyok is, kicsik is4622.jpg

Az irodamodernizációban általában a multinacionális hátterű nagyvállalatok az úttörők: SSC központok, szoftver cégek, call centerek. De megfelelő edukáció mellett egyre több kisebb cégnél is felismerik, milyen nagy üzleti potenciál van az ergonomikus irodaterek kialakításában.

 

"A vállalat igényeire optimalizált iroda többé nem csak egy hely, hanem egy eszköz lehet a vállalatvezető kezében, amellyel növelheti a vállalat versenyképességét, a dolgozók hatékonyságát és nagymértékben csökkentheti a fluktuációt is" - mondta Soltész Tiberius, a Kinnarps Magyarország ügyvezetője. Fontos, hogy az egyén a munkahelyén megtalálja az egyensúlyt a személyes tér, a másokkal való találkozás lehetősége és a munkában való elmélyülés között.


"Bármilyen mértékű is egy szervezeti változás, fontos, hogy az egyén megtalálja benne magát és a csoportban betöltött szerepét egyaránt. Egy ilyen folyamatnak minden esetben vannak pszichológiai vonatkozásai, amelyekre kiemelt figyelmet kell fordítani és teljes elköteleződést igényelnek vezetői oldalról is. A valódi versenyelőny ugyanis az ő kezükben van és csak akkor tudják kihozni kollégáikból a maximumot ha a változást nem csak logikus okoból, hanem szívvel lélekkel támogatják – magyarázta el Sandra Gauer, a változásmenedzsment specialista és gazdaságpszichológus.

 

5 tipp, hogy vonzó legyen a munkahely a fiatalok számára

4618.jpg1. Legyen rugalmas
Az Y generáció tagjai nemcsak az anyagi biztonságot értékelik, hanem a flexibilitást a munkaidő-beosztásban valamint fontosak számukra a juttatásokat. 85%-uk munkája 30-70%-át otthonról végezné.


2. Használjuk a technológiát a toborzáshoz
A millenniumiak rengeteg időt töltenek a közösségi oldalakon és az interneten. Ezeken keresztül lehet eljutni hozzájuk.

 

3. Készítsünk tökéletes munkaleírást
A korosztály számára az átláthatóságot jelenti a pontos munkakör leírás. Szeretik tudni, hogy milyen munkára jelentkeznek, és azt is, hogy megfelel-e a képzettségük az elvárásoknak.

 

4. Legyenek beléptető programok
Ez a generáció úgy nőtt fel, hogy a szüleiktől és tanáraiktól rengeteg útmutatást, irányítást kaptak. Ugyanezt a mentalitást várják a munkahelyüktől is. Igénylik a beléptető programokat, ahol megismerkedhetnek a vállalti kultúrával, a közösséggel, a cég missziójával, valamint a munkakörükhöz szükséges erőforrásokkal. Ezzel növeljük a lojalitásukat is.

 

5. Legyünk a mentoraik
Az Y generáció számára az ideális munkahely az, ahol együtt dolgozhat általa elismert menedzserrel, akitől tanulni tud.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban